Hlavní obsah

Perla středomoří, která učarovala i Chopinovi

Novinky, František Vorel, CK Blue Style

Toužíte prožít aktivní a prosluněnou dovolenou, obdivovat úžasné přírodní scenérie nebo poznat krásná historická místa, případně si užít noční život? Tím pravým místem nejen letošního léta bude španělská Mallorca, největší z Baleárských ostrovů.

Foto: CK Blue Style

Mallorca se pyšní krásnými sceneriemi.

Článek

Není divu, že Mallorca patří mezi velice oblíbené a populární turistické destinace, protože vyniká nádhernými písčitými plážemi a romantickými zátokami. Piniové háje, pomerančovníky, palmy, cypřiše a mandloně s překrásnými bílými květy a typickou nasládlou vůní okouzlují všechny návštěvníky tohoto krásného ostrova plného historických památek a krásných míst. Spolu s mnoha vzácnými druhy ptactva a rostlin vytvářejí nezapomenutelnou atmosféru Mallorky. Hledáte-li místo se zajímavou historií a fantastickou přírodou, kde můžete zažít pulsující španělský temperament i klid a neobvykle pohostinné lidi, pak je návštěva tohoto ostrova ta správná volba.

Přezdívka „Perla středomoří“ není náhodná

Při návštěvě ostrova si nenechte ujít Manacor, druhé nejvýznamnější město Mallorky. Zde určitě navštivte Majoriku, manufakturu na výrobu umělých perel. Historie značky sahá do roku 1890, kdy německý inženýr Eduard Hugo Heusch vynalezl unikátní dodnes používáný postup výroby umělých perel. Postup je poměrně složitý. Malé jádro, obvykle z křišťálu nebo kousku mušle, je 40krát namáčeno v perlové směsi. Ta se skládá z částic malých mořských živočichů, mušlí a rybích šupin. Každá vrstva je mikroskopicky tenká a její polymerací na plynovém hořáku se postupně slučují, čímž je dosaženo větší odolnosti než u perel přírodních. A konečně, perla je vyleštěna a pokryta speciálním lakem.

Ve skutečnosti jen odborník může poznat rozdíl mezi přírodní perlou a tou mallorskou. Přímo v továrně si můžete zakoupit suvenýr v podobě krásného šperku. Navíc ceny nejsou nikterak závratné. Pár perlových náušnic koupíte za 26 eur. Po návštěvě Manacoru se vydejte ke Dračí jeskyni, v níž můžete kromě krápníků obdivovat i jedno z největších podzemních jezer světa, u kterého vám zahrají muzikanti plující na osvětlených loďkách. K východu z podzemí se dostanete buď po mostě, nebo jednou z loděk, která vás přes jezero převeze.

Foto: Shutterstock

V Dračí jeskyni poplujete po křišťálovém jezeru

Na Mallorce po stopách Chopina

Milovníci hudby se mohou vydat na půldenní výlet po stopách světoznámého polského skladatele a klavírního virtuosa Fryderyka Chopina. Přes pohoří Tramuntana dojedete do malebného městečka Valldemosa, které tento skladatel proslavil svým pobytem. Ve Valldemose našel Chopin na přelomu let 1838 a 1839 dočasný domov v kartuziánském klášteře. Toto období je v jeho tvorbě považováno za nejplodnější. Dále zde navštívíte palác krále Sancha, kde si můžete v koncertním sále poslechnout přibližně 20minutový koncert právě z díla Fryderyka Chopina. Výlet můžete zakončit návštěvou typické mallorské usedlosti z 12. století La Granja, která se nachází 15 kilometrů od hlavního města.

Foto: Archiv autora

V malebné Valldemose pobýval Fryderyk Chopin

Mezi další vyhlášené atrakce Mallorky, které stojí za návštěvu, určitě patří samotné hlavní město Palma de Mallorca. Obdivovat zde budete katedrálu Panny Marie, jednu z největších gotických staveb na světě, nebo více než 700 podmořských tvorů v Palma Aquarium. Na Mallorce si prostě užijete cokoliv, po čem na dovolené toužíte, ať už je to relax, slunění na pláži, kulinářské zážitky, noční veselice, dobrodružné výpravy, nebo poznávání památek a přírodních krás.

Foto: Archiv autora

Katedrála Panny Marie v Palma de Mallorca

Inzertní sdělení:

Vzhledem k vysoké poptávce napříč Evropou se u Mallorky rozhodně nevyplácí s výběrem čekat do posledních chvil. Řada termínů i kvalitnějších hotelů bývá s blížícím se létem beznadějně vyprodaná. Ostatně to potvrdila i poslední letní sezóna.

Dovolenou na Mallorce na osm dní do kvalitního 3hvězdičkového hotelu pořídíte již od 11 990 korun. A co víc, už jen do 15. ledna máte možnost u CK Blue Style v rámci předprodeje na léto získat řadu slev a výhod. Až dvě děti letí zdarma. K tomu slevy pro dospělé, možnost změnit zájezd až týden před odletem zdarma, parkování u letiště za first minute cenu a záloha jen 1500 Kč na osobu. Vybírat můžete na www.blue-style.cz.

Jeden tip za všechny: Hotel America ****

Hotel s přátelskou atmosférou se nachází na útesu u písčité zátoky Cala Domingo. Písčitá pláž s pozvolným vstupem do moře je od hotelu vzdálena pouze 100 metrů. Hotel je oblíbený také pro all inclusive servis. V centru letoviska Calas de Mallorca se nachází velké množství restaurací, kaváren, obchůdků, barů a diskoték s bohatým večerním životem.

Výběr článků

Načítám