Hlavní obsah

Djuni: Bulharský Karibik okouzlí dlouhou pláží i přilehlou rezervací

Novinky, Jan Janula

Bulharsko letos zažilo veleúspěšnou sezónu. Hodně mu pomáhá, že úroveň ubytování i služeb je srovnatelná se západními standardy, avšak ceny v obchodech i restauracích zůstaly „východní“. Problémem pro české návštěvníky, hlavně ty starší, co sem za socialismu mířili často, je najít lokalitu, kde ještě nebyli. K těm, co nejsou tak známé, patří Djuni.

Foto: Shutterstock

Čistá a prostorná písčitá pláž a nádherná příroda v okolí – to jsou dvě hlavní přednosti bulharského letoviska Djuni.

Článek

Toto letovisko má přitom dobrou polohu, do Burgasu je to necelých 40 km. Proto tady už v osmdesátých letech minulého století architekti plánovali velkou výstavbu hotelových komplexů. Jejich ambice se nakonec kvůli nedostatku financí nenaplnily. Lze říct naštěstí, o úrovni stavebnictví z té doby víme své i my…

Zdejší hotely patří mezi nejlepší v zemi

Tím hlavním, co přitahuje cestovatele, je nádherná pláž, 4,5 km dlouhá a asi 100 m široká. Je na ní trochu hrubší písek, než bývá obvyklé, což má výhodu, že se tolik nelepí na tělo. Navíc je skvělé, že zátoku, v níž leží, příznivé přírodní podmínky chrání před severním větrem. Ten, jak se zpívá ve známém hitu, bývá krutý. Moře je vyhlášené čistotou, pláž se honosí Modrou vlajkou, což hovoří za vše, občas se jí přezdívá Bulharský Karibik. Přístup do vody je hodně pozvolný, vhodný pro neplavce, seniory i malé děti, které se zde mohou bezpečně věnovat svým hrátkám.

Foto: Shutterstock

Vstup do moře je velmi pozvolný, tudíž se rodiče nemusejí obávat o bezpečnost svých ratolestí.

Název, foneticky djuny, je nejspíš odvozen od písečných dun. Městečko je vystavěno na svazích okolo malé půvabné laguny Alepu. Blízká mokřina je pak oblíbeným útočištěm tažných ptáků. U pláže převažují luxusní hotely řadící se mezi nejlepší v celé zemi, poskytují komfort i širokou škálu sportovních a zábavních aktivit všeho druhu. Lze využít některý z deseti tenisových kurtů, zahrát si basketbal, volejbal, fotbal, stolní tenis, šipky, vybrat si z nabídky vodních sportů a atrakcí či bohatých animačních programů pro všechny generace.

Foto: Shutterstock

Skalnaté útesy na severním okraji letoviska úžasně kontrastují s vedlejší pláží.

Černé moře je teplé ještě v říjnu

I když je pláž Djuni hodně atraktivní, není tak známá, aby se nedalo bez problému najít místo k „zaparkování“. A díky velkým kamenům u pobřeží sem lodě nevozí žádné jednodenní výletníky. Výhodou je, že ačkoliv se Černé moře prohřívá pomaleji než ostatní, většinou vydrží teplé až do konce října. Pochopitelně, jako u skoro každé destinace, je poblíž lokalita, kam lze zajet, když koupání omrzí.

Foto: Shutterstock

Až se nabažíte opalování a koupání, můžete se vypravit na výlet do národního parku Ropotamo.

Rozprostírá se zde přírodní rezervace Ropotamo nazvaná podle řeky, které místní říkají „naše Amazonka“. Prohlídka zpravidla zahrnuje cestu lodí, procházku lesem, návštěvu mokřadů o rozloze 7,7 hektaru – za asistence místního průvodce. Je ovšem i další a lákavější možnost, a to domluva s majitelem menší loďky. S tou se dostanete do téměř nepřístupných zákoutí, kudy se velkou lodí projet nedá. Nejzajímavější místa totiž nejsou na hlavním toku, ale u slepých ramen, při troše štěstí se tam dají spatřit želvy. Plavba v mokřadech a rákosinách má navíc punc romantiky…

Foto: Shutterstock

Přírodní rezervace dostala název podle řeky, kterou místní označují za bulharskou Amazonku.

Inzertní sdělení:

Výběr článků

Načítám