Hlavní obsah

Zámek Napajedla nabízí v zimě prohlídky i nocleh

Novinky, Martina Žáčková

Zámek Napajedla na Zlínsku nejen že se neuložil k zimnímu spánku a neuzavřel se před vymrzlými návštěvníky, ale své služby dokonce rozšířil. V Napajedlech to zkrátka žije celou zimu. Nově tu můžete dokonce i přenocovat.

Foto: Martina Žáčková

Pokud byste chtěli na zámku přenocovat, ani to už není problém.

Článek

Zámek Napajedla je sice „starý“ už dvě století, ale veřejnosti je přístupný teprve poslední tři roky od doby, kdy jej koupila místní podnikatelka Eva Gajdošíková. Zpočátku byl otevřen příležitostně, od minulého roku už má pevnou otevírací dobu, a to včetně zimního období.

Prohlídky po objednání

Po příchodu si můžete v útulné zámecké kavárně v přízemí zámku dát něco pro zahřátí a na zahnání hladu. Otevřena je stejně jako zámek denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin. Ke kávě či čaji tam nabízejí domácí zákusky či bábovku, vše z vlastní kuchyně.

Příjemný dojem z posezení násobí stylové prostředí. Zatímco jedna místnost kavárny je zařízena v zámeckém stylu se zdobnými závěsy, stolky a židlemi, ve druhé se budete cítit jako v útulném obývacím pokoji nedávné minulosti.

Foto: Martina Žáčková

Na prohlídku komnat je zapotřebí se předem objednat. S průvodkyní pak můžete vyrazit do prvního poschodí na krátkou prohlídkovou trasu, která vede mimo jiné přes jídelnu, přijímací salón, vyzdobený romantickými výjevy na stěnách, zámeckou kapli nebo velký zrcadlový sál, který dnes slouží také jako neobvyklé místo pro svatební obřady. Možná vás překvapí, v jak perfektním stavu se původní komnaty zachovaly až do dnešní doby.

Kočárky všech generací

Po prohlídce nemusíte hned spěchat domů. V přízemí je ještě k vidění výstava historických kočárků a panenek. Je unikátní tím, že veškeré exponáty patří jediné sběratelce – Marii Václavínkové.

Foto: TJ, Právo

Svůj kočárek tu najdou všechny generace. Vedle pěti desítek kočárků a téměř stovky panenek nechybějí ani plyšoví medvědi nejrůznějšího stáří a velikosti.

Zážitek z jiného soudku přináší v několika přilehlých místnostech výstava Afrika cestovatele Rudolfa Švaříčka, která prostřednictvím fotografií a suvenýrů z cest přibližuje zvyky, tradice a přírodu tohoto kontinentu. Nahlédnete i do chýše domorodců, můžete se vyfotografovat s vycpanou pumou či žirafou nebo si sáhnout, jak hrubá je kůže nosorožce, to vše se zvukovou kulisou africké džungle.

Foto: Martina Žáčková

Lákadlem pro návštěvníky je i expozice Afrika cestovatele Rudolfa Švaříčka.

Přenocujte v pokojích šlechty

V zámku je přístupná také Galerie vín a obrazů, kde se můžete kochat uměleckými díly a k tomu ochutnávat víno. Všechny tři prostory je možné navštívit po předchozí objednávce. V poslední době v zámku přibyl ještě golfový klub s indoor golfem.

Foto: Martina Žáčková

V komnatách šlechty jsou dnes otevřeny pokoje pro hosty.

Pokud byste chtěli na zámku přenocovat, ani to už není problém. Ve druhém poschodí, kde dříve bývaly pokoje šlechty, jsou nově otevřeny pokoje pro hosty. Mezi prvními, kteří vyzkoušeli jejich komfort, byli při své prosincové návštěvě potomci Jana Antonína Bati, když na pár dnů přicestovali na Zlínsko.

Bydlení na zámku můžete spojit třeba i s návštěvou některé z doprovodných akcí, jež se v zámku konají – třeba s kurzy vaření, které tu probíhají pod hlavičkou Moravského kulinářského institutu.

Foto: Martina Žáčková

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám