Hlavní obsah

Sagrada Familia není jediným Gaudího skvostem v Barceloně

Novinky, František Vorel, TravelPortal.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antoni Gaudí i Cornet, tak zní celé jméno slavné katalánského architekta, který se narodil jako páté dítě kováři z Tarragony v roce 1852. Původně vystudoval přírodovědeckou univerzitu. Pak ale pokračoval v dalších studiích a svůj život zasvětil architektuře. Nesmazatelnou stopu zanechal v Barceloně, které vtiskl nezaměnitelný ráz.

Foto: Shutterstock

Sagrada Familia není jediným Gaudhího skvostem v Barceloně.

Článek

A právě nyní je to správné roční období, kdy vyrazit do katalánské metropole nejen po jeho stopách. V Barceloně si přijdou na své jak milovníci netradiční secese, tak i plážoví „povaleči“, sportovci, vědátoři a rodiny s dětmi. Můžete v ní strávit měsíc a nepoznáte všechny její krásy. Ale i prodloužený víkend vás nabije zážitky a energií.

Po stopách Gaudího

Gaudího architektura to jsou vlny, stromy, divoké barvy, ostré hrany, ale také lidské kosti. Byl silně věřící. Není proto náhodou, že dvě z barcelonských katedrál jsou jeho dílem. Každý zná nedokončený chrám SAGRADA FAMILIA. Katedrála, která se začala stavět již v roce 1882 by měla být dokončena v roce 2026, na sté výročí Gaudího úmrtí.

Foto: Shutterstock

V Parc Güell mělo původně stát 60 Gaudího vil, stojí tu však 2

V roce 1900 Gaudí začal pro barcelonského magnáta Eusebia Güella stavět PARC GÜELL, ve kterém mělo stát zahradní město se 60 vilami. Na svou dobu šlo svým rozsahem o unikátní projekt. Nakonec však byly postaveny jen dva domy, ve kterých žil právě mecenáš Güell a sám Gaudí.

Foto: Archiv autora

Odpočiňte si na La Barcelonetě, městské písčité pláži.

Gaduí však stavěl i „obyčejné“ domy. Obyčejné však pouze svým účelem, nikoliv architekturou. V Barceloně jich stojí několik. Např. CASA VICENS, dům postavený v letech 1883–1888 pro rodinu Manuela Vicense vlastnící továrnu na keramiku. To se odráží na fasádě domu, která je obložena keramickými dekoracemi.

Dalším je CASA MILA neboli LA PEDRERA, dům zapsaný právem na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Buď jej budete milovat na první pohled, nebo je budete nesnášet. Obdobně jako Pražané Tančící dům. La Pedrera je sice secesní stavbou, ale nese výrazné prvky španělské gotiky a baroka. Na domě nenajdete přímou linii, a to ani na dveřích a oknech.

Foto: Archiv autora

Casa Milà neboli La Pedrera je unikátní kombinací secese, gotiky a baroka

Nejznámějším domem je CASA BATLLÓ. Jde ve skutečnosti o přestavbu z počátku 20. století. Své jméno nese po textilním magnátovi Josepu Batlló i Casanovasovi, který si stavbu u věhlasného architekta objednal.

Foto: Shutterstock

Při stavbě Casa Bastló se Gaudí nechal inspirovat i kostmi lidského těla

Komu architektura nestačí

Barcelona však nabízí návštěvníkům mnohem víc. Máte-li v rodině sportovní fanoušky, navštivte fotbalový svatostánek Camp Nou pro 90 tisíc diváků nebo olympijskou vesnici. Po této spíše chlapské záležitosti přijde vhod trochu romantiky. Po setmění vyrazte na horu nebo spíše kopec Montjuic. Zde se nachází Fuente Màgica, kouzelná fontána. Každou půlhodinu se večer proudy vody doslova roztančí v rytmu hudby a světel.

Foto: Archiv autora

Fuente Màgica se po sestmění každou půlhodinu roztančí v rmytu světel a hudby

Až budete mít památek dost, odpočiňte si na La Barcelonetě, městské písčité pláži. Nejen děti pak ocení L’Aquarium, druhé největší v Evropě. Díky osmdesátimetrovému podvodnímu tunelu budete obdivovat podmořský život z perspektivy, která se nepoštěstí ani potápěčům.

Foto: TravelPortal.cz

V 86metrovém podvodním tunelu budete obdivovat podmořský svět z unikátní perspektivy

Pokud máte v rodině vědátora, zajděte do muzea CosmoCaixa, největšího španělského muzea vůbec. Vědecko-technická expozice na 30 000 metrech čtverečních nabízí desítky interaktivních exponátů. Bavit se rozhodně budete, i když vám věda nic neříká. Nebo zajděte do Národního Muzea poblíž Magické fontány.

Foto: Shutterstock

Národní muzeum na náměstí Placa De Espanya na kopci Montjuic

Barcelona je místem gurmánů

To, co v Barceloně nadchne každého, je španělské jídlo. Restaurace na hlavní třídě La Rambla lákají na ochutnávku místních delikates, kterými jsoutradiční paella, šumivé víno Cava nebo hustá čokoláda se sladkým skořicovým pečivem, chocolate con churros. La Rambla žije v každou denní i noční dobu. Pokud nemáte hluboko do kapsy, navštivte jednu z desítek michelinských restaurací. Chybu však neuděláte, ani když vyberete obyčejnou restauraci, kde si dáte hlavní chod z pár eur. V Barceloně se totiž vaří skvěle všude.

Foto: Shutterstock

V ulici La Rambla si vychutnáte největší gurmánské zážitky

Nemusíte být zrovna studenty architektury, abyste Barcelonu milovali.

Inzertní sdělení:

Neváhejte a vybírejte na TravelPortal.cz. Tisíce eurovíkendů a miliony zájezdů do celého světa na jedné adrese.

od 19 990 Kč, letecky

Výběr článků

Načítám