Hlavní obsah

Zetlelý žralok nebo sýr s larvami. Ve Švédsku otevřou muzeum nechutného jídla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První - a zřejmě i poslední - muzeum nechutného jídla chystají ve Švédsku. Otevřít se má koncem měsíce v Malmö a vystavovat bude bizarní pochoutky ze všech koutů planety. Například zetlelého žraloka z Islandu, smrduté asijské ovoce durian nebo sýr casu marzu, který je záměrně infikován larvami, píše The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Exotické ovoce durian je považováno za jedno s nejsmrdutějších jídel na světě.

Článek

Expozice, kterou bude možné zhlédnout jen do konce ledna, je odnoží populárního muzea neúspěchu v Helsinborgu, které má pobočky i v kanadském Torontu nebo americkém Los Angeles a plánuje se otevření franšízy v Šanghaji. Za koncepty stojí dr. Samuel West.

„Obě muzea jsou zábavná, ale to s jídlem bude víc interaktivní a návštěvníci se s ním dokážou více sžít. Protože když máte před sebou zetlelé žraločí maso, budete si přát, abyste se nikdy nenarodili,“ vysvětluje se smíchem iniciátor expozice.

Ačkoli chce muzeum návštěvníky především bavit, podle Westa má vést i k zamyšlení ohledně jídla.

„Musíme překonat své hranice, pokořit svou nechuť. Pak zjistíme, že třeba takový environmentálně přátelský zdroj proteinů, jako je hmyz, není vůbec špatný,“ dodává.

Výměna každý den

Většina exponátů bude uzavřena ve speciálních nádobách, které nepropustí zápach. Velkou výzvou byla v tomto případě švédská delikatesa, fermentovaný sleď. Pochoutka tak silně páchnoucí, že ji předchází pověst.

„Testovali jsme to a testovali, až jsme málem museli kvůli tomu smradu opustit naši kancelář. Myslím, že jsme uskladnění nakonec vyřešili, ale ještě teď se kvůli tomu v noci probouzím,“ tvrdí West.

Velká řada exponátů se bude muset měnit každý den, což nevyjde zrovna levně. „Když jsem expozici navrhoval, říkal jsem si, že musí být hlavně výhodná, protože za ni platím,“ řekl West. „Ale na co se podíváte raději — na nějakou plastovou repliku, nebo skutečné jídlo? Je přece větší zábava mít před sebou pravý durian přímo z Thajska,“ dodal.

Podle Westa existuje také pravděpodobnost, že muzeum nikoho zajímat nebude a on tak skončí bez peněz. „Bez opravdu velkého množství peněz,“ směje se. Vstup do expozice vyjde na 185 švédských korun, což je zhruba 460 českých korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám