Hlavní obsah

Žena musela podstoupit těhotenský test, aby ji pustili do letadla

Novinky, mšv

O značně ponižujícím zážitku hovoří Japonka Midori Nišidová. Před nástupem do letadla v Hongkongu mířícího na tichomořský ostrov Saipan byla personálem donucena k podstoupení těhotenského testu. Ostrov je totiž zámořským územím USA a mnoho žen na něj jezdí rodit, aby jejich dítě automaticky dostalo americké občanství, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pětadvacetiletá Japonka cestovala se společností Hong Kong Express Airways. Posádka jí nechtěla umožnit nástup do letadla, dokud nepodstoupí rychlý těhotenský test, a to i přesto, že žena uvedla, že v očekávání opravdu není. Na její tvrzení ovšem nebyl brán zřetel a na toaletě nakonec musela test podstoupit. Vyšel negativně.

Nišidová pro Wall Street Journal uvedla, že byla tato zkušenost velmi ponižující a frustrující. Aerolinka událost komentovala tím, že musela zajistit, aby se neporušovaly americké imigrační zákony.

Víc dětí turistů než místních

Saipan je jediným americkým územím, kam mohou například čínští turisté cestovat bezvízově. Problémem ovšem je, že těhotné ženy jezdí na ostrov s úmyslem odrodit, aby zajistily svým dětem americké občanství. Mezi léty 2015 a 2016 se na Saipanu narodilo 715 dětí cizinců, z nichž 95 bylo čínského původu. V roce 2018 se pak na ostrově narodilo mnohem více dětí turistům než místním.

„Chtěli bychom se velmi omluvit všem, kteří byli něčím podobným postiženi,“ uvedla vzápětí společnost Hong Kong Express Airways pro Wall Street Journal. „Tuto praxi jsme okamžitě zrušili, zatímco ji budeme prošetřovat,“ doplnila.

Spojené státy americké jsou jednou z 35 zemí, která uznává právo na občanství pro děti, které se narodí na jejím území.

Opilá žena nabízela cestujícím sex v letadle. Stihl ji tvrdý trest

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám