Hlavní obsah

Zámek Mníšek pod Brdy se otevře veřejnosti

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli prvního února se v 10 hodin otvírá zámek Mníšek pod Brdy. Zámek bude otevřen každý víkend od 10 do 16 hodin. Prohlídky probíhají každou hodinu vždy v celou. Organizované skupiny si mohou prohlídku v zámku rezervovat také ve všední dny od úterý do pátku.

Foto: Pete Blahuš, Právo

Prohlídkový okruh na zámku provází po expozici z 20. let 20. století.

Článek

Prohlídkový okruh na zámku provází po expozici z 20. let 20. století, kdy naposledy došlo k poslední přestavbě. Většinu pokojů zdobí malby z doby po roce 1911. Návštěvníci mohou obdivovat 18 kachlových kamen z období baroka, klasicismu a počátku 20. století.

Prohlídka ukazuje styl života drobné šlechty v letech 1918-1938. Prohlídka trvá asi 45 minut a provede vás po 11 místnostech. Uvidíte jídelnu, hodinový salon, knihovnu, pracovnu i lovecký salon. Navíc si můžete prohlédnout také kapli sv. Serváce, patrona zámečníků a stolařů. Sv. Servác je také patronem zakladatele Mníšeckého zámku Serváce Engla z Engelsflussu.

:. Interiér zámku Mníšek pod Brdy

:. Interiér zámku Mníšek pod BrdyFoto: Archiv zámku Mníšek pod Brdy

Podobu sv. Serváce najdete na oltářním obraze od slavného českého malíře Karla Škréty. Kaple je situována do jedné ze tří zámeckých věží a má nádhernou nástropní barokní štukovou výzdobu od Antonia Travelliho.

Reklama

Související témata:

Související články

Po stopách legendárního Káji Maříka

Málokterý literární počin zapustil v tomto národě tak hluboké kořeny jako legendární prvorepublikový kýč o chlapečkovi z malebného kraje Podbrdska. Káju...

Výběr článků

Načítám