Hlavní obsah

Zámek Stekník zpřístupnil pro návštěvníky další okruh

Novinky, mšv

Provoz zcela nového návštěvnického okruhu zahájil zámek Stekník u Žatce. Návštěvníkům nabízí prohlídku rekonstruovaného apartmá posledního majitele zámku, švýcarského generálního konzula Gerolda Déteindre a jeho manželky Hanny Déteindre, z 20. až 30. let 20. století. Zámek byl pro veřejnost poprvé otevřen v roce 2013. Celkové náklady právě skončené etapy obnovy dosáhly výše 16,5 milionu Kč.

Foto: NPÚ

Zahájení provozu nového návštěvnického okruhu na zámku Stekník.

Článek

V hlavním sále zámku mohou turisté obdivovat nově odhalené fresky znázorňující alegorii čtyř živlů. Fresky z druhé poloviny 18. století objevili památkáři pod vrstvou malby. Nově jsou v zámku zrestaurované dva sály a k nim přiléhající čtyři místnosti v západním křídle. „Jde o prostory, které obýval poslední majitel zámku Gérold Déteindre, což byl švýcarský konzul, a žil zde se svojí rodinou od roku 1907 až do roku 1949,“ řekla Právu kastelánka zámku Jana Zajíčková.

Restaurátoři pracovali v hlavním sále na obnově fresek ukrytých více než 150 let pod vrstvami vápenných nátěrů od roku 2017. „Restaurátoři postupně odkrývali původní barokní malbu, která znázorňuje antický chrám s vyobrazením čtyř živlů,“ uvedla Zajíčková.

Prohlídkový okruh vznikl v rámci druhé etapy obnovy interiérů financované ze státního programu Ministerstva kultury ČR v posledních třech letech. Na zámku je tak zpřístupněna již více než polovina interiérů. Do zámku se navrátil také jeho původní mobiliář, který byl v roce 1950 převezen na zámek Krásný Dvůr.

Restaurováním prošla výmalba, dřevěné a kovové prvky, kachlová kamna, vitráže, tapety i samotný mobiliář.

Před pár lety ještě neznámý

Na velký sál nového okruhu navazuje novogotická jídelna propojená s kuchyní. S jídelnou sousedí pánský kuřácký pokoj a pro dámy byl určený vedlejší salonek, tzv. rohový pokoj. Do zahrad se scházelo po hlavním schodišti přes takzvanou salu terrenu, která v letních měsících poskytovala příjemný chládek a sloužila k odpočinku nejen pro zámecké majitele, ale i pro jejich hosty.

Zámek Stekník, který se nachází v chmelařské oblasti Žatecka, patřil ještě před několika lety mezi neznámé památky. Jeho obliba mezi návštěvníky od roku 2013, kdy byl poprvé otevřen pro veřejnost, roste. V roce 2018 jej navštívilo přes 12 tisíc osob.

„Zámek je pro spoustu návštěvníků ještě neznámý, i to nám přeje, aby se sem lidé přijeli podívat,“ uvedla kastelánka. V propagaci zámek spolupracuje s okolními památkami, hlavně ale také s městem Žatec, které usiluje o zápis na seznam světového dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám