Hlavní obsah

Zubrům u Benátek nad Jizerou budou dělat společnost divocí koně

Právo, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už druhé stádo divokých koní přijelo ve čtvrtek odpoledne z anglického Exmooru ke středočeským Benátkám nad Jizerou. Divocí koně tady budou sdílet společnou, 120 hektarů velkou pastvinu se zubry z Polska, kteří se zde už několik dní zabydlují.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zubři k sobě dostávají nové parťáky.

Článek

„Stádo 14 klisen dorazilo po poledni a zvířata byla vypuštěna zatím do malé aklimatizační obory, z níž budou po pár týdnech moci vyběhnout na rozsáhlé pastviny,“ řekl Právu ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Tato společnost letos v lednu zorganizovala dovoz 15 divokých koní do nedaleké lokality u Milovic, kde už se narodilo první hříbě, a v říjnu sem nechala dovézt šest zpětně vyšlechtěných praturů z Nizozemska.

„Během čtvrtka jsme pratury vypustili z aklimatizační obůrky do stejného výběhu u Milovic ke koním,“ doplnil Dostál.

Rozsáhlá přírodní rezervace mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou je prvním místem na světě, kde se vyskytují všechny tři klíčové druhy původních velkých kopytníků Evropy, kteří byli v minulosti vyhubeni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám