Hlavní obsah

Zámek v Uherčicích projde proměnou

– Uherčice
Právo, Milan Vojtek

Zámek v Uherčicích na Znojemsku, který ještě koncem minulého tisíciletí čekala budoucnost ruiny, dostává díky stavbařům novou tvář. Za bývalého režimu sloužil armádě a státnímu statku. Jeden čas tam pod jednou střechou pobývali vojáci a lehké děvy z Brna, umístěné do nápravného tábora na převýchovu.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Stavbaři řeší odvodnění a přívod sítí před banketním sálem zámku v Uherčicích.

Článek

Ani jeden ze způsobů využití nevedl k řádné péči o zámek. Chátral tak, až dostal v roce 1985 demoliční výměr. Demolice by však vyžadovala vysoké náklady, proto jej úřady ponechaly osudu, takže se zachoval dodnes.

Změnu přinesl rok 1996, kdy se památka dostala do majetku Národního památkového ústavu. Dočkala se částečného zpřístupnění, a co je důležitější, prvních oprav. „První, nejdůležitější práce pro zachování zámku máme za sebou. V první řadě to byla oprava většiny střech a krovů. Do zámku zatékalo, někde nebyly střechy vůbec. Ty už máme z velké části hotové. Další nutnou akcí byla oprava statiky, severní křídlo zámku ujíždělo po svahu,“ řekla kastelánka zámku Alena Lysá.

Rozšíří se nabídka o nové expozice, novou prohlídkovou trasu, přibude bezbariérový přístup
Dana Šnajdarová, mluvčí památkářů

Další zlepšení má přinést projekt Zámek Uherčice – šlechtické sídlo jako divadelní scéna. Má zajistit obnovu části zámeckého areálu, přičemž nemalou část tvoří restaurování památky. Ta získá i návštěvnickou infrastrukturu. Proměna čeká i zámecký park s romantickou zříceninou.

„Realizace projektu umožní rozšíření nabídky pro návštěvníky — nové expozice, nová prohlídková trasa, bezbariérový přístup. Části zámeckého areálu jsou nyní v havarijním stavebně technickém stavu, který je podle možností správce provizorně zajištěn,“ uvedla mluvčí památkářů Dana Šnajdarová. Práce už vypukly.

Nejkrásnější zámek Slovenska zve k návštěvě celoročně

Cestování

Teď je na řadě rozvod liniových sítí, elektrické přípojky, voda, kanalizace a odvodnění. Pak se bude pokračovat také uvnitř. „Celé severní křídlo čeká proměna zevnitř, částečně i zvenčí tak, aby bylo na podzim roku 2021 vše hotovo a v sezóně 2022 přístupné,“ dodala kastelánka. Hodnota opravy je vyčíslena na necelých 113 milionů korun.

Bude se pokračovat

Kastelánka obnovu vítá, zámek ale potřebuje další peníze. „Kolik by stačilo? Miliarda. Je toho zapotřebí opravit opravdu hodně. Přísliby dalších investic máme. Je třeba zajistit starou část, ve štrejnovském zámku nás čekají podlahy. Je opravdu hodně věcí na opravu. Třeba návrat štukových výzdob, jsou deponovány na zámku, ale ne na stropě, kam patří, tam už by nevydržely,“ vypočítala další nutné zásahy kastelánka.

I po dobu oprav bude zámek přístupný ve zkrácené prohlídkové trase. Uherčice ročně navštíví kolem pěti tisíc lidí. Láká je příjemná krajina, velkou část turistů tvoří cyklisté.

„Jsou nadšeni z genia loci, ač vypadá zvenku zpustle a zchátrale, uvnitř je zdobený a malovaný, je to pro ně obrovské překvapení, když vejdou,“ říká kastelánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám