Hlavní obsah

Zámek v Doksech se otevře veřejnosti

Právo, Michael Polák

Nejdříve si nebyli jistí, zda starost o rozlehlý barokní zámek a okolní park, jenž byl vždy nedílnou součástí jejich města, ale nikdy jim nepatřil, vůbec unesou. Nakonec se obyvatelé Doks na Českolipsku a místní zastupitelé rozhodli, že zámek do majetku města získat chtějí.

Foto: Město Doksy

Slavnostní otevření zámku natrvalo připravují Doksy na 22. prosince, poslední adventní neděli.

Článek

Po čtyřech letech od tohoto rozhodnutí teď město stojí před netrpělivě očekávanou událostí. Zámek se po rozsáhlé rekonstrukci za 50 milionů korun, která tu mezitím proběhla, konečně otevře pro veřejnost.

„Je to velká událost, protože je to historicky vůbec první zpřístupnění zámku veřejnosti natrvalo. V minulosti patřil vždy jen některé skupině lidí, ať už to byli Valdštejnové, vojáci nebo později škola. Pro veřejnost ale otevřený nebyl nikdy,“ říká starostka Doks Eva Burešová.

Jižní Čechy lákají turisty na lásku

Cestování

Teď bude na zámku pro obyvatele i návštěvníky Doks zpřístupněna klasická prohlídková trasa jako na jiných památkách. „Bude začínat v takzvaném multifunkčním sále, kde obvykle probíhají koncerty nebo jiné kulturní akce, a okruh bude pokračovat dalšími místnostmi až nahoru do kaple,“ popsala dokská starostka.

Přemístí se i muzeum

Do přízemí zámku se také stěhuje místní turistické informační centrum, které po 23 letech opouští své dosavadní místo na náměstí Republiky. Do prvního patra východního křídla zámku se přemístí rovněž celá dokská knihovna a s ní i Muzeum Čtyřlístku, věnované příběhům a postavám populárního dětského komiksu. Fifinka, Myšpulín a spol. budou nově ve 3. patře jižního křídla zámku a budou mít svůj samostatný vchod.

Historie trojkřídlého zámku je spjatá zejména s rodem Valdštejnů, kteří byli jeho držiteli od 17. století až do roku 1945. Později zámek využívala armáda a od roku 1963 zde bylo zemědělské učiliště. To po sloučení se Střední školou a učilištěm v České Lípě zámek do roku 2015 úplně opustilo. Doksy pak památku získaly bezplatně jako dar od Libereckého kraje.

Na zámku se narodily významné osobnosti spjaté s Valdštejny. Například hraběnka Christiane, provdaná Thun-Hohenstein (1859–1935), která se proslavila coby spisovatelka. V roce 1931 se na zámku narodil také vnuk hraběnčina bratra, páter Angelus Waldstein. Dokský patriot a absolvent gymnázia v České Lípě působil jako převor benediktinského opatství a ředitel benediktinského gymnázia v bavorském Ettalu a významně se po roce 1989 zasadil o obnovu česko-německých vztahů a spolupráci Ettalu a Českolipska.

Návštěva lednického zámku bude pohodlnější

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám