Hlavní obsah

Zelenovlasý botanik obaluje domy po celém světě rostlinami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Má zelené vlasy, nosí zelenou košili i boty. Řeč je o Patricku Blancovi, francouzském designérovi a botanikovi, jehož porostlé stěny domů, které začal vyrábět před 25 lety, jsou rozesety od Miami až po Bahrajn. Blanc se specializuje na tropické rostliny. Doslova jimi obaluje budovy všude, kde se jen dá.

BEZ KOMENTÁŘE: Vertikální zahrady Patricka Blanca

 
Článek

Patrick Blanc vytvořil asi 250 designových kreací nejen v rodné Francii, ale také v německém Berlíně, španělském Madridu nebo v tchaj-wanské metropoli Tchaj-pej. Ozdobil také hotel Athenaeum v Londýně. Rád si pohrává s hranicemi a konvencemi. „Mým jediným snem je přinášet přírodu tam, kde by ji nikdo nečekal,“ říká.

Foto: Profimedia.cz

Budova Caixa Forum v Madridu

Blancovy vertikální zahrady v srdci kamenných a betonových měst jsou nyní součástí jejich vzhledu. Pokrývají zdi muzeí, například Quai Branly v Paříži, hotelů, luxusních rezidencí, ale také obchodních center, jako je Clayes-Sous-Bois nedaleko Paříže.

Poslední Blancův výtvor, nedávno představený v centru Paříže, je skromnější. Původně nehezké zdi v ulici Aboukir ve 2. obvodu se nyní říká oáza. Pyšní se téměř 250 rostlinami, které připomínají savanu či středozemskou lesostep.

Foto: Profimedia.cz

Quai Branly Museum v Paříži

Své ″umění″ Blanc představil v roce 1994 na festivalu zahrad v Chaumont-sur-Loire ve střední Francii. „Byl to velký úspěch, vůbec jsem to nečekal,“ vzpomíná. Od té doby se nezastavil.

Nikdy to není stejné

Obrostlé zdi mají různé výhody, jako je třeba přínos pro životní prostředí, tepelná izolace a osvěžení v létě. „Lidi to tolik fascinuje hlavně proto, že to připomíná obydlí prehistorického jeskynního člověka. Je to vzpomínka stará 30 000 let,“ říká Blanc.

Během let se paleta rostlin, které pro své zelené stěny používá, neustále rozšiřuje. „Stále cestuji a pokaždé najdu rostliny, které jsem dosud nepoužíval a o nichž jsem si nemyslel, že by byly vhodné,“ vysvětluje.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Blanc před jedním ze svých pařížských projektů.

Designér-botanik už připravuje další projekt. Bude jím první botanická zahrada lián na světě. Stovka jejich druhů má šplhat po 200 metrů vysoké budově v Kuala Lumpuru. Pomýšlí rovněž na obrovskou zelenou spirálu v obchodním centru v Bangkoku. „Každá zeď je pro mě novou zkušeností,“ uzavírá.

Anketa

Líbilo by se vám mít na vlastním domě Blancovu vertikální zahradu?
Ano
82,7 %
Ne
17,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1999 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám