Hlavní obsah

Chalkidiki, místo řeckých legend a krásných pláží

Novinky, František Vorel

Již tvar této řecké oblasti odkazuje na boj starořeckého boha moří a oceánů Poseidona s Titány. Oblast Chalkidiki obývali právě předkové bohů. Když se olympští bohové jimi cítili ohroženi, hodil po nich Poseidon svůj bájný trojzubec. Místem, kam dopadl, jsou tři typické hluboké poloostrovy v Egejském moři, Kassandra, Sithonia a Athos.

Foto: Blue Style

Krásná pláž na poloostrově Sithonia, Chalkidiki

Článek

 Athos

Turistická letoviska se nacházejí na prvních dvou jmenovaných. Athos, pojmenovaný podle nejvyšší hory poloostrova, je dodnes Pravoslavnou „mnišskou republikou“, kde se nachází několik klášterů s přibližně 2 tisíci mnichy. Zajímavostí je, že na Athos mají ženy již více než 1 000 let zcela zapovězen vstup a nenajdete na něm ani žádné turistické resorty. Přesto můžete jedinečnou krajinu a monumentální kláštery na Athosu obdivovat z paluby komfortní lodi, protože sem z našich letovisek na Kassandře pořádáme výlety.

Foto: Blue Style

Klášter na poloostrově Athos

Kassandra

Nejzápadnější z tria poloostrovů Chalkidiki vám učaruje především průzračnými vodami Egejského moře, malebnými zátokami a svěží přírodou, která podtrhuje romantickou atmosféru. A co víc, velký počet pláží se pyšní oceněním „Modrá vlajka“, které je udělováno pouze těm nejčistším plážím s kvalitní vodou na celém světě. A které letovisko na Kassandře vybrat? Zejména východní pobřeží nabízí mnohá opravdu krásná, a to nejen díky plážím s Modrou vlajkou, kterých je hlavně v letoviscích Kallithea a Kriopigi mnoho.

Tato dvě letoviska se však liší svou atmosférou. Zatímco v Kallithei rodiny s dětmi ocení písčité pláže s pozvolným vstupem do moře a mladí budou nadšení pulzujícím nočním životem, Kriopigi kromě písčitých pláží uchvátí zejména romantickými zákoutími a uličkami, malebnými zátokami a čarokrásnou přírodou. Na své si zde přijdou i milovníci vodních sportů.

Snad ještě romantičtěji působí Pefkochori, kde se podél dlouhého pobřeží táhne pěší promenáda s řadou restaurací, kaváren a obchůdků. V historickém centru města si pak můžete vychutnat příjemnou a tradiční řeckou atmosféru. Posledním letoviskem na východě Kassandry je Polichrono, jehož lákadlem je nejen dlouhá písčitá pláž s čistým mořem, ale také příroda vhodná pro pěší turistiku. V horách nad městem objevíte např. želví jezírko.

Foto: Blue Style

Veřejná pláž na poloostrově Kasandra

Do domova řeckých bohů

Chalkidiki je také skvělým výchozím bodem pro poznávání Řecka, takže zejména ti, kteří touží po historii, kultuře a cestování, si přijdou na své. V rámci výletů mohou turisté navštívit taková místa, jako je Olymp, domov starořeckých bohů, či  tradiční řecké trhy, kde nakoupíte výborné olivy, místní vyhlášený med nebo ručně dělané výrobky.

Foto: Blue Style

Domov řeckých bohů, hora Olymp

Také můžete navštívit starobylé město Thessaloniki, které dnes známe spíše pod názvem Soluň, vydat se můžete lodí podél pobřeží hory Athos, kde se nachází mnišská republika s monumentálními kláštery. Zejména rodiny s dětmi by měly navštívit aquapark Waterland v Soluni s řadou tobogánů a dalších vodních atrakcí. Pokud naopak toužíte zažít opravdu mystické Řecko, vydejte se do Meteory s několika byzantskými kláštery, které se nacházejí na vrcholcích slepencových hor.

Foto: Blue Style

Mystická Meteora

Výběr článků

Načítám