Hlavní obsah

26 kilometrů do podmořského ráje. Z Cairns vyplouvají k fascinujícímu bariérovému útesu

Dva tisíce kilometrů jedete po moři a pořád potkáváte barevné útesy s koloniemi korálů a ryb. Tento pás největšího systému korálových útesů na světě najdete u severovýchodního pobřeží Austrálie. Jde o slavný Velký bariérový útes, největší přírodní ozdobu severní části kontinentu protinožců.

Foto: bigstock.com

Lodí přímo na ostrovy slavného bariérového útesu? Při plavbě z Cairns žádný problém.

Článek

Cairns patří k nejsevernějším městům v Austrálii. Z těch, v nichž díky rozvinutému cestovnímu ruchu můžete čekat špičkový servis, je nejsevernější určitě. Co vlastně sem, stovky kilometrů severně od nejzalidněnější části Austrálie, láká návštěvníky z celého světa? Je to Velký bariérový útes. Už od školních lavic o něm slýcháme jako o největším systému korálových útesů na světě.

Foto: bigstock.com

Kousek na sever od Cairns u silnice číslo 44 leží nádherné pobřeží u Port Douglas.

Vědci na Velkém bariérovém útesu zaznamenali 400 druhů korálů, 4000 druhů měkkýšů a 1500 druhů ryb. Takto rozmanitou skupinu na jednom místě jen tak někde neuvidíte. Jde o unikátní seskupení 2600 samostatně stojících korálových útesů a 300 korálových ostrůvků.

Je to nádhera potopit se sem mezi žluté a zelené rostliny, červené ryby a proplouvat pestrobarevným rejem podmořské přírody. Díky velké koncentraci vodních tvorů a rostlin tu ovšem máte parádní výhled i z paluby lodi.

Foto: bigstock.com

Kolem korálů je pěkně živo. Pro potápění absolutní paráda!

Úplně nejlepší je, když se vám podaří spatřit některého z chráněných živočichů. Vidět tu totiž můžete dugonga, mírumilovného kapustňákovi příbuzného obra, kterému se pro jeho zálibu v rostlinné stravě přezdívá „mořská kráva“.

Poznejte další fascinující místa na Zemi:

Není divu, že se korálová bariéra na severu Austrálie dostala už roku 1981 do výčtu jedinečných míst světa, které je třeba pečlivě chránit. Ano, jde o Seznam světového přírodního dědictví UNESCO, exkluzivní klub těch nejnádhernějších míst planety. Například Česko na něm nemá žádný zápis, UNESCO chrání jen naše kulturní památky a nehmotné dědictví.

Foto: bigstock.com

Takovéto korálové útvary vystupují z moře v pásu dlouhém 2000 km.

Právě z Cairns, velkoměsta se 140 tisíci obyvatel, se sem často jezdí. K nejbližším útesům je to odsud 26 km. Jako první uvidíte jižní, hezčí část útesů. Ta je lépe chráněná před vnějšími vlivy než severní strana otočená na širé moře, a tudíž živější a pestřejší.

Přes ta nejkrásnější místa systému útesů vede Cesta kolem světa soukromým letadlem 2017. Pasažéři se opálí pod bahamským sluncem a zamíří právě do Cairns. V okolí Velkého bariérového útesu se zdrží několik dnů. Projdou si největší město státu Queensland (Cairns), poznají jeho mladé a moderní centrum a vydají se na moře přímo ke korálům. Hemžení a pestré barvy ryb a korýšů je určitě pobaví. Pak se všichni mohou připravit na orangutany na největším ostrově Asie, cesta totiž pokračuje na Borneo.

Foto: bigstock.com

Azurové nebe, tyrkysový oceán, mezi tím zelenkavé korálové útesy. Barev si u Velkého bariérového útesu užijete dost.

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa je s námi snadná!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vám zajistí cestu kolem světa.

Láká vás všeho nechat a odletět na Bahamy a jejich zlaté pláže? A pak nejezdit domů a vydat se k australskému Velkému bariérovému útesu? Na Cestě kolem světa soukromým letadlem 2017 můžete, navíc poznáte ta nejkrásnější místa Tichomoří včetně atolů Nové Kaledonie

Nechte si ukázat úchvatnou krajinu východního pobřeží Austrálie lemovaného značkami „pozor, klokani“. Stanete pod monumentální Operou v Sydney, poznáte největší město Queenslandu Cairns nebo zlaté písky přímořského ráje Gold Coast.

Čtěte dále:

Přečtěte si článek o jordánské Petře, nahlédněte na pět obřích luxusních lodí nebo objevte Panamský průplav. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Chtěli byste se vydat na cestu kolem světa?
Ano, to by mě bavilo!
91,7 %
Ne, myslím, že je to příliš náročné.
5,5 %
Popřemýšlel bych o tom.
2,8 %
Celkem hlasovalo 325 čtenářů.

Cesta kolem světa za 26 dnů

Přes Austrálii vede nová edice cesty kolem světa upraveným Boeingem 737-800, který má speciálně pro tyto cesty snížený počet míst na 64 pasažérů z klasických 189. Tím komfort teprve začíná. Místo tradičních sedaček se pasažéři usadí do pohodlného koženého křesla s možností změnou polohy až o 120°. V širokých uličkách se zase nebudou mačkat na ostatní cestující. Přímo v destinacích je čeká spaní v komfortních hotelových pokojích.

O perfektní let, který začíná i končí v Praze na Letišti Václava Havla, se postarají špičkoví piloti, milé stewardky a šarmantní stewardi. Všichni členové posádky mluví vždy česky, takže se nikdo nemusí bát jazykových bariér, dokonce ani když chválí oběd či lahodné drinky na palubě.

V průběhu cesty nečeká účastníky žádný přestup, vždy poletí „svým” letadlem. A co je tedy na cestě kolem světa čeká? Bahamy, Kolumbie, Chile, Velikonoční ostrov, Cookovy ostrovy, Nová Kaledonie, Austrálie, Malajsie, Singapur a Myanmar.

Více informací získáte na stránkách cesty kolem světa.

Související články

Výběr článků

Načítám