Hlavní obsah

Zájem turistů o Plzeň trhá rekordy

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nocí, které turisté strávili v plzeňských hotelech a penziónech, se loni poprvé v historii dostal přes půlmiliónovou hranici. Během posledních čtyř let se množství hostů, kteří zde alespoň jednou přespí, zvýšilo o čtyřicet procent – z 204 tisíc v roce 2013 na loňských 285 tisíc. Navíc zhruba 2,3 miliónu návštěvníků minulý rok přijelo alespoň na jeden den.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Centrum Plzně

Článek

Největší boom souvisel s titulem Evropské hlavní město kultury 2015. „Díky němu se podařilo Plzeň zapsat mezi turisticky atraktivní destinace,“ sdělila Helena Prokopová z městské organizace Plzeň – Turismus.

„K očekávanému poklesu počtu turistů však po skončení projektu nedošlo. Počet nocujících hostů mírně vzrostl i v roce 2016, výrazný nárůst návštěvnosti pak zaznamenala Plzeň vloni,“ doplnila Prokopová.

Podle údajů Českého statistického úřadu se do západočeské metropole v roce 2017 vydalo o devět procent turistů více než v roce předchozím, většina z nich dorazila ze zahraničí. „Zatímco počet Němců zůstává stabilní, do Plzně míří stále více turistů z Asie. Například z Číny jich meziročně přibylo 46 procent. A pomalu se začíná vracet také ruská klientela,“ doplnila Prokopová.

Domácí hosté loni sice tvořili jen 40 procent, meziročně se však jejich počet zvýšil skoro o pětinu. Nejatraktivnějším cílem zůstává Plzeňský Prazdroj – na prohlídky se loni vydalo 762 tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám