Legenda o bílé klobásce

Pokud jste už někdy navštívili bavorské hlavní město Mnichov, pak jste určitě měli možnost ochutnat tamní nejoblíbenější pochoutku – bílou klobásu alias Weißwurst. O jejím vzniku se traduje legenda z roku 1857, kdy se měl údajně jeden mnichovský řezník po propité masopustní noci dát do výroby pečených klobás. Protože ale byly vzhledem k jeho stavu příliš velké a obával se, že by mohly při pečení prasknout, hodil je do vařící vody. Jeho „vynález“ se brzy uchytil a dnes je pro nás symbolem bavorské kuchyně.

Mnichovský Oktoberfest

Mnichovský Oktoberfest

FOTO: G.Blank/RET

Brez’n – preclíky z Oktoberfestu

Ještě více historek se pojí se vznikem další mnichovské pochoutky – preclíku zvaném Brez’n. Už ve středověku ho Bavoři přikusovali k jídlům místo přílohy, k pivu nebo prostě jen tak. Určitě si vybavujete obrázek z každoročního svátku všech pivařů – mnichovského Oktoberfestu: preclík a tuplák, nejlépe v rukou ženy oděné do dirndlu, bavorského kroje, či muže v Lederhosen, kožených kalhotách. Další věc, kterou v Mnichově umějí připravit opravdu dobře, je pečené vepřové koleno se zelím – Schweinshaxen.

Lahodné preclíky

Lahodné preclíky

FOTO: Bayern Tourismus Marketing GmbH

 
Norimberk – město klobás a perníků

Přesuneme-li se do Norimberku, budou zde na nás čekat další speciality z říše klobás – malé bílé norimberské klobásky. Proč jsou tak malé, není přesně známo. Každopádně svou velikostí přesně pasují do žemlí, v nichž vám je prodají v každém norimberském stánku.

Norimberský hrad

Norimberský hrad

FOTO: DZT/Kiedrowski, Rainer

Norimberské klobásky se kromě prvních příček v žebříčku oblíbenosti klobás v České republice pyšní dalším prvenstvím: v roce 2003 získaly od Evropské komise jako první klobásy na světě právo užívat regionální značku: „Original Nürnberger Rostbratwurst“.

Norimberské klobásky

Norimberské klobásky

FOTO: Congress- & Tourismus-Zentrale Nürnberg (Riese, Steffen Oliver)

Na každém rohu norimberského starého města potkáte také stánky a malé obchůdky s tradičními norimberskými perníky, a to nejen o Vánocích. Na rozdíl od pardubických perníků jsou ty norimberské měkké a lepkavé, s výraznou kořeněnou chutí, někdy i s různými druhy polevy. Němci obecně mají rádi sladké, a tak kromě obchůdků s perníky narazíte i na spoustu obchodů s pralinkami, bonbóny a jinými sladkostmi.

Norimberské perníčky

Norimberské perníčky

FOTO: Congress- & Tourismus-Zentrale Nürnberg (Riese, Steffen Oliver)

Sýry z Allgäu

Další specialitou chráněnou Evropskou unií je tentokrát sýr z Allgäu – Allgäuer Bergkäse. Tento aromatický sýr s kořeněnou chutí se vyrábí z nepasterovaného mléka od místních krav, pasoucích se na loukách okolo Bodamského jezera.

Allgäu

Allgäu

FOTO: DZT/BSB

Zraje rok a celá jeho výroba podléhá přísným tradičním postupům. Podobně je na tom i jeho o něco kratší dobu zrající kolega Allgäuer Emmentaler – zřetelný důkaz toho, že bavorská gastronomie je ovlivňována mimo jiné i sousedním Švýcarskem. Oblíbený je jako chuťovka k pivu a preclíku.


Výlety za gastronomií:

Bayerische Milch- und Käsestraße
Trasa, která vás provede oblastmi tradiční výroby sýrů na kole i pěšky
 Brauereiweg15 km dlouhá stezka spojující čtyři bavorské pivovary, pro náročnější existuje spousta delších tras
Fränkische Moststraße120 kilometrů cyklistických stezek oblastí plnou moštáren nabízejících své přírodní produkty

Křenová pomazánka a bavorská hořčice

Pokud někdy zavítáte do Bavorska a dáte si klobásu či jiné masité jídlo, určitě vám naservírují i typickou bavorskou křenovou pomazánku – Bayerischer Meerrettich. Buďte ale připraveni na to, že pěkně pálí. Extra pálivý křen pro výrobu této pochoutky pochází z městečka Baiersdorf ve Francích, kde se na jeho pěstování specializují. Naproti tomu sladká je bavorská hořčice. Neodmyslitelně patří k mnichovské bílé klobáse a její sladkou chuť si určitě zapamatujete – takovou nemá žádná jiná hořčice.

Video

Příjemná dovolená - Regensburg.

Tip: V Regensburgu (památka UNESCO) si přímo u Kamenného  mostu můžete vychutnat bavorské klobásky v nejstarší klobáskárně – domácí hořčice, zelí a křen zaručeny.

Ráj piva

Bavorských receptů je mnoho, některé z nich se navíc liší v různých částech spolkové země. Zvláštní kapitolou je kuchyně oblasti Franků, v níž se setkáte například s lehkým cibulovým koláčem. Populární jsou i zdejší vína. Typicky bavorské jsou rovněž velké kulaté játrové knedlíky.

Pivní zahrádka

Pivní zahrádka

FOTO: Bayern Tourismus Marketing GmbH

S čím si Bavorsko spojuje většina lidí, a to především v Čechách, je pivo. Jeho výroba zde má tradici přesahující půl tisíciletí a podléhá přísným pravidlům, jež mají zajistit jeho ryzí charakter. Technicky upravený slad, chmel nebo přidané cukry v něm nenajdete. Na šest stovek bavorských pivovarů produkuje okolo 40 druhů piva a 4000 speciálních značek. Nejvíce je zastoupeno pšeničné pivo Weißbier nebo také Weizenbier, nalévané do úzkých vysokých sklenic.

Akce v Bavorsku:

Masopust v Mnichově
turistická atrakce i svátek gastronomie od 16. února do 4. března. Největší akce: masopustní průvod 16. 2. 2014 a „München Narrisch“ 2.–3. března 2014
Viktualienmarkt v Mnichově
trh s tradičními a farmářskými potravinami: celoročně, s různě zaměřenými akcemi během roku
Norimberské velikonoční trhy
4. 4.–21.4. 2014 – jídlo, hudba, regionální speciality
Nürnberger Frühlingsfest
původně lidová slavnost, dnes pouť: 19. 4.–11. 5. 2014
Další akce v Norimberku spojené s gastronomií
týden chřestu, pivní festival Fränkisches Bierfest im Burggraben, dny rybích pokrmů a další

Bavoři s pivem také rádi experimentují, a tak nikoho nepřekvapí ani pivo s příchutí uzeného nebo kvasnicové pšeničné pivo smíchané s citrónovou limonádou zvané „Russ“.