Hlavní obsah

Co ukrývá Amazonský prales? Děsivé piraně, růžové delfíny i ženy, které kojí opice

Amazonie – to je nekonečná zeleň, z velké části člověkem dodnes neprozkoumaná. Klimatizace planety, která snižuje teplotu zeměkoule o dva stupně Celsia, DNA banka, která ještě dnes, v době, kdy známe i tajemství hlubokého vesmíru, ukrývá živočišné druhy, které člověk nezná. A také domorodé kmeny a růžové delfíny, o kterých místní domorodci tvrdí, že se s večerem mění v krásné mladíky a svádějí dívky…

Foto: CIAT International Center for Tropical Agriculture, licence CC BY-SA 2.0

Tepnou Amazonského pralesa je veletok Amazonky, řeky, která má v ústí šířku 240 kilometrů.

Článek

Kdybyste vyřízli čtvereční míli Amazonského pralesa, našli byste na ní zhruba 125 druhů savců, 400 druhů ptáků, 100 druhů plazů, minimálně 60 obojživelníků a na 150 druhů motýlů… Další z výzkumů pak tvrdí, že v jednom metru krychlovém půdy člověk najde až 50 druhů mravenců…

Tento článek je druhým z miniseriálu o Amazonii. Podívejte se i na první díl: Jaké to je, bydlet u Amazonky? Manaus je pralesní metropole, která připomíná Paříž

Amazonie – DNA banka naší planety

Amazonský deštný prales, poslední veliký prostor pokrytý tropickými rostlinami a živočichy na planetě Zemi, je přírodní DNA bankou – bankou, která je v naprosté, ale zároveň velmi křehké rovnováze. Kterou nicméně od 70. let 20. století výrazně narušuje člověk.

Foto: ESO travel

V Amazonii v posledních letech kvete eko turistika, branou do pralesa pak obvykle bývá město Manaus.

Každý rok zmizí ze světa pralesní porost o rozloze zhruba třetiny České republiky. A s ním i nenávratně desítky druhů rostlin a živočichů. A také prostor pro život některých domorodých kmenů, mezi něž patří například kmen Awá-Guajá, dříve žijící na východním pobřeží Brazílie, dnes zatlačený do nitra zbývajícího pralesa na severovýchodě.

Harpyje… nebo bájný Fénix?
V řecké mytologii byla harpyje napůl žena a napůl orel, v Amazonii se pak můžete setkat s harpyjí pralesní, největším dravcem na území Jižní Ameriky. Svoje jméno dostal tento pták podle toho, že linie jeho hlavy skutečně připomíná lidskou hlavu. Harpyje pralesní má extrémně dlouhé drápy, které používá k lovu. A pozor, právě podle tohoto opeřence navrhovali tvůrci filmů o Harrym Potterovi podobu bájného Fénixe.
Foto: Neil Palmer, Wikipedia.org, licence CC BY-SA 2.0

Hladina Amazonky během roku kolísá o desítky metrů a hlouka řeky se v některých místech odhaduje i na sto metrů.

Lidé kmene Awá žijí v pralese už tisíce let a jsou téměř nedotčeni vymoženostmi moderní civilizace. Teď jich zbývá zhruba tři sta, z toho posledních šedesát stále žije tím nejtradičnějším způsobem – tedy jen z toho, co jim dá prales. Tito lovci a sběrači dodržují i pro nás mnohdy zvláštní potravinová tabu, některé druhy živočichů loví jen v určitou část roku, jiné neloví vůbec, třeba netopýry nebo kolibříky. A tím vlastně maximálně přispívají k zachování pralesní rovnováhy.

Ženy, které kojí opice

Mimochodem, ženy z tohoto kmene zachovávají pralesní rovnováhu pro nás značně nestandardním a kontroverzním způsobem. Pokud totiž najdou v pralese opuštěné opičí mládě, odchovají ho jako vlastní dítě – tedy i včetně kojení.

Foto: Oceancetaceen, Wikimedia Commons, licence CC BY-SA 2.0

Růžoví delfíni se ve skutečnosti jmenují delfínovec amazonský a ne vždy mají růžovou barvu.

Nicméně i severovýchodní část Amazonie dnes čelí ohromnému odlesňování – vzniknout tady na některých místech mají nekonečné pastviny pro dobytek, jinde se počítá s těžbou železné rudy nebo ropy. A situace je tak vážná, že na poplach bijí nejen ekologické organizace, ale dokonce už i světové celebrity. Jednou z nich je i herec Colin Firth, který veřejně podporuje právě zachování území kmene Awá.

Amazonka – matka řek
Amazonka je nejvodnatější řeka světa – její běžný průtok se rovná součtu průtoků dalších sedmi největších řek planety. Její běžná šířka se pohybuje od dvou do deseti kilometrů, v období dešťů se potom rozšiřuje klidně i na padesát kilometrů, v samotném ústí je to 250 kilometrů. A hloubka? Hladina během roku kolísá o desítky metrů, nicméně můžeme říci, že běžným stavem je v některých částech výška hladiny okolo pětadvaceti metrů a najdete tady i místa, kde se hloubka odhaduje ke stovce metrů.

Pralesní temno a šero, které dodnes není probádané, vzbuzuje i lidskou touhu po tajemnu. Už portugalští kolonizátoři věřili tomu, že neprostupný baldachýn pralesa ukrývá Eldorádo, město vyrobené ze zlata, které chrání bájný kmen Amazonek.

Bojíte se anakondy a piraní? Jsou i nebezpečnější zvířata! Za nejnebezpečnějšími zvířaty planety: Kde číhají mořské vosy a černá mamba? 

Foto: ESO travel

Čelisti tohoto živočicha jsou silné, nicméně čelisti dravých piraň jsou ještě silnější. Dokonce silnější než ty Tyranosaura Rexe.

Růžový delfín se mění v krásného mladíka

A legendy jsou spojené i s růžovými delfíny, které žijí v mohutném toku Amazonky a v jejích přítocích. Tato stvoření skutečně existují, jejich přesné jméno je delfínovec amazonský a v kalných vodách řek Amazonie se jich prohání asi 30 tisíc. Každý rok jich ale několik tisíc uloví rybáři – i přesto, že podle pověstí zabití růžového delfína přináší smůlu. V Bolívii proto byli prohlášeni za národní poklad a jsou přísně chránění.

Foto: ESO travel

V Amazonii je největší biodiverzita na planetě. Prales funguje jako DNA banka.

Domorodé kmeny pak věří, že se právě růžoví delfíni – kteří jsou velmi často kvůli kalné a špinavé vodě spíše šedočerní – se západem slunce proměňují v mladé a krásné mladíky, kteří svádí panny. A kteří s ranními paprsky opět mizí v kalných vodách. Nu, pravda bude asi někde úplně jinde, ale i tahle legenda dokresluje magickou atmosféru území, kde má příroda nad člověkem navrch…

… ač se ji snaží v posledních 40 letech zkrotit a přizpůsobit obrazu svému.

Inzertní sdělení: Vydejte se na některý z unikátních poznávacích zájezdů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří, Asii a Afriku, vybírá z nabídky exkluzivních poznávacích zájezdů:

Vezmeme vás do nitra pralesa i do údajně nejkrásnějšího města planety – Ria de Janiera. Podíváte se i k hřmícím vodopádům Iguacu a navštívíte soutok Amazonky s Rio Negro u Manaus. Vydejte se do Brazílie!

Užijte si dva týdny nefalšovaného amerického snu. Vydejte se s ESO travel na americký západ! Podíváte se do Grand Canyonu i Las Vegas, navštívíte Los Angeles i San Francisko. V nabídce i prázdninové termíny!

Užijte si všechny krásy Pobaltí! Navštivte s námi země bývalých německých rytířů s nádhernou severskou přírodou a řadou památek. Jako bonus navštívíme lodí finské Helsinky.

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o „českém” Chicagu, o nejkrásnějších vyhlídkách planety nebo o tipech na květnovou dovolenou. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky Exotika

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Kam se letos chystáte na letní dovolenou?
Někam po Česku.
37,6 %
K moři v Evropě.
29 %
K moři mimo Evropu.
7,2 %
Na poznávací zájezd po Evropě.
10 %
Na pooznávací zájezd mimo Evropu.
6,8 %
Ještě nevím.
9,4 %
Celkem hlasovalo 279 čtenářů.

Tři amazonští predátoři

Amazonie – to jsou tisíce a tisíce druhů zvířat. A zatímco po setkání s některými z nich cestovatelé touží, žijí tu i takoví tvorové, které opravdu zblízka potkat nechcete. Pojďme se na ně podívat.

Anakonda

Jeden z největších a hlavně nejtěžších hadů na planetě má výborné maskování a spatřit ho na vlastní oči se rovná menšímu zázraku. Plaz, který velmi často váží víc než kůň, je schopný zkonzumovat bez problémů i zvíře o velikosti menší krávy. A právě po takové hostině je prý nejjednodušší anakondu spatřit. Ono totiž rozhýbat tělo o váze několika metráků, které v sobě ukrývá čerstvě pozřeného živočicha, trvá i několik dní.

Jaguár

Pro jaguára platí, že vy ho nevidíte, ale on velmi dobře vidí vás. Největší kočkovitá šelma amerického kontinentu má vynikající zrak a chrup silný tak, že bez problému prokousne želví krunýř. Navíc je velmi tichý a zpozorovat ho v hustém porostu je téměř nemožné. Vlastně proto není divu, že je jaguár na vrcholu pralesního potravinového řetězce.

Piraňa

Stisk čelistí téhle rybičky je v přepočtu na hmotnost těla třikrát silnější než stisk aligátora. A pozadu by za ní zůstal i Tyranosaurus Rex. Pokud prý není extrémně vyhladovělá, pak na člověka nezaútočí. V opačném případě ale nemá problém napadnout i opravdu velké zvíře. V takových chvílích piraně útočí v hejnu a svou oběť doslova otrhají na kost během pár desítek vteřin.

Související články

Výběr článků

Načítám