Hlavní obsah

Zadov je ideální lyžařské středisko především pro rodiny s dětmi

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oblíbený jihočeský lyžařský areál Zadov vyráží stále častěji ti, kdo nechtějí cestovat daleko a utrácet moc peněz. Středisko celkem nabízí přes čtyři kilometry sjezdových tratí i potřebné zázemí především pro rodiny s dětmi. Narozdíl od řady dalších středisek v letošním roce nezdražili na Zadově skipasy.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pohodlná sedačková lanovka na Zadově

Článek

„Největší část lyžařů jezdí každoročně na Kobylu, která je osvětlená i pro večerní lyžování. V posledních letech jsme investovali i do 735 metrů dlouhé lanovky a k tomu všemu patří i standardní služby. To znamená, že jsou tam tři kiosky a stejný počet půjčoven lyžařského vybavení,“ sdělil Právu ředitel Lyžařského areálu Zadov Pavel Voldřich.

Dále uvedl, že ceny skipasů zůstávají na stejné úrovni jako v loňském roce, to znamená že v hlavní sezóně zaplatí dospělý za celodenní skipas 470 korun a děti 330.

Ceny zůstávají stejné jako loni

„Snažíme se o to, aby naše středisko se střednětěžkými a lehkými tratěmi lákalo především rodiny s dětmi a k tomu samozřejmě patří i cenová dostupnost. Proto jsme letos i přes zdražení nákladů například na energii, ceny ponechali stejné jako v loňském roce,“ konstatoval Voldřich.

:. Sjezdovka Kobyla je na Zadově nejvytíženější. foto: Právo/Pavel Orholz

Kromě Kobyly čítá zadovské středisko i sjezdovky na Kubových Hutích a Churáňově. Většinou platí, že na Nové Hutě míří lyžařské rodiny s dětmi, na Zadov mladí a lyžaři střední generace a na Churáňově, kde je též sedačka, lyžují zdatnější lyžaři. Sjezdovky se denně upravují a některé z nich v celkové délce dvou a půl kilometru jsou uměle zasněžovány.

„Na Kobyle v levé části je budovaný i snowpark s řadou překážek a novým skokem big air, takže se tam mohou především mladí snowboardisté pořádně vyřádit,“ upozornil Voldřich. Ke sjezdovkám samozřejmě patří i parkoviště.

O oblibě střediska svědčí i zájem o ubytování. „Ten neklesá, naopak se zvyšuje a ani dvojnásobná ubytovací kapacita by nestačila pokrýt poptávku ve špičkách,“ potvrdil Voldřich. Ubytovací kapacity na Zadově a Churáňově čítají kolem 900 lůžek.

:. Na Kobyle je i lyžařská škola pro děti. foto: Právo/Pavel Orholz

Rezervace je přitom nutná ve velkých hotelech, turisté, kteří jezdí tzv. naslepo, naleznou ubytování po delším hledání v četných penziónech. I zde platí, že čím blíže ke sjezdovkám, tím dražší je cena pokojů.

Ikonou Zadova je stále Kateřina Neumannová

Ikonou Zadova stále zůstává Kateřina Neumannová, která se tam připravovala ještě v nedávné době na zisky medailí z olympiád a mistrovství světa. Centrem oslav byla vyhlášená restaurace U Horejšů, kde by se měl každý zastavit. Je nedaleko penziónu Neumannové a upoutají zde nejen fotografie a trofeje slavné lyžařky na stěnách, ale i výborná kuchyně a nově i bowlingová dráha.

„V bowlingovém centru si každý může prohlédnout i všechny olympijské medaile Kateřiny Neumannové. Snažili jsme se udělat i atraktivní interiér, který evokuje atmosféru vodního světa. Samozřejmostí je i řada obrazovek se sportovními přenosy,“ řekl Právu majitel restaurace U Horejšů Pavel Ptáček. Zmínil, že hned vedle je malá sjezdovka s lyžařskou školou.

„Pro rodiče, kteří si chtějí od svých dětí na chvíli odpočinout, jsme od letošního roku zavedli i školku,“ upozornil Ptáček. Na jídelním lístku dominují dobroty takzvané Babiččiny zadovské kuchyně, například pečená kachna se zadovským knedlíkem a zelím nebo šumavská rolovaná plec se stejnou přílohou. Nejdražší jídla vyjdou na necelých devadesát korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na předvánoční víkendové lyžování

Pomalu v Česku začala lyžařská sezóna a mnozí již dají přednost horám a lyžování před vánočním shonem v obchodech. O víkendu se otevře hned několik dalších...

Výběr článků

Načítám