Tradiční drážďanská štóla

Vánoce v Drážďanech se neobejdou bez tradiční štóly – Dresdner Christstollen. Popularita této sladké pochoutky s rozinkami, mandlemi, kandovaným ovocem a cukrovou krustou sahá daleko za hranice labské metropole. První zmínka o tomto pečivu pochází z roku 1474. Tehdy se mu říkalo Striezel, a tak vznikl dnešní název drážďanského adventního trhu – Striezelmarkt.

Dresdner Christstollen

Dresdner Christstollen

FOTO: Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH/Sylvio Dittrich

Středověký Striezel ale zdaleka nechutnal tak jako dnešní štóla. Pekaři byli pod přísným dohledem církve, která tehdy zakazovala užívání másla. Striezel se tedy pekl pouze z mouky, ovsa a vody. To však neuspokojovalo saského kurfiřta Ernsta a jeho bratra Albrechta, kteří se obrátili na papeže s žádostí na zrušení přísného zákazu másla. Papež jejich prosbě vyhověl, a tak se z původně zcela obyčejného pečiva postupně stala mimořádná pochoutka. A z čeho že se dnes peče pravá drážďanská štóla? To vám zkušený pekař nikdy nepoví – recepty se totiž po generace dědí jako rodinné tajemství.

Ochutnejte vánoční štólu na Striezelmarktu, nejstarším adventním trhu světa

Ochutnejte vánoční štólu na Striezelmarktu, nejstarším adventním trhu světa

FOTO: Landeshauptstadt Dresden/Sylvio Dittrich

Bílé svařené víno

Až na trzích uvidíte stánky s nápisem „Dresdner Striezel“, nenechte se zmást původním názvem štóly. Pod tímto názvem dnes dostanete chutné svařené víno s několika druhy ovoce, které se vaří dle prastarého receptu. Doporučujeme však ochutnat jinou specialitu – bílé svařené víno! Na něj narazíte jak v Drážďanech, tak především ve vinařstvích v blízkém okolí města. Sasko je totiž sice malou, ale velmi kvalitní vinařskou oblastí.

Striezelmarkt

Striezelmarkt

FOTO: Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH/Sylvio Dittrich

Tradiční recept na bílé svařené víno je starý již téměř dvě století. Přišel na něj hrabě Wackerbarth, který za jednoho mrazivého dne zatoužil po hřejivém nápoji. Jelikož nic jiného nebylo po ruce, použil bílé víno, přidal do něj špetku šafránu, trochu anýzu, kousky granátového jablka a tekutinu ohřál. Na tento geniální recept se ale později zapomnělo. Naštěstí byl před pár lety znovu objeven, a tak si dnes můžete vychutnat takzvané „Wackerbarths Weiß & Heiß“, ideálně přímo na zámku s vinicí Wackerbarth jen pár kilometrů od Drážďan.

Stánek se svařeným vínem

Stánek se svařeným vínem

FOTO: Landeshauptstadt Dresden/Sylvio Dittrich

Typický drážďanský koláč

Máte rádi sladké a bojíte se, aby se vám vánoční štóla brzy nepřejedla? Nezoufejte. Zaprvé, to ani není možné, zadruhé, je tu další typická drážďanská sladkost, kterou by byla škoda neochutnat. Takzvaný „Dresdner Eierschecke“, lahodný koláč, se peče dle starého selského receptu. Tak jako u vánoční štóly i v tomto případě si rodiny předávají recepty z generace na generaci. Všechny mají ale společný základ a tím jsou tři vrstvy: spodní z kynutého těsta, prostřední z tvarohu, vanilky, pudinku, másla, vajec, cukru a mléka, a poslední z utřených žloutků s cukrem a vanilkového pudinku s našlehaným bílkem. Výroba Eierschecke dnes patří k tzv. mistrovské cukrářské škole. Do tajemství přípravy můžete nahlédnout v pekárně restaurace Sophienkeller ve starém centru Drážďan.

Restaurace Sophienkeller

Restaurace Sophienkeller

FOTO: www.erlebnisgastronimie-dresden.de

Tip na gastronomický zážitek

Chcete-li si zpestřit adventní návštěvu Drážďan vytříbenou gastronomií, navštivte jednu ze šesti restaurací šéfkuchaře Stefana Hermanna, který byl francouzským průvodcem „Gault & Millau“ vyhlášen restauratérem roku 2017. O gastronomickém umění jeho týmu se můžete přesvědčit třeba v restauraci Bean & Beluga, která má také michelinskou hvězdu.