Hlavní obsah

Zájezdy letos zdražila slabší koruna

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájezdy do zahraničí zdražily letos tuzemské cestovní kanceláře v průměru o sedm procent. Méně než v předchozích letech bude navíc v nynějším letním období možné uspokojit lidi spoléhající na lacinější nabídku zájezdů na poslední chvíli, tedy last minute.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Za dovolenou musejí letos Češi zaplatit více. Ilustrační foto

Článek

„Meziroční zdražení zájezdů odpovídá tomu, jak oslabila koruna v důsledku měnových opatření České národní banky, která pro nás byla málo pochopitelná,“ řekl včera Právu místopředseda Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež.

Cestovky spustily předprodeje zájezdů na letošní letní období už loni na podzim. V některých destinacích byl zaznamenán meziroční nárůst těchto tzv. first minute zájezdů až o 30 procent a nárůst vykazuje i běžný prodej.

„Nabídka last minute tak bude o zhruba patnáct procent nižší než loni,“ sdělil na včerejším setkání s novináři člen představenstva ACK Jan Osúch. Jak navíc upozornil Papež, na last minute teď v nejžádanějších destinacích zbývají pouze zájezdy do nižší kategorie hotelů. „Je to tedy opravdu doprodej,“ konstatoval.

S oživováním ekonomiky prostě už Češi příliš nešetří s výdaji na dovolenou. O tom svědčí i fakt, že přes 80 procent leteckých zájezdů je letos prodáváno se stravováním all inclusive. Délka zájezdů se ale zkracuje, převládají už jen sedmidenní pobyty.

Zatímco mezi nejoblíbenější letecké destinace patří i letos Řecko, Turecko, Španělsko a Egypt, z těch dostupných pozemní dopravou nejvíc Češi jezdí do Chorvatska a Itálie. Velký návrat turistů zažívá již druhým rokem Tunisko.

Z nabídky cestovek vypadla Ukrajina

„Těší mne, že v těchto oblíbených turistických destinacích je klid, a Češi se tak nemusí obávat žádných bezpečnostních rizik během své dovolené,“ zdůraznil předseda ACK Viliam Sivek. Ten si pochvaluje, jak se ve srovnání s předchozími vládními garniturami zlepšila spolupráce asociace s jednotlivými ministerstvy.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) nedávno prohlásil, že Čechy čeká dovolená v méně bezpečných časech. To se ale podle ACK týká jen některých zemí, především Thajska a Keni. Na Ukrajinu, kde pokračuje konflikt mezi východem a západem země, cestovky již nepořádají žádné zájezdy.

„Upozorňujeme také klienty, aby si před cestou do zahraničí zkontrolovali včas délku platnosti svého pasu. Například do Turecka či Egypta se totiž dostanou, jen když bude jejich pas platný ještě nejméně šest měsíců po návratu. Naopak Spojené arabské emiráty víza letos zrušily, takže se nabídka zájezdů do nich ještě rozšířila,“ informoval Sivek.

Reklama

Výběr článků

Načítám