Hlavní obsah

Aljaška a Yukon: Království ledu a zlata dnes udivují hlavně přírodní romantikou

Stovky kilometrů bez většího města, jen sníh, led a neúprosná příroda. Sem tam zavyje vůdce vlčí smečky, mihne se medvěd, z bystřiny vyskočí ryba. To je pravá přírodní romantika pro cestovatelské dobrodruhy. Turistika možná někde ohrožuje přírodní skvosty, tady to ale vůbec není znát. Aljaška a sousední kanadský Yukon vypadají stále skvěle.

Foto: bigstock.com

Pro toho, kdo jede po Aljašce autem, je Lion's Head jedním z nejkrásnějších výhledů, jaké se mohou naskytnout.

Článek

Nikde si tak nevyčistíte hlavu jako mezi ledovci. Jet na Aljašku nebo do Yukonu na vlastní pěst je dost odvážné – jedinou dobrou radou je pokora vůči nezměrné síle přírody – ta je v těchto končinách jediným soudcem. Právě ona rozhodne nejen o tom, kam se vydáte, ale i kdy se vrátíte.

Foto: bigstock.com

Vyšší horu než Mount McKinley na Aljašce nenajdete.

Naštěstí jsou ale i jiné možnosti, jak poznat tenhle vzdálený kraj světa. Cestovní kanceláře nabízejí výpravy za americkými a kanadskými velehorami, ledovci nebo ke starým rýžovištím zlata „s plným servisem“. Druhou alternativou je vyrazit za poznáním Aljašky po moři a pozorovat z lodi, jak medvědi obracejí kameny u břehů a hledají pod nimi něco k snědku, případně se odhodlají k dramatičtější akci a pokusí se chytit rybu.

Projet se se psím spřežením nebo na raftu

Mezi nejkrásnější místa Aljašky a Yukonu patří bezpochyby zdejší národní parky. Ke vstupu do NP Denali ale potřebujete speciální licenci, o kterou je v sezóně velký zájem. Do každé oblasti parku je totiž povolen vstup jen určitému počtu lidí. Díky tomu si tu ale budete opravdu připadat jako v divočině, i když ne tak nebezpečné. Můžete se tu projet na psím spřežení, pozorovat medvědy, losy, vlky anebo sjíždět na raftu řeku Nenana. To vše v kulisách tundry s divokými skalisky a zasněženými vrcholy velehor.

Foto: www.nps.gov

Když budete mít štěstí, můžete během pobytu na Aljašce na vlastní oči spatřit i polární záři.

Nic menšího nedalo parku Denali své jméno než nejvyšší hora Severní Ameriky, Mount McKinley, označovaná i jako Denali. Hora vysoká 6194 m leží v samém srdci parku a z určitého úhlu pohledu by se dala považovat i za nejvyšší horu světa. O něco menší, ale stále trhající rekordy, je severoamerická specialita – medvěd kodiak. Ten žije pouze na jednom americkém ostrově – na Kodiaku.

Aljaška – to rozhodně není synonymum pro ledovou pustinu. Jen jeden ze čtyř živlů – voda – tady nachystal neuvěřitelné množství zajímavostí a jedinečných věcí. Každý rok můžete sledovat lososy, jak táhnou proti proudu řeky do vnitrozemí naklást jikry, nebo vyšplhat na jeden z mnoha ledovců. Fjordy chráněné oblasti Misty Fjords se všemi mlžnými zákoutími zase nejlépe prozkoumáte při plavbě lodí.

Foto: ESO travel

Na Aljašce a v kanadském Yukonu kdysi propukla zlatá horečka, dnes tu zažívají spíše cestovatelskou.

Z paluby lodi je nejkrásnější i Hubbardův ledovec, který „stéká“ z pevniny do ledových vod, kde se s ohromným rachotem odlomí. Mimochodem, z kotle, kde vznikl, až na pobřeží to ledovci trvá 400 let.

 Lidé šíleli zlatou horečkou

Zlato. Právě to sem na konci 19. století přilákalo desítky tisíc zlatokopů a změnilo zdejší „krajinu nikoho“ ve výnosná rýžoviště. V kanadském teritoriu Yukon je dokladem této mohutné migrace městečko Dawson na řece Klondike a na Králičím potoce, ve kterém bylo nalezeno obrovské množství zlata. Kromě zlatonosných polí, kde turisté i dnes pokoušejí své štěstí při rýžování zlata, je tu k vidění i kdysi největší rypadlo na těžbu zlata na světě.

Foto: bigstock.com

U pobřeží se občas mihnou i velryby, tuhle se podařilo zachytit poblíž aljašského Juneau.

Vydáte-li se na Aljašku nebo do Yukonu, udělejte to koncem léta. Vyhnete se tak nepříjemným náletům komárů a ještě stihnete teplé počasí. Cestovat sem později na podzim je také možné, ale má to už svá rizika – ve vyšších polohách se můžete setkat se sněhem a s ranními mrazíky. Ať už se rozhodnete jakkoli, vždycky můžete počítat s velkou ochotou a pomocí zdejších lidí. Tam, kde příroda vládne tvrdou rukou, je každý připraven pomoci druhému v nouzi.

Foto: www.nps.gov

Nejlepším obdobím pro návštěvu Aljašky je srpen a začátek září, kdy počasí přeje poznávání.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi na exkluzivní poznávací zájezdy!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Dawson City, Klondike, Yukon, Whitehorse nebo národní park Denali. Poznejte nejkrásnější místa Aljašky a Yukonu. Uvidíte nejvyšší horu Severní Ameriky, Mount McKinley, vyzkoušíte si rýžování zlata, budete mít možnost vyrazit k severnímu polárnímu kruhu.

V roce 2016 vyrážíme za nádhernou severskou přírodou jen ve dvou termínech – a jeden z nich už je vyprodaný. Tak neváhejte!

Poznejte úžasný americký severozápad! Okouzlující scenérie u jezera a hor v oblasti okolo Grand Teton a u fascinujících gejzírů národního parku Yellowstone můžete navštívit s námi.

Vydejte se za medvědy, k nádherným jezerům a do hlubokých lesů amerického severozápadu.

Čtěte dále:

Přečtěte si také článek o největších hitech Číny, pirátské minulosti národního parku Biscayne nebo o oblíbených plážích v Dominikánské republice. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Viola Kratochvílová & Tomáš Cikán

Praktické informace - Aljaška a Yucon

Na mapách světa to skoro nepoznáte, ale Aljaška je největším státem USA – je veliká skoro jako třetina celých Spojených států. Na jejím území narazíte na tundry, husté lesy, krásné, rozeklané pobřeží i sopečné ostrovy.

Část země leží za severním polárním kruhem, takže zdejší noci jsou v zimě doslova nekonečné a v létě se zase tmy nedočkáte. Pokud sem ale cestujete v srpnu nebo na začátku září, jak to doporučuje řada zkušených cestovatelů, místní tma vás dostane. Je totiž úplná, neprostupná. Žádná světla velkoměst – jen zvuky divočiny anebo úplné a hluboké ticho. A ty hvězdy!

Na Aljašku a do Yukonu, což je kanadské teritorium na východní hranici Aljašky, se jezdí hlavně za nádhernou přírodou a zvířaty, která tu žijí. Potkat se tu můžete s medvědem grizzly či kodiakem, s vlky, liškami, prostě vším, co byste jinde hledali jen v zoo.

Další krásnou kapitolou cestování těmito severskými zeměmi jsou ledovce a jejich variace v podobě permafrostu, ledovcových jezer, splazů, údolí nebo dokonce mrazových pouští. Nejkrásnější jsou z mořské hladiny a užít si pohled na jejich namodralou krásu můžete v případě, že zvolíte plavbu podél břehů Aljašky.

Zlatá horečka jen pro otrlé

Rýžování zlata na Klondiku nebyla žádná legrace. Abyste vůbec dorazili do městečka poblíž rýžovišť, museli jste překonat Pobřežní hory průsmykem Chilkoot. A to ne jednou, ale mnohokrát, abyste si donesli všechny potřebné zásoby. Ze začátku cesty bylo možné využívat tažná zvířata, později se ale přecházelo přes ledové pole, kde zlatokopové vytesali 1500 schodů. Úzkou cestou mohla jít jen řada mužů za sebou.

Související články

Výběr článků

Načítám