Hlavní obsah

Země, kde jsou zdvořilí i jeleni

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonsko je známé na jaře kvetoucími sakurami a na podzim pestře zbarvenými javory. Charakteristickým znakem tamních obyvatel je dnes jinde bohužel většinově opomíjená slušnost. A extrémně zdvořilí nejsou v zemi jen lidé, ale dokonce i zvířata. Jeleni žijící ve městě Nara uklánění odkoukali od místních a začali je napodobovat.

Klanící se jeleni v NařeVideo: Taťána Marenčíková, Novinky

 
Článek

Jeleni z Nary jsou pojmem, o kterém už někdy slyšela většina cestovatelů. Přesto budete po vstupu do parku v dřívějším hlavním městě země nejspíš trochu překvapeni. Uvidíte totiž stovky jelenů sika. A kdybyste je náhodou chtěli spočítat všechny, žije jich zde půldruhého tisíce. Jejich pohyb není nikterak omezen a jeleni přecházející frekventovanou silnici a pobíhající kolem svatyň jsou zde na denním pořádku.

Pokud si chcete neobvyklou scenerii užít bez davů, vyrazte hned ráno. To jsou navíc všemi oblíbení jelínci nejhladovější. A ačkoli možná krmení divokých zvířat neschvalujete, zde pravděpodobně neodoláte. Místní ve stáncích prodávají speciální jelení sušenkyshika senbei z rýžových otrub a pšeničné mouky, které jim neublíží. Občas si na nich prý smlsnou i lehce zmatení turisté.

Že chutnají jelenům, je jasné na první pohled. Každý prodavač je totiž v obležení několika doufajících sympatických sudokopytníků. Možnost, že by je místní obchodník netrpělivě odehnal, nepřichází v úvahu. Jeleni jsou zde totiž vnímáni jako poslové šintoistických bohů, jsou považováni za posvátné a neexistuje možnost chovat se k nim neuctivě, či snad dokonce útočně.

Ještě v 17. století bylo trestem za zabití jelena smrt. V roce 2010 už to bylo po incidentu s kuší jen šest měsíců odnětí svobody. Jeleni jsou dnes klasifikováni jako národní poklad. Tradují se příběhy, kdy se jelenovi zachtělo navštívit obchod se suvenýry, a protože zablokoval vchod, museli nakupující trpělivě čekat, až se uráčí odejít. Nejspíš se přišel podívat, zda jej věrně vystihli. Jelen je totiž ve znaku města, a dokonce i místní sušenky jsou v jeho tvaru.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeleni jsou hlavní atrakcí Nary jak pro turisty, tak i pro místní.

Mírumilovně vyhlížející tvorové ale nejsou žádní domácí mazlíčci, ač se k nim tak lidé často chovají. Každoročně jeleni zraní až několik set návštěvníků. Nejčastěji jde o úrazy způsobené potrkáním nebo pokousáním během krmení a focení. Jelení samci jsou nejagresivnější na podzim, kdy je období říje. Všude jsou proto výstražné cedule, jak tomu předejít.

Vždy je lepší krmit spíše osamělé jedince než skupinu. Po fotografiích lačnící turisté však touží po zákulisí s co nejvíce parůžky, což se jim může vymstít. Nejen děti pak často s hrůzou v očích prchají před hladovým stádem, které se odmítá smířit se skutečností, že sušenky došly. Je proto bezpečnější krmit laně a mláďata.

S krmením je vhodné kvůli pózování neotálet, a když sušenky dojdou, je třeba jelenům ukázat prázdné zdvižené ruce, aby se odebrali hledat jinam. V posledních letech bohužel přibývá případů, kdy posvátná zvířata umírají kvůli pozření plastového odpadu. Proto v parku nenajdete odpadkové koše a sušenky jsou preventivně svázány jen proužky papíru.

Nejideálnější je počkat, až k vám jelen přijde sám. Protokol pokračuje úklonou, kterou sudokopytník opětuje a dostane za ni sušenku. Ty je bezpečnější podávat celé nebo maximálně zlomené napůl. Pohled do parku díky tomu tak trochu připomíná tanec lidí s jeleny, případně fanouškům knih o Harrym Potterovi interakci se zdvořilými hipogryfy.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeleni jsou ve městě všudypřítomní.

V komplexu jsou kromě jelenů i jezírka, svatyně a muzea. Zejména sedm velkých narských chrámů, kde si můžete koupit amulet pro štěstí a mnohé další účely. Nejznámějším chrámem je Tódaidži, dokončený původně v 8. století. Najdete zde jednu z největších dřevěných budov na světě, která je 57 metrů dlouhá a 50 metrů široká. Slouží jako přístřešek Buddhy Vairóčana vysokého bezmála 15 metrů a vážícího 500 tun.

Buddha byl dokončen roku 751 a spotřeboval bronzovou produkci země za několik let. Pokud potřebujete vyléčit z nějaké nemoci, jste na správném místě. Před chrámem je přesně k tomuto účelu menší dřevěná socha. Nejdříve se dotknete sochy na místě, které vás trápí, a posléze učiníte totéž i na svém těle. Je zde i malá kasička. Příspěvkem pak můžete zkusit zvýšit pravděpodobnost účinku. Řeči peněz totiž rozumí náboženské instituce napříč kulturami i kontinenty.

Tipy na cestu do Nary
Ideální dobou k návštěvě Japonska je jaro a podzim, ale zasněžené pagody mají též své kouzlo.
V Japonsku se platí jeny. 1000 JPY je asi 213 českých korun. Tolik shodou okolností stojí i vstup do chrámu Tódaidži. Lze zakoupit i hromadnou vstupenku do místních chrámů.
Vstup do parku s jeleny je zdarma. Balení jeleních sušenek stojí 200 japonských jenů (43 českých korun).
Nara je vzdálená jen půl hodiny jízdy z mezinárodního letiště v Ósace. Z Prahy do Ósaky se nejlevněji dostanete s aerolinkami KLM od 18 tisíc korun za zpáteční letenku. Létá se s mezipřistáním v Amsterdamu a ve vzduchu strávíte v jednom směru asi 13 hodin. Z letiště v Ósace jede autobus přímo k chrámovému komplexu Nary, strávíte v něm něco málo přes hodinu.
Japonci si velmi potrpí na čistotu a hygienu, do země tak nejsou pro krátkodobý pobyt potřeba žádná speciální očkování. Pokud jedete na delší dobu a chcete se pohybovat ve venkovských oblastech, je vhodné zvážit očkování proti japonské encefalitidě. Preventivně je možné aplikovat repelent s účinnou látkou DEET.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám