Hlavní obsah

Valencie: Španělské město okouzlí minulostí i současností

Novinky, TravelPortal.cz

Máte rádi skvostnou architekturu, nádherné parky, exotická zvířata, nevšední gastronomii a široké pláže? To vše najdete ve Valencii, třetím největším městě Španělska, tedy alespoň co se počtu obyvatel týče. Během návštěvy spatříte mnoho zajímavého a ochutnáte řadu místních specialit včetně výtečného vína.

Foto: Shutterstock

Valencie vás okouzlí skvostnou architekturou i zlatavými plážemi.

Článek

Katedrála La Seu je směsí několika slohů

Co se architektury týče, Valencie je plná historicky významných objektů, ale také moderních budov, které jí tiše i nahlas závidí celý svět. Začněme však dávnou minulostí, kterou lze obdivovat i v současnosti. V centru vás ohromí katedrála Panny Marie (známá i jako La Seu) ze 13. století, jež vyrostla na místě, kde kdysi stála mešita a ještě předtím vizigótská katedrála. Má tři brány, jeden z hlavních vstupů je z náměstí Plaza de la Reina, druhý z Plaza de la Virgen (dříve Plaza de la Seu). Jedná se o nádherný mix stylů – od gotiky přes baroko až po klasicismus.

Foto: Shutterstock

Na náměstíčku Plaza de la Virgen v centru Valencie spatříte nejen fontánu Fuente del Turia, ale i jeden z vchodů do katedrály Panny Marie (vpravo) a také baziliku ze 17. století

Dalším lákadlem je 400 metrů vzdálené Centrální tržiště (Mercado Central de Valencia). Tuto modernistickou budovu z počátku 20. století nelze přehlédnout, na více než 8000 m2 se nacházejí čtyři stovky obchodů. Ty jsou rozděleny do dvou částí. V menší z nich sídlí rybí trh, v druhé trhovci nabízejí lokální potraviny. Najdete tu i několik restaurací, tapas barů a stánků se suvenýry. Jedinečná atmosféra zde panuje hlavně v ranních hodinách, ale rozhodně nebudete litovat ani v případě, že se sem dostanete až odpoledne. A mimochodem – naproti stojí jediná valencijská památka zapsaná na Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, gotická budova tzv. Hedvábné burzy (La Llotja de la Seda).

Bioparc se liší od většiny ostatních zoo

Milujete-li zeleň, citlivě zasazenou do městské zástavby, uchvátí vás zahrady Turia (Jardín del Turia), respektive devět kilometrů dlouhý a 200 metrů široký park, jeden z největších v Evropě. Je plný zelených ploch a vodních zrcadel. Nechybějí v něm ani veřejné prostory, sportovní areály a botanická zahrada. Nemůžete ho minout, protíná celé historické centrum, takže jím během procházky po Valencii projdete, i kdybyste nechtěli. Rozprostírá se v někdejším korytě řeky Turia, která byla zhruba před šedesáti lety odkloněna kvůli ničivé povodni.

Foto: Shutterstock

Specifické zoo s názvem Bioparc nadchne všechny věkové kategorie. Budete mít pocit, že jste se ocitli v Africe

Na jeho západní konec navazuje park Cabecera a především Bioparc, unikátní zoologická zahrada, v níž zvířata nežijí v klecích, ale na volném prostranství připomínajícím jejich domácí prostředí. Uvidíte tady žirafy, lvy, gorily, nosorožce, hrochy, pštrosy, slony, leopardy a celou řadu dalších více i méně exotických tvorů. Bát se jich nemusíte – rozhodně netrpí hlady…

Neměli byste si nechat ujít ani vlastivědné muzeum Fallero (nebo také Fallas), plné velkých figurín a sousoší. Tyto exponáty, z nichž některé pocházejí dokonce z roku 1934, byly v minulosti prezentovány v rámci věhlasných slavností Las Fallas, které se v centru Valencie konají vždy v polovině března. V muzeu na Plaza Monteolivete najdete jen nejlepší umělecké výtvory, vyrobené převážně z kartónové masy nebo polyuretanu, ostatní pokaždé nekompromisně skončí v plamenech. Vyrazíte-li do Valencie v rámci poznávacího zájezdu, česky mluvící průvodce vás většinou zavede i na fotbalový stadión Mestalla, což ocení především pánové, k býčí aréně, do přístavu a také na prostornou pláž Las Arenas.

Foto: Shutterstock

Písčitá pláž Las Arenas je dlouhá zhruba 1200 metrů a široká 135 metrů. Nechybějí zde restaurace, stánky ani dětská hřiště

Bývalé říční koryto se proměnilo v novodobý zázrak

A jak je to se zmíněnou moderní architekturou? Patříte-li mezi její znalce, není třeba nic vysvětlovat. Každopádně – ať už jste v obraze zcela, anebo jen trochu – Město umění a vědy (Ciudad de las Artes y las Ciencias) zkrátka musíte vidět! Tento reprezentativní komplex, vybudovaný v letech 1991 až 2005, je dílem světoznámého architekta Santiaga Calatravy a nalézá se ve východní části Jardín del Turia.

Novodobou dominantou nejen tohoto místa, ale v podstatě celé Valencie jsou právě Calatravovy stavby – Palác umění, netradiční zimní zahrada Umbraculo, velký sál s pohyblivou konstrukcí L’Àgora, prostorové kino L’Hemisfèric a Vědecké muzeum prince Filipa. Ty doplňuje Palác hudby José Marie de Paredes a oceánografické muzeum, jehož vyčnívající střecha je dílem jiného architekta – Felixe Candely.

Foto: Shutterstock

Fascinující Město umění a věd navrhnul Santiago Calatrava. Vlevo je L'Àgora, vpravo Vědecké muzeum prince Filipa

Inzertní sdělení:

Vybírejte z milionů zájezdů do celého světa. Vaši vysněnou dovolenou najdete na www.travelportal.cz

TravelPortal.cz, celý svět na jedné adrese

Reklama

Výběr článků

Načítám