Hlavní obsah

Zámek Frýdlant zve o víkendu návštěvníky na speciální program

Právo, Eva Martínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Jizerských horách se vypíná na čedičové skále nad řekou Smědá mohutný středověký hrad a renesanční zámek Frýdlant. Pro návštěvníky tu bude v sobotu připraven zábavný program.

Foto: Eva Martínková, Právo

Středověký hrad a renesanční zámek Frýdlant.

Článek

Zámek Frýdlant byl založený ve 13. století a jeho zdmi prošlo mnoho šlechtických rodů — od Ronovců až k slavnému vojevůdci Albrechtu z Valdštejna. Ten patřil mezi nejznámější majitele tohoto panství.

Valdštejn si nesmírně přál Frýdlant vlastnit, a tak chytře, se svolením hraběte Lichtenštejna, umístil na hrad vojenskou posádku. Od císaře Ferdinanda II., který mu  dlužil peníze, vymohl Frýdlant jako zástavu a posléze využil přednostního kupního práva, čímž panství získal. Život Albrechta z Valdštejna ukončil nájemný vrah roku 1634.

Foto: Právo - Eva Martínková

Pohled na nádvoří zámku.

V sobotu mezi 18:00 a 20:00 se zámek Frýdlant výjimečně probudí ze svého zimního spánku a připomeneme si po 380 letech úmrtí i život bývalého majitele Valdštejna. Návštěvníky čeká mimo jiné zajímavé večerní osvícení zámeckého nádvoří.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Dále si turisté budou moci prohlédnout zámeckou kuchyni, kde kuchařky upečou a naservírují k ochutnání voňavé koláče. V hodovní síni přivítá a popovídá si s návštěvníky samotný vévoda Albrecht z Valdštejna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám