Hlavní obsah

Žhavé jezero uhranulo tisíce lidí

Novinky, fis

Hrozivě bublající lávové jezero, oranžovožlutá rozžhavená láva se vlní a tryská. Z dostatečné vzdálenosti je tento přírodní úkaz fascinující podívanou. Své o tom vědí dychtiví turisté, kteří na Havaji vše sledovali dalekohledy a dokumentovali na své fotoaparáty a mobilní telefony.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lávové jezero na Havaji je lákadlem pro turistyVideo: Tropical Visions Video, Reuters

 
Článek

Mohlo by se zdát, že se otevřela brána do pekel. Černočervené vlny se těžce pohupují a mezi nimi probublává a tryská láva v barvě ohně. Taková podívaná se naskytla začátkem května zástupům turistů na Havaji, kde řádí vulkán Kilauea.

Sopka je vysoká 1247 metrů a patří k nejaktivnějším na světě. Láva z ní vytéká bez přestávky už od 80. let. Podle havajských pověstí byla sopka domovem bohyně ohně Pele. Jsou podle ní dokonce pojmenované i některé lávové útvary.

Loni na podzim proudy lávy ze sopky Kilauea ohrozily obci Pahoa. V 90. letech minulého století poničily okolo 200 domů. Letos se během první květnové neděle část kráteru sopky zřítila do lávového jezera v jeho středu. Láva přes kráter přetekla, její hladina pak ale klesla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Část stěny vulkanického kráteru se zřítila do lávového jezeraVideo: Reuters

Zvýšená aktivita sopky v posledních týdnech přilákala velké množství turistů, kteří se těšili na dramatickou podívanou nedaleko lávového jezera.

Reklama

Výběr článků

Načítám