Hlavní obsah

Záhady druhé světové války táhnou, na řadu z nich narazíte v polsko-českém příhraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polské město Kamienna Góra nacházející se v blízkosti českých hranic (poblíž Žacléře) si vybralo německé vedení pro výrobu pro válku naprosto nezbytných kuličkových ložisek.

Foto: Vratislav Konečný

Model tryskového bombardéru Arado E.555.1

Článek

Spolu s tím začala v podzemí další práce, naprosto tajná. Konstruktéři ze závodu J. Rinkel A. G. začali pracovat na projektech letadel dalekého doletu s tryskovým pohonem.

Městečko je ukryté mezi kopci, nacisté sem výrobu přestěhovali poté, co spojenecké bombardéry totálně ničily německý průmysl. Podobných podzemních úkrytů je poblíž hranic několik.

Výroba se stěhovala do podzemí

V podzemí se měl vyrábět proudový letoun Arado 234 a uvažovalo se o typu Arado 555. Vězni z tábora Gross-Rosen začali razit tunely a sály. Rozsah není znám, ví se o existenci šesti vchodů, ale podle vyvezené zeminy skrývá podzemí mnoho neobjevených prostor.

Foto: Vratislav Konečný

Polní nemocnice tu nikdy nebyla, původně ji zřídili v ulici Ksiecia Bolka, kde jsou dva podzemní vchody. Němci se velmi obávali Rudé armády, zajatci by se asi nebrali.

V Kamenné Hoře označují zpřístupněnou část podzemí Hitlerovou tajnou laboratoří. Možná se tu pracovalo na vývoji nacistické jaderné bomby, ta ve spojení s Aradem mohla způsobit zvrat ve válce…

Do nitra hory

Do podzemí vede nenápadný vchod pod Zámeckou horou. Střeží ho betonový bunkr pro jednoho strážného.

Průvodce tištěný v češtině je na několika listech značně stručný, nepostihuje to, co je v k vidění. Z původního vybavení zůstalo jen pár pražců, ostatní jsou zčásti repliky, zčásti nálezy, což zejména u zbraňových systémů vůbec nevadí.

Foto: Vratislav Konečný

Na práci byli nahnáni zajatci koncentračního tábora Gross-Rosen. V podzemí se udřeli v nelidských podmínkách k smrti.

Průvodce je oblečen jako předválečný sudeťák, hovoří rychlopalebnou polštinou a část historie podzemí mění v bojovku pro dětskou část publika. To se rádo vypravuje hledat ve tmě cosi, pod záminkou práce tajných agentů.

Prohlídková trasa měří asi kilometr a je dost nacpaná v dobrém slova smyslu. Je dobré se tepleji obléci, i obout plnou obuv, místy stojí pod nohama voda a bahýnko. V chodbách uvidíte například komunikační místnost, lazaret, ten tu nikdy nebyl, Němci ho měli ve městě, velká část podzemí je zatopená. Němci nemohli objekt vyhodit do povětří, zničili by si tím továrny na zbrojní závody ve městě.

Foto: Vratislav Konečný

Ostraha se skrývala v betonových bunkrech.

Krom desítek kusů zrezivělých zbraní uvidíte od panzerfaustu přes samopaly, kulomety, ruční zbraně i tankové hlavně, letecké kanony, stovky beden munice, granáty, část námořní miny a také model Arado 555.

Supermoderní tvar

Vypadá jako moderní křídlo, zbraň z přelomu 20. a 21. století nebo Hvězdných válek. To mělo být spolu s bombardérem typu 234 hlavní útočnou zbraní. Jenže v tu chvíli byla pozornost vůdce obrácena k Messerschmittu 262, který byl využíván k jiným účelům, než bylo jeho poslání (místo stíhače bombardér).

Foto: Vratislav Konečný

Pancéřové pěsti, obávaná protitanková zbraň

K vývoji Arada nikdy nedošlo, válka se chýlila ke konci, společnost koncepci ministerstvu předložila pozdě. Nebyl ani materiál k postavení strojů. Každopádně maketa působí velmi realisticky.

Dioramata doplňují prohlídku chodeb

Milovníci zbraní si přijdou na své, řada exponátů je unikátních, přestože značně zrezlých, ale zakonzervované jsou lahůdkou.

Foto: Vratislav Konečný

Plán letounu Arado 555

V jedné z chodeb je postaven hlídkový bunkr, narazíte i na několik dioramat, třeba repliku uloupených uměleckých pokladů, nebo dělo, složené z řady hlavní, se kterým hodlali Němci ostřelovat přes Kanál Británii.

Také uvidíte originál panzeschreck ráže 88 mm, repliku šifrovacího přístroje Enigma…

Foto: Vratislav Konečný

Mezi mnoha exponáty je i hliníková přídavná nádrž stíhače Messerschmitt 109. Letci je po vyprázdnění odhazovali, Němci od nálezců vykupovali.

Pocta zahynulým vězňům

Jedna z chodeb připomíná i ty, kteří pro nacisty museli za nelidských podmínek pracovat. Vězně koncentračního tábora Gross-Rosen. Byli z různých národů Evropy, převážně Rusové, ale také řada Čechů. Tisíce se udřely k smrti. Je to pietní místo, kde návštěvníci drží minutu ticha

Podzemí Dolního Slezska skrývá řadu tajemství

Co ukrývalo podzemí, se neví, zrovna tak je tomu například v Osówce. Ta leží asi dva kilometry od města Gluszyca. Němci zde vytvořili rozsáhlý podzemní komplex Riese, česky Obr. Možná měl sloužit jako Hitlerův hlavní stan, mohly tu být továrny na výrobu „zázračných zbraní“, nebo se tu mohlo začít s výrobou jaderné bomby.

Foto: Vratislav Konečný

V podzemí uvidíte i námořní minu.

Že je podzemí mnohem rozsáhlejší, je patrné z vyrubané zeminy na povrchu a změřených krychlových metrů vyrubaných štol.

Mělo jít o sedm propojených objektů, žádný se nepodařilo dokončit. Jedná se o komplexy Rzecka, Osówka, Sokolec, Jugowice, Soboň, zvláštní postavení mělo podzemí třetího největšího zámku nynějšího Polska Książ, který má 400 místností.

Foto: Vratislav Konečný

Arado 555, kulomet v otočné kopuli na střeše

V roce 1941 ho Třetí říše zkonfiskovala, od roku 1943 do 1945 tu probíhaly přestavby, využívalo ho gestapo, byl Himmlerovým oblíbeným hradem. Pod zámkem vedou rozsáhlé chodby. Dalšími přístupnými objekty jsou Wlodarz, Rzecka a Osówka.

V zazděném vlakovém tunelu u Walbrzychu měl být údajně ukryt vlak s pokladem. V rámci Riese se hovořilo i o úkrytu Jantarové komnaty.

Zpřístupnění objektů je společný česko-polský projekt.

Barevná jezírka poblíž hranic jsou jedním z novodobých divů Polska

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám