Hlavní obsah

Na podzim si vychutnejte Orient. Co vám nabízí Egypt, Tunisko či Emiráty?

Novinky, Kateřina Davidová, CK EXIM tours, a.s.

Pláže i vyhlášená letoviska v létě praskají ve švech. Pokud chcete vyrazit někam na výlet, ať už za poznáním, nebo do přírody, i zde potkáte množství lidí. A tak ti, co se nechtějí prodírat davy, cestují na podzim. Podívejme se na místa, kde si toto období vychutnáte.

Na podzim si vychutnejte Orient. Co vám nabízí Egypt, Tunisko či Emiráty?

Článek

Ráj u Rudého moře – památky, relaxace i sport

Vydejte se do kolébky nejstarší civilizace světa a země faraonů, pyramid a sfing, seznamte se s tisíciletou historií poznamenanou Káhirou, obdivujte zdi a sochy chrámových měst Karnaku i Luxoru, bájnou „říši mrtvých” v údolí Králů a královen, mohutné sloupy, obelisky či zádušní chrámy, poznejte životodárnou řeku Nil i neopakovatelnou atmosféru zdejších bazarů.

Baví vás šnorchlování a vodní sporty? Milujete aquaparky a vodní hrátky? Láká vás jízda v poušti – třeba na čtyřkolkách či v terénních vozech? Anebo máte rádi golf? Egypt je zemí, kde si splníte své sny.

Žádné složité vstupní dokumenty či povinná očkování. Písčité pláže i živoucí korálové útesy, často přístupné jen pár metrů od hotelu, nekonečná hladina jiskřícího se moře a ubytování s možností all inclusive na kvalitní úrovni učiní vaši dovolenou plnou nezapomenutelných vzpomínek. Ať již zvolíte pobytovou dovolenou, poznávací zájezd, či dovolenou s dětmi. Rudé moře s jeho fascinujícím světem mohou objevovat nejen ti, kteří mají s potápěním bohaté zkušenosti. Díky bezpočtu kvalitních potápěčských center se do hlubin ponoří i úplní začátečníci. A některé cestovní kanceláře vám zajistí i česky mluvící instruktory…

Foto: Shutterstock

Egypt je rájem i pro potápěče

 Pohádkové Tunisko

Mnoho turistů sem přijíždí zejména kvůli relativně nízkým cenám, teplému moři a četným památkám. Pobřeží s bílým pískem láká milovníky koupání. Dobrodružnější povahy mohou vyzkoušet jízdu džípem v písečných přesypech nebo projížďku na velbloudech v poušti.

Starobylé Kartágo, půvabné město Sidi Bou Said, úchvatné římské koloseum El Jem, berberská skalní obydlí v Matmatě – místa, která nesmějí chybět na vašich fotkách. Vydejte se na výlet na Saharu. Zavítejte na solné jezero Chott al Jerid a spatřete malebné věžičky z písku v Debabchi. Sjedete si písečnou dunu? Svezete se pouští na velbloudech? Nebo vás láká prohlídka filmových exteriérů z Lucasových Hvězdných válek? A možná spatříte i fatu morgánu…

Foto: Shutterstock

Tunisko - Ong Jemel, zde se natáčely Hvězdné války.

Z Tuniska si můžete přivézt kaftan, kožené výrobky a parfémy z Tunisu, ozdobné ptačí klece ze Sidi Bou Said, koberce a koření z Kairouanu, předložky a „pouštní růže” z Tozeuru, hrnčířské výrobky z Nabeulu či mořské houby ze Sfaxu a z ostrova Djerba. Šafrán z Douzu je nejcennějším kořením na světě, neboť z 5000 rostlin se získá necelých 30 g koření.

Za solnou pánví Chott El Fejaj, uprostřed vod Středozemního moře, leží mystická zem Djerba. Kilometrové písečné pláže, poklidné moře, oázy z palem i majestátní olivovníky, sluncem zalité dny, koně a oslíci pasoucí se v okolí malých vesniček či atmosféra pohody a tolerance – to jsou hlavní rysy největšího ze severoafrických ostrovů. Golfistům udělá radost 27jamkové hřiště a na své si zde přijdou i milovníci vodních sportů, cyklisté, běžci, bruslaři na in-linech, ale i ti, kteří vyhledávají klidná zákoutí a soukromí. A víte, že tu je i krokodýlí farma? Nechte se okouzlit Djerbou a možná – podobně jako druzi bájného hrdiny Odyssea – zatoužíte zůstat a již nikdy neodjet.

Nejjižněji leží letovisko Zarzis. S ostrovem Djerba je spojován sedmikilometrovou malebnou Římskou cestou, táhnoucí se napříč mořem. Přístavní město existovalo již v období Římské říše a stále si udržuje svou osobitou atmosféru. Písčité pláže, teplé moře a kvalitní hotely s osvědčenými službami.

Foto: Shutterstock

Krokodýlí farma - Djerba

 Kouzelné Emiráty plné luxusu

Země, která vás okouzlí. Země, kde se sny mění ve skutečnost, krásný nový svět – i tak lze charakterizovat pouštní stát, který nabízí ideální podmínky pro celoroční koupání. Emiráty máme spojeny s puncem bohatství – přepychové hotely, moderní architektura, umělé ostrovy a překrásné písčité pláže spolu s nejlepšími službami poskytují zázemí pro exotickou dovolenou v destinaci, která je na dosah.

K pohodě u moře lákají nádherné pláže s pískem i průzračným mořem. Aktivit se zde nabízí nepočítaně – od plavání, vodních sportů, golfu až po nákupy. V moderních nákupních centrech se stovkami obchodů nakoupíte snad vše – zejména oblečení a elektroniku. Zároveň si ale nenechte ujít procházku po starých orientálních bazarech, jejichž kouzlo je umocněno vůní koření a vodní dýmky.

Byla by škoda zůstat jen na jednom místě. Udělejte si výlet do moderní Dubaje, navštivte Abú Dhabi s mešitou šejka Zayeda a vyfoťte si jeden z nejdražších hotelů světa Emirates Palace. Vydejte se do pouště nebo plujte na tradiční arabské plachetnici dhow. A co největší krytý Ferrari park na světě, který zahrnuje přes 20 unikátních atrakcí? Prožijete tu dovolenou v zemi plné kontrastů, na kterou se nezapomíná.

Foto: Shutterstock

Symbolem moderní Dubaje je Burj Al Arab

Výběr článků

Načítám