Hlavní obsah

Costa del Sol: Tady o dovolené ošklivo nebude, slunce tu pálí 300 dní v roce

Aby vám tady během dovolené pršelo, museli byste mít opravdu pořádný pech. Slunce tady totiž svítí 300 dní v roce. Vítejte na andaluském Costa del Sol! Pobřeží slunce, jak se mu u nás říká, ročně naláká statisíce turistů. A to nejen na žhavou atmosféru a horké sluneční paprsky. Turisty táhnou i pláže s Modrou vlajkou, luxusní hotely, romantika rybářských vesnic a drsná korida.

Foto: ESO travel

Andalusie v sobě snoubí půvab zdejší maurské architektury s luxusními hotely.

Článek

Costa del Sol je nejslunečnější místo Evropy. Slunce tu svítí téměř pořád, za mraky se na delší dobu schová málokdy. I díky tomu tady vyrostla řada luxusních hotelů, nejlepší golfová hřiště na jihu Evropy a mariny, ve kterých kotví exkluzivní jachty slavných a bohatých. Kontrast s bíle natřenými domky v duchu maurské architektury a drobnými rybářskými loďkami místních nemůže být větší.

Večerní korzo podél jachet

O Andalusii se říká, že je to bohatá země, kterou obývají chudí, na pobřeží Costa del Sol tenhle příměr ale tak úplně neplatí. Stačí se v podvečer projít po kolonádách těch největších letovisek a pozorovat hemžení ve venkovních restauracích nebo zajít do přístavů, kde jedna vedle druhé kotví jachty za desítky miliónů korun. Letoviska Marbella, Estepona nebo Fuengirola jsou místy, kam se jezdí nejen za krásou, ale i luxusem Andalusie.

Marbella patří mezi nejluxusnější místa Evropy. Jaká jsou další? Letní luxus: Podívejte se na nejlepší evropské destinace. Jsou v Řecku i v Itálii

Foto: ESO travel

Marbella je nejluxusnější z letovisek na Costa del Sol.

Marbella – nejluxusnější a nejnavštěvovanější

Nejluxusnější, nejnavštěvovanější a nejpřepychovější – všechny tyto superlativy patří letovisku Marbella, kde pláže plynule přecházejí v golfová hřiště a naopak. Ročně sem dorazí asi 200 tisíc lidí, a to nejen z Evropy. Kosmopolitní atmosféra a bujarý noční život lákají i turisty z jiných kontinentů. Stačí se jen večer na chvilku zastavit a zaposlouchat se – tohle je hotový babylon jazyků!

Buďte za snoba!
Během dovolené v Marbelle by nikdo neměl vynechat návštěvu proslulého přístavu Puerto Banus. V luxusním přístavu s ještě luxusnějšími jachtami se každý večer korzuje v tom nejlepším oblečení, které člověk má, a nasává snobská, i přesto ale magická atmosféra místa. Vyšší jsou tady samozřejmě i ceny nápojů a jídla, ale za těch pár euro tohle posezení ve středobodě luxusu rozhodně stojí.
Foto: ESO travel

Golfových hřišť jsou na pobřeží slunce desítky. Stačí si jen vybrat to nejlepší.

Kromě luxusních rezidenčních a hotelových čtvrtí má Marbella i historické centrum, jehož srdcem je náměstí Plaza de los Naranjos. Poznáte ho snadno – dominuje mu totiž ohromná osmiboká kašna z mramoru. Nádech historie bude mít 16. července i svátek rybářů, který se tady odnepaměti slaví. Nasvícené lodě vyrazí po setmění na moře, místní ženy obléknou tradiční oděv, bude hrát hudba a celou slávu zakončí noční ohňostroj.

Mimochodem – Marbella učarovala i představiteli filmového Zorra – své letní sídlo tady má rodina Antonia Banderase.

Foto: Steven Smith

Okolí letoviska Estepona si zachovalo původní ráz. Třeba ve vesničce Gaucín dodnes najdete klasické andaluské bíle natřené domky.

Estepona - stejný luxus, větší klid

Letovisko Estepona, které na Marbellu plynule navazuje, je oproti ní poloviční – tedy co se velikosti a nočního života týče. V kvalitě hotelů si ale s Marbellou rozhodně v ničem nezadá. Ty jsou tady spíše menší, často vystavěné ve stylu andaluských haciend, takové, aby nenarušovaly ráz místa, které si i přes ohromný turistický ruch zachovává alespoň částečně atmosféru, která tu panovala kdysi.

Kam za mořem a sluncem?

I tady jsou golfová hřiště, na která se přímo z pláže člověk dostane za pár minut. A pláží je tu asi dvacet – dlouhých, čistých, udržovaných, obvykle písečných, občas s příměsí oblázků. Kromě nich by člověk v letovisku Estepona neměl minout takzvanou hodinovou věž, Torre del Reloj, která byla původně minaretem, po odchodu Arabů ji ale místní přestavěli na křesťanskou zvonici.

Foto: Lili, arteyfotografia.com

Fuengirola je klidnější letovisko, neznamená to ale, že se tu chodí spát se slepicemi.

Fuengirola – na pláže s Modrou vlajkou

Třetím oblíbeným letoviskem na Costa del Sol je potom menší městečko Fuengirola. Vzniklo už v době, kdy byla tato oblast pod nadvládou Féničanů, a dlouhou dobu bylo jen malou rybářskou vesničkou. Ten hlavní rozmach přišel – stejně jako u ostatních španělských letovisek – na počátku 80. let 20. století. Dnes je tady kromě špičkových hotelů třeba i světově proslulá zoologická zahrada.

Fuengirola je klidnější letovisko – více to žije v okolí pouťového areálu, který večer co večer otevírá svoje brány. A během dne to samozřejmě žije i na plážích – těch je tady méně než ve zbylých dvou letoviscích, mohou se ale pochlubit oceněním za čistotu – Modrou vlajkou, kterou pravidelně každý rok uděluje Evropská unie.

Zajímá vás spíše andaluská kultura a nejznámější památky Andalusie? Podívejte se na článek V Andalusii najdete slavnou nudapláž, luxusní jachty i největší katedrálu 

Inzertní sdělení: Vydejte se do žhavé Andalusie!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky zájezdů do Andalusie:

Luxusní pětihvězdičkový hotel pro náročné klienty leží přímo na jedné z pláží letoviska Estepona. Vnitřní i venkovní bazény, spa a wellness centrum, možnost zahrát si golf. Zjistěte víc!

Elegantní a komfortní hotel je postavený ve stylu andaluské haciendy a leží přímo na jedné z pláží letoviska Marbella, kde má své letní sídlo i Antonio Banderas. Klikněte pro info!

Moderní hotel jen kousek od centra města leží přímo na jedné z písečných pláží. Velký hotelový bazén, bezprostřední blízkost obchodů i restaurací. V blízkosti hotelu je několik golfových hřišť.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o přehradě Hoover Dam, o Velikonočním ostrově nebo o tom kam v květnu. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

S kým nejčastěji jezdíte v létě na dovolenou?
Jen s partnerem.
46,6 %
S partnerem a dětmi.
23,9 %
Se širší rodinou.
4 %
V partě s přáteli.
14 %
Jinak.
11,5 %
Celkem hlasovalo 1308 čtenářů.

Žhavá španělská Andalusie – kam se vydat?

Andalusie se rozlohou může rovnat Portugalsku – je to největší a nejlidnatější španělský autonomní celek. Jejím hlavním městem je Sevilla a její pobřeží se táhne od Středozemního moře přes Gibraltar až k Atlantiku.

Z toho, co musíte v Andalusii rozhodně vidět, vybíráme tři města – Granadu, Cordóbu a Sevillu, vydejte se také do malých a romantických rybářských vesniček, které jsou rozesety na pobřeží. Neměli byste si nechat ujít vystoupení flamenca, a pokud vám to svědomí dovolí, pak i tradiční španělskou koridu.

Za několik hodin v autobuse rozhodně stojí i návštěva Gibraltaru, případně cesta do továrny, ve které se vyrábí sherry, do městečka Jerez de la Fronterra.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám