Hlavní obsah

Zrušte byznys třídu na krátkých letech, vyzývá šéf nízkonákladových aerolinek

Novinky, mšv

Obchodní třída v letadlech nemá při krátkých vzdálenostech smysl. Myslí si šéf maďarských nízkonákladových aerolinek Wizz Air József Váradi, jenž vyzývá k jejímu zrušení kvůli takzvané uhlíkové stopě. Letecký průmysl by podle něj měl být mnohem důslednější, pokud chce dosáhnout nějakých změn, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Váradi tvrdí, že cestující v obchodní třídě po sobě zanechávají oproti pasažérům v ekonomické třídě dvojnásobnou uhlíkovou stopu.

Jde o počet vypuštěných skleníkových plynů, nejčastěji spojených s výrobním procesem, ale také s lidmi nebo právě s cestováním v letadle.

Luxus v nebi. Tento interiér čeká na bohaté manažery v boeingu

Cestování

„Letecký průmysl je vinen tím, že setrvává v tomto neefektivním archaickém modelu,“ uvedl Váradi. Podle šéfa aerolinek by bylo řešením, kdyby se obchodní třída zrušila na všech letech kratších pěti hodin.

Nechat možnost výběru

Nedávná anketa serveru Independent nicméně ukázala, že sami cestující jsou spíše pro zachování obchodní třídy, respektive možnosti, aby si lidé mohli vybrat, jak chtějí letět.

„Neměla by být zakázána. Pokud chcete odradit od jejího užívání, více ji zpoplatněte a peníze pak věnujte enviromentálním projektům,“ myslí si jeden z respondentů Sean D.

Sbírání leteckých mil je špatné kvůli klimatu, ozývá se z Británie

Cestování

„Většina cestujících, kteří cestující byznysem, může v salonku i v letadle udělat i v méně než pěti hodinách spoustu práce. Zbavte se obchodní třídy a aerolinky ji zakrátko nahradí mnohem stísněnějšími sedačkami a nebude z toho profitovat vůbec nikdo,“ napsala další z respondentek Dara Flynnová.

Anketa

Jste pro zrušení obchodní třídy na letech kratších než pět hodin?
Ano
18,1 %
Ne
81,9 %
Celkem hlasovalo 426 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám