Hlavní obsah

Zdražení egyptských víz bylo odloženo do léta

Plánované zdražení egyptských vstupních víz bylo odloženo do léta. Běžná povolení zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Více než dvojnásobné zvýšení ceny tak vejde v platnost až po 1. červenci letošního roku, nikoli tento týden, jak se původně předpokládalo. S odkazem na egyptské úřady o tom informoval zpravodajský web News 24. Zdražení tak ovlivní i české turisty, kteří do Egypta hojně cestují především za sluncem a za památkami.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O odklad požádali egyptští touroperátoři s tím, že by dopad zvýšení cen mimo sezónu byl znatelnější. Uvedlo to několik egyptských veřejných činitelů, kteří nechtěli být jmenováni, jelikož nebyli oprávněni mluvit s novináři.

Zdražení víz přichází ve chvíli, kdy se egyptský turistický průmysl stále zcela nevzpamatoval z poklesu, který nastal poté, co v roce 2015 islámští radikálové sestřelili nad Sinají ruské letadlo. V jeho troskách zahynulo všech 224 cestujících. Zatímco v roce 2010 Egypt navštívilo 15 miliónů lidí, loni jich bylo jen 6,3 miliónu.

Zájem opět roste

Egypt v roce 2015 podle Českého statistického úřadu navštívilo 117 000 Čechů, což je 37procentní pokles oproti roku 2014. Některé cestovní kanceláře však v letošním roce zaznamenaly o cesty do Egypta větší zájem než v minulých letech. Čechy podle Asociace cestovních kanceláří České republiky lákají především nízké ceny pobytů v poměru k službám a teplé počasí.

České ministerstvo zahraničí na svých stránkách uvádí, že bezpečnostní situace v turistických letoviscích na kontinentálním pobřeží Rudého moře a na jižní Sinaji, jako například v Hurghadě, Marsá Alam či Šarm aš-Šajchu, je v současné době klidná. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově a varuje před cestami do jeho severní části.

Reklama

Výběr článků

Načítám