Hlavní obsah

Žatecké letecké muzeum připomíná malým i velkým Koreu

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žatec

Kvůli podobnosti okolí s tehdejším válčištěm na Korejském poloostrově se žateckému vojenskému letišti říkalo od jeho vzniku na začátku 50. let minulého století Korea. Nyní již letiště neexistuje, desítky let jeho historie připomíná ale nově otevřené Letecké muzeum v Bezděkově u Žatce.

Foto: Letci Žatec

Letecké muzeum v Bezděkově u Žatce láká návštěvníky na řadu exponátů.

Článek

Muzeum bylo otevřeno 20. června a za necelé tři měsíce přilákalo nejen stovky návštěvníků, ale také se stalo aktivním účastníkem veřejného života v Žatci.

Provozovatelem muzea je spolek Letci Žatec, kteří ve svém novém prostoru například nabízejí program školákům na leteckém simulátoru. Minulý týden Letci Žatec představili novou fasádu muzea, která vznikla díky pomoci žateckých podnikatelů a umění žateckého výtvarníka Tomáše Reidy.

„Chtěli jsme, aby školáci ze základních i středních škol věděli, že tady nějaké letiště bylo a že se podílelo na obranyschopnosti státu,“ uvedl předseda spolku Letci Žatec Václav Vašek.

V Ostravě se otevírá první státní muzeum

Tipy na výlety

„Když jsme muzeum otevírali, říkali jsme, že chceme, aby mělo nějaký vývoj. Ukázat to chceme i navenek, proto se nyní konalo toto slavnostní odhalení fasády muzea,“ dodal.

Aktivity spolku ale přesahují hranice Žatce. Každý rok v září společně s městem spolupořádá vzpomínkovou akci u památníku letců v žateckém podměstí, což je pietní místo, které připomíná severočeské piloty, kteří bojovali za druhé světové války na východní i západní frontě.

Právě v září se akce koná proto, že 17. září vždy bylo Dnem letectva, nyní už ne. „Děláme všechno pro to, aby se tento den stal v České republice významným dnem, jako je tomu i na Slovensku,“ zdůraznil Vašek, bývalý velitel 11. stíhacího leteckého pluku v Žatci, jenž je zároveň místopředsedou Českého svazu letectví.

Spolupráce pomůže

Minulý týden se v muzeu sešly dvě desítky hostů z různých leteckých muzeí v Česku. Šlo o první informační setkání nadšenců do letecké historie, které by v případě všeobecného zájmu mohlo vyústit ve vytvoření svazku leteckých muzeí pod hlavičkou Českého svazu letectví.

Liptovské muzeum představuje život a historii kraje ve skanzenech, v kostele i na hradě

Cestování

„Sešli jsme se i proto, že každý z těchto nadšenců má i takové exponáty, pro něž sám nemá využití, ale někomu jinému by se hodily. Ale nemůže si o ně říct, protože neví, zda a kde takový exponát je,“ zdůraznil možnou spolupráci muzejníků Vašek.

Zanedbatelná není ani výměna zkušeností a nápadů. Právě díky této spolupráci ostatně muzeum v Bezděkově vzniklo a nabízí nejen pohled na nejmodernější vojenské letiště bývalého Československa, ale také desítky různých příběhů. Úzká spolupráce například funguje s Mezinárodním památníkem obětem druhé světové války v nedalekém Mostě.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám