Hlavní obsah

Domov otce moderní medicíny v Egejském moři je pravým řeckým rájem

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Každý začínající lékař již ve středověku skládal přísahu zakladatele racionální medicíny, jehož prapředkem byl údajně samotný Asklépios, řecký bůh lékařství. Již v 5. století př. n. l. založil otec moderního lékařství první nemocnici, světoznámý Asklepion. Nejen absolventi lékařských fakult vědí, že řeč je o Hippokratovi z Kósu.

Foto: CK Blue Style

Přístav Madráki s Palácem guvernéra a zdmi pevnosti v hlavním městě

Článek

Kos, třetí největší ostrov řeckého souostroví Dodekanos v Egejském moři, již dnes není centrem lékařského vzdělání, ale oblíbeným letoviskem, které vás okouzlí krásnými plážemi, bohatou historií, pravou řeckou pohostinností, olivovými háji, vinicemi a malebnými vesničkami.

Foto: CK Blue Style

Pozůstatky nejstaršího špitálu Asklepionu

Stejnojmenné hlavní město je skutečným rájem

Hlavní město Kos je díky krásným plážím, kvalitním hotelům i množství historických památek nejnavštěvovanějším letoviskem ostrova. Bylo založeno v roce 366 př. n. l., svou současnou podobu však získalo až díky kompletní rekonstrukci po ničivém zemětřesení v roce 1933. Centrum města je soustředěno kolem přístavu Mandráki s palácem guvernéra, který má výrazné neogotické prvky.

Foto: Archiv autora

Na náměstí Plateia Platanou si vychutnáte stín stejně jako Hippokratés

Do stínu platanu, pod kterým vyučoval Hippokratés

Hned za palácem najdete náměstí Plateia Platanou, na kterém stojí jeden z nejstarších stromů v Evropě, platan s obvodem kmene 10 metrů. Pod ním Hippokrates zasvěcoval do medicíny své žáky. Dominantou celého města je velkolepá středověká pevnost z 15. století, kterou postavili rytíři řádu johanitů, dnešních maltézských rytířů. K ní se dostanete přímo z náměstí Plateia Platanou. Z mohutných střílen můžete pořídit krásné záběry celého města a přístavu. V letních měsících si v pevnosti můžete vychutnat koncerty nebo divadelní představení.

Foto: Archiv autora

Majéstátní pevnost postavená ve 14. století rytíři Řádu johanitů

Nedaleko přístavu se nachází centrální náměstí Kosu Platía Eleftherías, kde najdete mnoho restaurací, ve kterých si pochutnáte na tradiční lehké řecké kuchyni, tržnice, obchůdky s místními výrobky a pochutinami. Navštívit zde můžete i archeologické muzeum a knihovnu.

Antika na každém kroku

Z hlavního náměstí se Bránou daní ze 14. století, u které cizí obchodníci ve středověku platili dovozní clo, dostanete k antické agoře sloužící ve starověku jako hospodářské a společenské centrum Kosu. Dávnou velkolepost tohoto místa dokazují pozůstatky městských hradeb, jejichž tloušťka dosahuje neuvěřitelných osmi metrů.

Foto: Shutterstock

Branou daní ze 14. století k antické Agoře

Tím výčet historických míst Kosu nekončí. Obdivovat můžete např. gymnasion, ve kterém trénovali antičtí atleti. Alejí cypřišů dojdete z centra k Odeionu, tedy římskému divadlu postavenému ve 2. století. Za prohlídku zcela jistě stojí i Casa Romana, restaurovaná římská vila ze 3. století př. n. l. Kromě zachovaných mozaik a maleb je vila unikátní i dochovanou toaletou a koupelnou.

Foto: Shutterstock

Antický Odeion v hlavním městě Kosu

Léčivé termální prameny

Jen 10 km od hlavního města se nacházejí léčivé termální prameny Embros Thermae. Na stejnojmenné pláži Thermes jsou v moři vytvořeny přírodní bazény, do kterých vyvěrá voda s teplotou kolem 50 °C. Ta je bohatá na ionty vápníku, sodíku, hořčíku, síry i dalších prvků. Koupele tak pomáhají při léčbě revmatismu, artritidy i dalších onemocnění. Kdo by se však chtěl za horkých letních dnů koupat v horké vodě?! Koupel si nejvíc vychutnáte v pozdních večerních hodinách nebo při úsvitu.

Foto: Shutterstock

Léčivé prameny Thermes vyvěrají přímo do moře

Poslední funkční větrný mlýn

Za návštěvu stojí i vesnička Antimachie, kterou najdete ve vnitrozemí ostrova přibližně 20 km západně od hlavního města Kos. Hlavním důvodem, proč je Antimachie tak populární, je starý větrný mlýn, který dodnes dokáže během jediného dne umlít až 800 kg mouky.

Foto: Archiv autora

Dodnes funkční větrný mlýn v Antimachii namele až 800 kg mouky za den

Západ slunce za zvuku řecké hudby

Pokud jste romantici, vyjeďte si na výlet do horské vesničky Zía. Turistů je tu poměrně hodně. Ale i tak si v jedné z místních taveren vychutnáte pravou řeckou atmosféru a v obchůdcích pořídíte suvenýry pro své blízké. Ve vesnici se navíc dochoval jeden z vodních mlýnů poháněný místním pramenem potoka.

Foto: Shutterstock

Panoramatický výhled v jedné z taveren ve vesničce Zía

Kos je místem, kam se budete rádi vracet! Zdejší krásy vás nikdy neomrzí.

Inzertní sdělení:

Ceny osmidenních zájezdů na Kos nyní začínají na 11 tisících korun. Vybírejte na www.blue-style.cz.

Výběr článků

Načítám