Hlavní obsah

115 let metra v USA: V San Francisku jezdí pod mořem, v New Yorku po 400 km kolejí

Psal se rok 1901 a v Bostonu začal čtyři roky starý podzemní tunel sloužit městské rychlodráze. První americké metro bylo na světě. Za pár let postavili podzemku i v New Yorku, aniž tušili, že se stane neuvěřitelným kolosem s tratěmi v délce skoro 400 km a s vozy vyráběnými na zakázku až v Brazílii. Podívejte se, do jakých unikátních míst americké metro vozí pasažéry.

Foto: bigstock.com

Klasický vůz losangeleského metra ve stanici Union Station.

Článek

O metru v USA se obvykle hovoří v souvislosti s New Yorkem, ale amerických měst, jimiž vede městská dráha, je v současné době celkem 12. V San Francisku například podjíždí moře, ale jinak tratě mnohdy nevedou primárně pod zemí, jak to známe z Prahy, ale v daleko větší míře i po mostech nad pozemními komunikacemi nebo souběžně s nimi.

Metro nejezdí ve 12 nejlidnatějších městech Spojených států, jak by asi velela logika. Najdeme ho například v 48. největším (dle počtu obyvatel) americkém městě Clevelandu. Ve čtvrtém nejlidnatějším Houstonu, v němž žije skoro o dva miliony lidí víc, ovšem podzemku nemají. Kde všude se tedy můžete v USA svézt městskými vlaky?

Znáte USA? Vyzkoušejte si své znalosti:

Foto: bigstock.com

New York se nemusí spoléhat jen na mosty, za East River se z Manhattanu dostanete i podvodním tunelem metra.

New York City Subway: Největší systém metra na světě

Má přes 400 zastávek. Tolik stanic nemají ani v Šanghaji nebo v Pekingu. Metro v New Yorku začalo na začátku dvacátého století (1904) jezdit pod Manhattatem. Zanedlouho už podjíždělo East River a směřovalo na východ do Brooklynu a do Queens. Dnes jezdí na 34 linkách.

Přečtěte si další články z Ameriky:

Nejlépe pokryté je pochopitelně centrum v čele s Manhattanem. V okolí Times Square lze nastoupit na 12 linek. Že se cestující snadno dostanou k nejzajímavějším místům města, o tom svědčí názvy stanic: Wall Street, Brooklynský most, Times Square, Grand Central Terminal, Americké přírodovědné muzeum, Kolumbijská univerzita, 5. avenue…

Foto: bigstock.com

Kolem Times Square si na nedostatek dopravních spojů rozhodně nemůžete stěžovat.

Pokud tedy jedete na Manhattan, můžete si být jisti, že někde v okolí místa, kam směřujete, nějakou zastávku metra najdete. Rozhodně se po ní porozhlédněte, i když třeba nechcete zrovna někam jet. Metro představuje atrakci samu o sobě.

Vagóny se dělají z velké části ručně v Brazílii a jejich výroba je tak trochu alchymie. O tom se ostatně můžete přesvědčit v jednom z našich nedávných článků:

Los Angeles: Tunely, které odolají i silnému zemětřesení

Spolu s New Yorkem a coloradským Denverem patří Los Angeles mezi trojici měst s nejlepšími systémy veřejné dopravy v USA (podle analýzy provedené U. S. News). Aby ne, vždyť druhé největší město země je obklopené plážemi, na něž vedle místních denně míří i spousta turistů.

Co mohou vidět? Metro má stanice například v Hollywoodu nebo poblíž pláží ve Venice. Moře a filmová studia, to jsou hlavní atrakce „města andělů“, jak se Los Angeles přezdívá. Jízdu si lidé mohou užít pěkně v klidu, podzemní tunely jsou navrženy tak, aby dokázaly odolat i velkým zemětřesením do 7,5 stupně Richterovy škály.

Foto: bigstock.com

Takhle jezdí metro nad Chicagem.

Washington: Metro, v němž se cítíte bezpečně

Že je Washington, D. C. až 22. nejlidnatější město? To vůbec nevadí. Je to hlavní město, a tak má druhý největší systém městské dopravy v celé zemi. Sídlí zde totiž celá řada vládních úřadů, jejichž zaměstnanci se musí dostat do kanceláří. A nesmíme zapomínat na turisty, kterým dopravní systém města zásadně pomáhá v poznání toho nejdůležitějšího. Obvykle směřují do okolí místa zvaného National Mall, kde mohou vidět například Lincolnův památník, Kapitol, Národní muzeum americké historie, Washingtonův monument a samozřejmě Bílý dům.

Vzhledem k důležitosti města je metro také hodně sledované a udržované. Patří k těm nejčistším a nejbezpečnějším v Americe. K zajištění pořádku pomáhá něco okolo 6000 kamer.

Foto: bigstock.com

Kapitol – jeden z hlavních cílů lidí přijíždějících za poznáním Washingtonu.

Miami: Jak se metrem jezdí na pláž

Ačkoliv Miami patří až do páté desítky nejlidnatějších měst USA, metro má. Je to logické, protože jde o výkladní skříň americké plážové turistiky. Vlaky vozí cestující až na pobřeží do sousedství populární plážové lokality South Beach.

Určitě nejsme sami, kdo si v počasí, které nyní v srdci Evropy máme, pohrává s myšlenkou, že bychom se na miamské pláže vydali. A co vy, máte stejnou touhu? Nedivíme se, vždyť ve čtvrtek tam sluníčko ohřálo vzduch na 26 °C.

Chcete-li si přečíst o zbývajících systémech metra v USA, podívejte se na sloupec vpravo vedle článku.

Foto: bigstock.com

Pláž na Miami s typickou věží pro plavčíka.

Inzertní sdělení: Podívejte se do Ameriky!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Využijte nabídku dvou týdny cestování po východní části Spojených států s českým průvodcem. Během cesty uvidíte aligátory ve floridském parku Everglades, vesmírné středisko na Floridě, pláže na Miami a samozřejmě New York.

V plánu je také prohlídka nejzajímavějších míst Washingtonu nebo Mořského světa v Orlandu  s delfíny nebo lachtany.

Podívejte se lodí k Niagarským vodopádům, pod most Golden Gate v San Francisku nebo k soše Svobody. Na pevnině zase poznáte kasina Las Vegas, hollywoodská studia nebo newyorský Manhattan.

Poznejte s námi ta nejkrásnější města a národní parky USA, k dispozici bude český průvodce!

Čtěte dále: 

Přečtěte si také o plážovém ráji na Maledivách, o plavbě na atomovém ledoborci nebo o pyramidách na Mayské riviéře. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Do kterého města USA byste se nejraději vydali?
do New Yorku
24,8 %
do Washingtonu
2,4 %
do Los Angeles
8,8 %
do Orlanda
2,4 %
do San Francisca
42,4 %
jinam
19,2 %
Celkem hlasovalo 250 čtenářů.

Kde ještě jezdí americké metro

Podle dopravních expertů podzemní systém s rychlými vlaky zásadně napomáhá ekonomickému rozvoji města. Kde v Americe tedy ještě metro mají? Podíváme se na zbylá města, která se nevešla do hlavního textu.

Chicago

I třetí největší město Ameriky má metro, přesněji „L“ dráhu, jak se jí říká. Podzemní trasy se tu začaly budovat ve 30. letech 20. století jako doplněk těch nadzemních. Pod povrchem se tu začalo jezdit roku 1943. Oceňuje to i početná česká menšina ve čtvrti Pilsen i na jiných místech Chicaga.

San Francisco

Především díky Los Angeles a San Franciscu je Kalifornie druhým nejnavštěvovanějším státem USA (po statisticky bezkonkurenčním státě New York). Křivolaké uličky, svérázné tramvaje cable car, věznice Alcatraz, ze které se nedalo utéct, oranžový most Golden Gate Bridge… pozoruhodných míst mají ve třináctém nejlidnatějším městě USA opravdu hodně.

Philadelphia

V osmnáctém století byla Philedelphia nakrátko hlavním městem celých Spojených států, nyní uzavírá pětici nejlidnatějších měst země. Ani tady metro rozhodně nemohlo chybět.

Baltimore

Stát Maryland na jižní straně sousedí se státem District of Columbia, který vyplňuje hlavní město Washington, D. C. Baltimore je největším městem Marylandu. Žije v něm tři čtvrtě milionu lidí. Město leží u moře, v blízkosti hlavního města a narodili se v něm například herec David Hasselhoff, hudebník Frank Zappa nebo držitel osmnácti zlatých olympijských medailí Michael Phelps. Když už jsme u sportu, hraje tu také tým amerického fotbalu Baltimore Ravens, který momentálně v tomto sportu patří k těm nejlepším na světě.

Mimochodem, přes Baltimore vzhledem k jeho výhodné pozici vedou často poznávací zájezdy, které představují místa z celých Spojených států během jedné cesty. Není divu, že turisticky tak atraktivní místo potřebuje dobře organizovanou dopravní síť.

Boston

Jak víme už z hlavního článku, Boston s podzemní dráhou na území Spojených států začal jako první. Celému vlakovému systému nejslavnějšího města státu Massachsetts říkají místní „T“ a každý den se jeho vozy pod i nad zemí sveze průměrně něco přes 1,3 milionu lidí.

Atlanta

Metro bylo ve středobodu státu Georgia otevřeno už roku 1979. To se náramně hodilo, když město kandidovalo na uspořádání letních olympijských her. Ty se zde konaly roku 1996 a česká výprava na ně rozhodně vzpomíná v dobrém. Domů přivezla 11 cenných kovů – vůbec nejvíce v celé historii samostatné České republiky.

Cleveland

Vlaky tu jezdí nad zemí na jedné lince spojující letiště a centrum čtyřsettisícového města.

San Juan

Ve kterém státě USA leží toto město? Vlastně nejde o klasický stát USA, ale o závislé území Portoriko. San Juan je na tomto souostroví největší a žije v něm necelých 400.000 lidí. Jde o metro s nejkratší tratí ze všech měst, která spadají pod USA. Jeho 16 stanic je rozeseto na cca 17 kilometrech.

Chcete se o USA dozvědět více? Podívejte se do magazínu Amerika.cz.

Související články

Výběr článků

Načítám