Hlavní obsah

Zručský zámek se otevírá veřejnosti

Právo, Josef Hora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při cestě Posázavím nemůžete vynechat Zruč nad Sázavou. Už proto, že před měsícem, začátkem srpna, se zručský zámek otevřel veřejnosti. Zámek byl sice zpřístupněn už v roce 1990, ale kvůli sporům o jeho navrácení rodu Schebků a využívání prostor jako radnice nemohl být zcela zpřístupněn. Nakonec Schebkové zámek dostali, ale v roce 2003 ho prodali zpět městu.

Článek

,,Loni začala první ze tří etap rekonstrukce. Byla dokončena, a tak jsme mohli letos čtvrtého srpna slavnostně otevřít nové prostory k prohlídkám," říká pracovnice zámku Jiřina Janatová, která se netají tím, že je zámek jejím největším koníčkem.

Starý a nový hrad

Nedaleko dnešního zámku je místo, které se nazývá Na Starém hrádku. V roce 1942 tu byly při budování příjezdové cesty k Baťově obuvnické továrně nalezeny kosterní pozůstatky a předměty ze 12. a 13. století.

,,Nevíme přesně, kdy byl nový hrad založen. První záznamy jsou až z roku 1749. Je ale možné, že materiál ze starého hradu posloužil při stavbě toho nového. Po velkém požáru na konci osmnáctého století byl při opravě nalezen na krbové cihle vytesaný letopočet 1318," říká Jiřina Janatová.

Majitelů se vystřídalo na zámku několik, za své sídlo si ho po roce 1885 zvolil Adolf Schebek s manželkou Emmou. Říká se, že Emma byla kapitánkou celé přestavby. Neustále byla architektům v patách, ti se snažili její rozmary zabudovat do svých plánů, i když to někdy nebylo vůbec jednoduché. Díky ní je dnes každá místnost v jiném stylu, od antiky přes orient nebo gotiku až po baroko.

Hodiny natahují i policajti

Do věže byly instalovány hodiny z roku 1886 od pražské firmy Heinz. ,,Fungují dodnes, každý den se musí natahovat. Několik desetiletí se o to starala rodina z podhradí, byla to taková tradice. Loni starý pán ale umřel, takže dnes je natahuje, kdo má zrovna čas, třeba místní policajti," říká jedna ze třinácti půvabných průvodkyň Lucie Viktorová.

Prohlídky hradu probíhají denně od června do září, otevřeno je od 9 do 16 hodin. Vstup je 50 Kč na osobu, děti, důchodci a studenti chodí za 30 Kč. Rodinné vstupné (2+2) je za120 Kč. Mimo sezónu je možná prohlídka pouze po telefonické domluvě.

Dvakrát až třikrát za léto je noční prohlídka s dobovými kostýmy, rytířskými souboji a jarmarkem. Každoročně je také pořádán historický průvod ze zručského náměstí na hrad. Posedět můžete v zámecké restauraci přímo na hradě a ochutnat místní speciality ,,Máme tady Pochoutku sázavských vorařů, Prsa dle rozverné šenkýřky nebo Loupežnická játra," doporučuje kuchař. Vše vás bude stát kolem stovky.

Zámek obývají panenky

,,Nedávno nás oslovil Klub panenek České republiky. Jejich exponáty jezdí po celém světě, vypadá to ale, že u nás budou mít domovskou základnu," říká Jiřina Janatová. ,,Každá panenka má svůj vlastní osud, lidé nám je často posílají i s dopisy. Do budoucna bychom rádi jejich veselé i smutné příběhy rádi vystavili," dodává.

Objevují se tu panenky všech možných tvarů, barev a velikostí. Můžete vidět např. indiánského válečníka, panenky z minulého i předminulého století, ale i moderní kousky - postavičky z Hvězdných válek nebo Pána prstenů.

Jedna z největších rarit výstavy jsou japonské panenky. ,,Ke dni dívek na 3. března v Japonsku staví babičky s vnučkami císařskou svatbu. Má několik pater. Úplně nahoře je císař s císařovnou, pod nimi dvorní dámy, následují hudebníci, ministři a mudrci. Na den chlapců v květnu se zdobí velký samuraj, toho si tu můžete prohlédnou také," říká Lucie Viktorová.

Rady a informace na cestu:

DOPRAVA - Vlakem - Z pražského Hlavního nádraží jezdí do Čerčan buď přímý vlak na Benešov, nebo posázavské linky přes Davli, ty jezdí ze zastávky Praha-Vršovice. Z Čerčan jede Posázavský pacifik přímo do Světlé nad Sázavou. Za kolo je jednorázové jízdné 26 Kč nebo celodenní za 50 Kč, dvoudenní 60 Kč, třídenní 80 Kč, pětidenní 120 Kč a týdenní 150 Kč. Můžete se svézt i parní lokomotivou, která má zvláštní jízdní řád a jezdí na trati Praha-Čerčany nebo Praha-Kácov Kolo - Posázavská cyklotrasa č. 19, která vede od pramenů Sázavy z Lísku u Žďáru nad Sázavou do Davle. Je celkem dobře značená žlutou cedulkou s kolem, měří 245 km a její mapu dostanete v každém infocentru v Posázaví. Auto - Posázaví lze projet i autem, je to ale pracnější a dražší. Mnohé turistické trasy a cyklostezky zkracují vzdálenosti o mnoho kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám