Hlavní obsah

Za výstavou české fotografie do německého Bonnu

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BONN

Od 13. března do 26. července bude v bonnské Umělecké výstavní síni probíhat výstava nejznámějších českých fotografů 20. století. Nebudou chybět díla od Františka Drtikola, Josefa Sudka a Jindřicha Štreita.

Článek

Výstava věnovaná české fotografii 20. století představí historii české fotografie a vizuálního umění, od pikturialismu přes avantgardní fotografii i fotomontáž 20. až 40. let. Expozice připravuje několik stovek děl z mezinárodních, veřejných i soukromých sbírek.

Kurátoři výstavy se nezaměřili jen na legendy české fotografie, jakými jsou například František Drtikol, Josef Sudek, Jaroslav Rössler, Jaromír Funke, Jindřich Štýrský, Vilém Reichmann, Emila Medková, Jindřich Štreit, Viktor Kolář, Antonín Kratochvíl či Jitka Hanzlová, ale zahrnuli i další talentované umělce pozdějších generací, kteří byli ovlivněni ideologickými tlaky událostí 2. světové války, éry Stalinismu 50. let i obdobím normalizace po okupaci Československa v roce 1968.

:. J.Sudek: Poslední růže   Foto: KAH Bonn

Výstava se snaží zachytit úplný obraz vývoje českého fotografického umění v průběhu minulého století, a zároveň připomenout návštěvníkům význam německých fotomontáží vytvořených německými exulanty působícími v Československu během obou světových válek.

Vedle originálních fotografií a fotomontáží se mohou návštěvníci výstavy těšit také na úryvky článků věnovaných fotografii, které pocházejí z odborných dobových publikací, knih a časopisů. Všechny exponáty jsou chronologicky rozděleny do několika kapitol.

Z Prahy do Bonnu trvá cesta autem přibližně osm hodin. Z Prahy pojedete přes hraniční přechod Rozvadov a dál po dálnici A6 směr Frankfurt nad Mohanem a Bonn. Pokud dáváte přednost cestování letadlem, můžete letět přímým spojem se společností Germanwings z Prahy do Bonnu. Letadlem trvá cesta asi dvě hodiny.

:. F.Drtikol: Tanečnice   Foto: KAH Bonn

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám