Hlavní obsah

Co musíte vidět v Austrálii: Fascinujících sedm divů s největším korálovým útesem světa

„Na sever!“ řeknete kapitánovi lodě a vyrazíte vstříc nejpozoruhodnějšímu místu všech moří omývajících Austrálii, systému korálů Velkého bariérového útesu. A už plujete do pestrobarevného světa neobvyklých druhů ryb a korálů, do jednoho z nejkrásnějších míst nejmenšího kontinentu. Podívejme se na jeho 7 největších nádher.

Foto: ESO travel

2000 km mořské nádhery - Velký bariérový útes.

Článek

Velký bariérový útes

Nastoupíte na loď a vyrazíte do mořských vod severně od břehů Austrálie. Člun rozráží vlny a vy plujete vstříc největšímu systému korálových útesů na světě. Měří 2000 kilometrů. To je pro představu jako vzdušná vzdálenost z Prahy do ruského Volgogradu. Kolem unikátního systému bují život – ostenci, bodloci, klepky a další věčně hladové rybky u útesů hledají obživu. Jejich barevná těla se vlní ve vodě a vytvářejí pozoruhodná představení.

Podle vědců na bariérovém útesu u břehů australského Queenslandu najdeme přes 400 druhů korálů, v jejichž okolí hledá obživu přes 1500 druhů ryb, a na 200 druhů ptáků. Střetává se tu svět podvodních živočichů a opeřených letců. Je to nevšední podívaná uprostřed moře, více než 50 km od pobřeží.

Foto: bigstock.com

Azurové nebe, tyrkysový oceán, mezi tím zelenkavé korálové útesy. Barev si u Velkého bariérového útesu užijete dost.

Foto: Skeeze (Pixabay.com, licence Public Domain Image)

Potápění u útesu vzdáleného jen 50 km od pobřeží je velmi populární.

Uluru je pod ochranou Bohů

Čáry, magie, zásahy bohů. To vše podle domorodců může stát za vznikem obrovitánské skály Ayers Rock. Australani jí říkají Uluru a mají k ní posvátnou úctu. Aby ne, vždyť v monotónní krajině vypadá, jako by ji sem někdo přesunul z jiného světa. Ale o tomto skalním masivu jsme již psali v článku Tajemné Uluru: Výstup na vrchol prý nosí smůlu a záhadně tady mizí turisté, kde o něm najdete více podrobností.

Výstup na vrchol podle místních přináší smůlu, ovšem tato pověra byla vyvrácena mnoha zahraničními turisty, kteří na ni přes doporučení nerušit zdejší duchy vystupují.

Foto: Corey Leopold (Wikimedia Commons)

Jako by Ayers Rock do okolí ani nepatřila.

Opera v Sydney spotřebuje tolik elektřiny jako dvacetitisícové sídliště

Nyní se podíváme do Sydney na největší architektonický symbol země. Sydneyskou Operu chrání více než jeden milión kusů krytiny vyrobené z glazované bílé žuly (vnitřek obložili dělníci růžovou žulou).

Impozantní vzhled ale nestál málo, hodně drahý je i provoz budovy. Spotřebuje asi tolik elektřiny jako sídliště s 25 000 lidmi. Elektřinu po ní rozvádí 645 kilometrů kabelů. A proč tolik? Nejde totiž o klasický operní dům, Opera v Sydney v sobě ukrývá v podstatě pět velkých divadel. Dvě čistě operní a další tři, která se věnují i činohře. Najdeme tu tedy jakési kulturní město ve městě.

Foto: Hpeterswald (Wikimedia Commons)

Celkem 45.000 m² má Sydney Opera House připravených pro koncerty, hry a další akce.

Obří rozměry ale zdaleka nejsou tím jediným, co z budovy dělá takový fenomén. Na ten pohled, když se večer rozsvítí a vy kolem projíždíte v lodi, na ten se zkrátka nedá zapomenout!

Když na Operu šplhá Spiderman
Alain Robert, francouzský dobrodruh šplhající na všechno možné, si od světových médií vysloužil přezdívku Spiderman. Aby také ne, vždyť vylezl už skoro na všechny slavné budovy světa. V roce 1997 zdolal i 183 metrů vysokou budovu Opery, při pobytu v Austrálii si ještě odskočil na 305 metrů vysokou Sydney Tower, aby ji také zdolal. Za sebou už má například i 452 metrů dosahující Petronas Towers v malajsijském Kuala Lumpuru.

Harbour Bridge – nejslavnější most Austrálie

Stavba technického zázraku začala roku 1924. Při vzniku Harbour Bridge se některé moderní postupy často uplatnily vůbec poprvé v dějinách architektury. V únoru 1932 kvalitu a stabilitu mostu otestovalo 96 lokomotiv, které najely na mostovku. O měsíc později, přesně 19. března 1932, se Přístavní most slavnostně otevřel veřejnosti.

Foto: www.bigstockphoto.com

Nejslavnější panorama Austrálie

Deštný prales na písku – Fraser Island

Ze Sydney se nyní po východním pobřeží posuneme trochu na sever, a to na Fraser Island. Se 120 kilometry délky a 24 kilometry šířky je největším písečným ostrovem na světě. Kupodivu tu bují divoká vegetace a ostrov vedle písečných dun pokrývají také lesy eukalyptů nebo husté mangrovové porosty a deštné pralesy.

Uchytila se tu totiž skupina houbovitých organismů schopných přežívat v písku. Díky nim vzniká půda s podmínkami vhodnými pro růst dalších rostlin. Fraser Island a na něm se rozkládající národní park tak nabízí možnost parádní relaxace při cestě po východním břehu Austrálie.

Přečtěte si víc i o dalších cestovatelských perlách:

Dvanáctka apoštolů na Great Ocean Road

Stojí za to, podívat se i na úplný jih Austrálie. Tam mají lidé v oblibě silnici B100. Její jméno připomíná název bombardéru, tak se jí říká poetičtěji „Great Ocean Road“, tedy cosi jako „Ohromná pobřežní cesta“. Kopíruje břeh a nabízí úžasné pohledy do modrých vln. Především tu upoutá takzvaných 12 apoštolů, tedy mohutné vápencové sloupy vystupující z moře.

Foto: Antonov14 (Wikimedia Commons)

Apoštolů v současné době vlastně není dvanáct, ale jen osm. Název ovšem zůstal.

Cestu vystavěla hned po skončení první světové války australská armáda a věnovala ji památce padlých vojáků. Celkem silnice měří 243 kilometrů. Takovou dlouhou trasu nebylo pro zemi vyčerpanou vojenským konfliktem jednoduché zaplatit, a tak ji spolufinancovala celá řada soukromých osob, včetně například australského prezidenta Howarda Hitchcocka.

Najděte si svůj růžový diamant, v Argyle

Pouť po sedmi vzácných místech zeleného kontinentu zakončíme v Argyle, v dolech, které na první pohled nevypadají jako něco, co by mělo turistu zajímat. Nevzhledné jámy ovšem ukrývají největší naleziště růžových diamantů na planetě.

V Argyle se vytěží asi 90 procent celosvětové produkce drahých uhlíkových kamínků této barvy. Jestliže byste na ně dostali zálusk a chtěli se tam nechat zaměstnat a pak s vytěženými diamanty zmizet, narazíte hned na začátku. Práci díky podpoře místních úřadů dostávají skoro výhradně jen tamní domorodci.

Další pozoruhodné místo na západě země nalezneme například ve Žraločí zátoce:

Zelený kontinent zkrátka oplývá mnoha zajímavými místy. Chtěli byste se na ně podívat? Čeští a slovenští turisté mají možnost vydat se na cestu kolem světa, která vede právě přes jedno z nejkrásnějších míst zeleného kontinentu – Velký bariérový útes.

Inzertní sdělení: Procestujte celý svět!

CK ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů:

Za kratší dobu než měsíc proletíte celý svět a poznáte 10 nevšedních destinací včetně magických pagod Bagan. Uvidíte je z výšky při vyhlídkovém letu nebo z nejlepšího místa na pozorování – Mandalajského kopce.

Na unikátní cestě vám připraví nevšední zážitek také pláže tichomořských Cookových ostrovů, tajemná atmosféra Velikonočních ostrovů i moderní superměsto na rovníku – Singapur.

Užijte si romantiku tajemného Uluru a dalších úžasných míst z celého světa během jednoho měsíce na cestě kolem světa z thajského Bangkoku.Objevíte pozoruhodná města New York a Sydney, poznáte novozélandský park Tongariro.

Cesta s českým průvodcem!

Čtěte dále:

Zjistěte, jak vypadá koupání v Ďáblově bazénku na hraně vodopádů, nenechte si ujít blízké setkání s kahauem nosatým a podívejte se na Mayskou riviéru, kde je v zimě třicet stupňů. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Na který kontinent byste nejraději vydali na svou dovolenou?
Asie
10,2 %
Amerika
16,6 %
Austrálie
33,2 %
Afrika
33,2 %
Evropa
6,8 %
Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Cesta kolem světa ještě nebyla jednodušší

Přestaňte si nešťastně ukazovat v atlasu světa na všechna místa, na která byste se rádi podívali. Poznejte ty absolutně nejhezčí během jedné cesty kolem světa, obleťte je letadlem a užijte si nejúžasnější výpravu svého života!

Je to jednoduché. Nasedněte s CK ESO travel do Boeingu 737-800, který je speciálně pro tyto cesty upraven pro 64 pasažérů místo klasických 189. Tím komfort teprve začíná. Místo tradičních sedaček se usadíte do pohodlného koženého křesla s možností změnou polohy až o 120°. V širokých uličkách se zase nebudete mačkat na ostatní cestující. Spát budete v komfortních hotelových pokojích.

O perfektní let se postarají špičkoví piloti, milé stewardky a šarmantní stewardi. Všichni členové posádky mluví vždy česky, takže se nemusíte bát jazykových bariér, dokonce ani když budete chválit oběd či lahodné drinky na palubě.

Během cesty nebudete nikdy nikde přestupovat, vždy poletíte svým letadlem. A co vás na cestě kolem světa čeká? Bahamy, Kolumbie, Chile, Velikonoční ostrov, Cookovy ostrovy, Nová Kaledonie, Austrálie, Malajsie, Singapur a Myanmar. Start i cíl cesty je v Praze.

Věřte, že to bude nejkrásnější (téměř) měsíc vašeho života. Více informací o cestě kolem světa získáte zde.

Související články

Výběr článků

Načítám