Hlavní obsah

Autoslalom na kopci se sklonem 27 %: Podívejte se na nejklikatější ulici Ameriky

Šlapete do kopce s 12% sklonem a zdá se vám to příliš prudké? Pak vězte, že cesty v ulici Lombard v americkém San Francisku mají sklon okolo 16 %, a to jdou ještě napříč kopcem, aby zmírnily původní sklon 27 %. Představujeme vám jednu z nejklikatějších ulic Ameriky i světa. Lidé k ní chodí s fotoaparáty, aby tenhle unikát zvěčnili. A jak vlastně Lombard Street vypadá?

Foto: Gaurav1146 (Wikimedia Commons)

Jednosměrný sjezd z Russian Hill mezi ulicemi Hyde a Leavenworth patří k nejikoničtějším pohledům na San Francisco.

Článek

Osm hodně prudkých zatáček pro automobily, několik set schodů pro chodce – tak vypadají překážky na svažité části Lombard Street. Ale lidé to jako překážky nevidí – naopak si tuto atrakci rádi projíždějí či procházejí a berou vše jako velký zážitek. Něco takového nevidíte každý den.

Ale aby nedošlo k mýlce – jde jen o krátkou část (ani ne 200 m) 3,5 km dlouhé ulice. Konkrétně o jednosměrnou pasáž mezi ulicemi Hyde Street a Leavenworth Street. Jezdí se tu směrem dolů a pro řidiče to není nic jednoduchého.

Foto: bigstock.com

Slalom mezi květinami je tu hodně populární.

Kopec Russian Hill, z něhož klikatice vede, je totiž opravdu dost prudký. Značka nahoře doporučuje dodržovat rychlost 5 mil za hodinu, tedy asi 8 km/h. Ale krokem tu řidiči jezdí rádi, mají tak šanci si tuto atrakci pořádně vychutnat.

Foto: bigstock.com

Takhle vypadá Lombard Street v noci.

Foto: Hichi (Wikimedia Commons)

Parkování ve „Friscu“ má tak trochu jiný rozměr.

Za všechno může zlato

Podívejme se teď trochu po celém městě. San Francisco leží u moře a jeho nejnižší bod má podle nadmořské výšky hodnotu nula. Ten nejvyšší najdeme ve 285 metrech, což činí slušné převýšení. To ovšem nemá na svědomí nějaký vršek na kraji města, v kopci leží jeho centrum. Trochu nepraktické, řeknete si. Tady z toho ale dokázali udělat výhodu.

Ano, je to ekonomické centrum oblasti, čtvrté nejlidnatější město v Kalifornii a čtrnácté v celých Spojených státech. Co přimělo lidi, aby v místě s tak těžkým terénem a častými dešti a mlhami položili základ ke dnes osmisettisícihlavému městu? Byla to zlatá horečka v polovině 19. století. Díky ní se mezi lety 1840 a 1850 stalo z osady o tisícovce obyvatel rušné pětadvacetitisícové město.

Přečtěte si o dalších zajímavých místech naší planety:

Tím, že lidé osídlili i nepřístupné vršky a vybudovali na nich silnice, učinili místo atraktivní i pro záběry filmařů. Točil tu například Alfred Hitchcock, velký úspěch sklidila i několikaminutová automobilová honička, při níž Steve McQueen (tedy spíše jeho kaskadér) létá vzduchem po kaskádovitých silnicích na kopcích San Franciska.

Foto: werner22brigette (Pixabay.com)

V San Franciscu má řidič co dělat, aby se nekochal krajinou jako Rudolf Hrušínský ve filmu Vesničko má, středisková.

Clay Street: Místo s nejstarší lanovkou

Podívejme se i na další prudké ulice v San Francisku. Jednou z nejslavnějších ve městě je Clay Street. Patří k významným dopravním tepnám a slávu jí zajistila především velká místní atrakce – cable cars. Tyto lanovky v San Francisku brázdí několik tras a tvoří ucelený dopravní systém jako jinde tramvaje nebo autobusy.

Stroje se poprvé v San Francisku daly do pohybu na první trase právě tady už v roce 1873. I když terén není úplně nejlehčí, muselo se tak stát právě tady a ne jinde. Clay Street totiž pro město představuje ekonomickou tepnu. Sídlí tu spousta významných firem a kvůli dobrému výhledu i několik hotelů.

Foto: VeggieGarden (Wikimedia Commons)

Lanovka číslo 15 šplhá do vrchu na Powell Street.

Haight Asbury: Strmým ulicím vládne rej barev

Kdo chce fotit, ten také ocení například výhled ze 64 metrů vysoké Coit Tower umístěné na vršku Telegraph Hill. Tato rozhledna připomínající obří chrámový sloup se tyčí nad městem a poskytuje výhled na všechny strany dolů na San Francisco.

Více o San Francisku

K zahození nejsou ani malebná zákoutí čtvrti Haight Ashbury. Vždy tu bydleli umělci a podle toho oblast také vypadá. Domy a ploty září barvami, ze zdí se smějí portrétované obličeje. V kombinaci se šikmými ulicemi to působí až komiksově. Ale je to realita. Nemáte také chuť ji poznat? Blíží se jaro, kdy ve městě meteorologové zaznamenávají nejlepší podmínky co do výše teplot vzduchu a úhrnu srážek.

Foto: TRuss (Pixabay.com)

Sanfranciská zátoka s mostem Golden Gate – působivý pohled.

Inzertní sdělení: Vydejte se do USA!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů do USA:

Projít se nad 800 metrů hlubokou propastí v Grand Canyonu, poznat 3000 let staré stromy v národním parku Sequoia, projet se kabinkovou lanovkou a vychutnat si pohled na San Francisco nebo navštívit kasina v Las Vegas? Se zájezdem na západ USA to může být váš splněný sen!

Je to pěkná otrava, čekat ve středu Evropy na dva tři teplé měsíce, a pak se zase celý rok halit do teplého oblečení. Udělejte s tím něco, vydejte se poznat USA a zakončete cestu na vyhřátých píscích slunné Floridy. Zatočte se zimní náladou a udělejte si radost! Uvidíte při tom i luxusní losangeleské Beverly Hills.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o plovoucích supermarketech na loďkách, o 500 let starém mostu u vodopádů Modrého Nilu nebo o ostrově Mafia. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Lákalo by vás podívat se do San Francisca?
ano
92 %
ne
6,8 %
možná
1,2 %
Celkem hlasovalo 513 čtenářů.

Atrakce San Francisca

Vedle neoddiskutovatelného kouzla strmých ulic zabírají na turisty i slavné stavby města. Tyto tři si získaly největší slávu.

Alcatraz

Legendární pevnost, která jako věznice fungovala ani ne třicet let, si získala v roli nápravného zařízení takový věhlas, že o jejích celách celách bylo natočeno mnoho filmů a napsána spousta knih.

Romantika osamocené skály u pobřeží San Francisca a drsnost podmínek, v nichž žili obávaní zločinci, přitahuje i mnoho let poté, co přestala fungovat jako domov obávaných zločinců, pozornost spousty turistů a dobrodruhů.

Most Golden Gate

Jeden ze symbolů Ameriky, ale i sebevrahů. Tato stavba každý rok útočí na nejvyšší příčky statistik objektů, na nichž si Američané nejčastěji dobrovolně berou život.

Kalifornská akademie věd

Říká se jí nejzelenější muzeum planety“ a připomíná výtvor obřího krtka. Krtiny umožňují velmi efektivní průnik světla do všech prostorů. Také usnadňují vytápění, ale k čemu v Kalifornii topit, že? Všechny suvenýry prodávané ve zdejších obchodech vznikly ekologicky šetrnou cestou.

Pokud vás Amerika zajímá podrobněji, pak se podívejte na stránky internetového průvodce Amerika.cz.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám