Hlavní obsah

Zvládnout cestu letadlem s dětmi vyžaduje speciální přípravu

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někteří rodiče se už v prvních dnech jara začínají stresovat cestou na letní dovolenou kvůli několika hodinám na palubě letadla. Ohlídání několika „záludností“, které se mohou v přípravách na cestu skrývat mezi řádky, rodičům i dětem let usnadní.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Kvůli dětem se cestám letadlem vyhýbat nemusíte. Stačí předem zajistit vše potřebné. Ilustračné foto

Článek

První věcí, na kterou je potřeba se při koupi letenek soustředit, je rozlišení dětských pasažérů podle věkových skupin. Děti od narození do dvou let obvykle cestují na klíně rodičů, nikoliv na vlastním sedadle. Děti starší než dva roky už ale sedadlo mít musí. Obzvlášť během dálkových letů je dobré zvážit pro malé děti sezení v autosedačce.

Některé letecké společnosti umožňují využití vlastní autosedačky, pokud splňuje předepsané parametry. O tom je nutné se informovat u daných aerolinek. Co se týče dálkových letů s kojenci, doporučuje se rezervovat si včas sedadla v první řadě. Tam je totiž dostatek místa na speciální vaničku, do které lze dítě položit, aby ho rodiče nemuseli dlouhé hodiny držet v náručí. I tuto vaničku je nutné předem rezervovat.

S kočárkem až k nástupu

Těsně před odletem asi každý rodič řeší, kam nacpat všechny nutné věci – od plen až po přesnídávky, lahvičky a hračky. Uvědomit si tenhle problém je dobré už při pořizování letenky.

Dopředu si u letecké společnosti, s níž chcete cestovat, zjistěte limity pro odbavovaná a kabinová zavazadla. Přestože u některých aerolinek má novorozenec a dítě nárok na totožný počet i váhu zavazadel jako dospělý pasažér, není to pravidlem.

Další specialitou při cestě s dětmi bývá převoz kočárku. „U tradičních leteckých společností je přeprava kočárku zdarma. S kočárkem odchází cestující až k samotnému vchodu do letadla, kde mu teprve bude odebrán a uložen do zavazadlového prostoru,“ vysvětluje obchodní ředitel British Airways pro Českou republiku Petr Duchek. Hned po příletu a výstupu z letadla je rodičům kočárek zase vyndán.

Jídlo a pití klidně vezměte s sebou

Dále by vám při výběru aerolinek mělo také záležet na možnosti přebalování na palubě letadla a při dlouhých letech také na objednání speciálního dětského menu (když váš potomek už zvládá jíst pevnou stravu), které je dobré rezervovat už při koupi letenek.

Co se týče jídla a pití pro děti, pokud ho převážíte v uzavíratelných obalech a před letištní kontrolou vše ochutnáte, máte nárok si potraviny vzít na palubu letadla.

Velkou výhodou jsou při dálkových letech malé televizní obrazovky a široká databáze filmů pro nejmenší. Ty mohou alespoň na nějakou dobu odpoutat pozornost dítěte od nudy i rozjívenosti. O takovém technickém vybavení je taktéž nutné se informovat už při výběru aerolinek.

K příjemnějšímu pocitu mohou dítěti pomoct hlavně známé věci z domova, ať už se jedná o vlastní polštářek a deku nebo oblíbenou hračku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám