Hlavní obsah

Za tureckým sluncem jezdí celá Evropa

Právo, Bohuslav Borovička

Už třetím rokem se Turecko pokojně nese na rozbouřených vlnách mezinárodního turismu. Za sluncem a teplým mořem tam jezdí celá Evropa a také u nás se znovu po několika letech stalo Turecko prázdninovým hitem.

Foto: Profimedia.cz

Oblast kolem Kemeru je řazena k nejkrásnějším místům na Turecké riviéře.

Článek

Většina lidí jezdí především za mořem a sluncem, obojí tam zaručeně najdou, ale jsou i tací, kteří očekávají od dovolené v Turecku mnohem víc. Ani ti by neměli být zklamáni. Najdou tam množství antických památek, byzantské období, překryté pozdější osmanskou civilizací, rané křesťanství i křižácký středověk.

Cesta do Evropy

Tak jako dnešní Egypťané nemají nic společného se starověkou říší faraónů, nemají ani Turci nic společného s nejvýznamnějšími starověkými památkami na svém území.

Kmen Seldžuků přišel do dnešní Anatolie teprve v 11. století, dávno poté, co se tam odehrály trojské války, co byl v Efesu postaven Artemidin chrám a Celsova knihovna, dlouho po Alexandru Makedonském a po Antoniovi s Kleopatrou. Jméno Istanbul se na mapách objevilo teprve poté, co z nich Mehmet II. Dobyvatel vymazal v roce 1453 Cařihrad (Konstantinopol) a s ním i byzantské impérium.

Foto: Profimedia.cz

Mešita sv. Sophie v Istanbulu

Tehdy také Turci zamířili na severozápad, takže jejich dnešní snaha o prokázání příslušnosti k Evropě není nová. Přes celý Balkán, dnešní Maďarsko a jižní Slovensko se dostali až k branám Vídně, kde jejich tažení v roce 1683 skončilo. Zůstala nám po nich turecká káva a med, maďarská polévka čorba, jména Zoltán (Sultán) a další více či méně užitečné věci.

Turecká riviéra

Turecká riviéra na jižním pobřeží je nejvýznamnější oblastí letní rekreace v Turecké republice. Jde o pás krásných písčitých a oblázkových pláží, který se táhne podél 3000 metrů vysokého pohoří Taurus v délce 300 km. Je téměř nemožné popsat všechna tamní střediska, tím spíše, že na východ od města Alanya rostou stále nová. Zhruba platí, že čím dál na východ, tím častěji převládají písčité pláže nad oblázkovými.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Pláž u města Alanya.

Středisko Kemer se nachází na úpatí pohoří Taurus, které se zde přibližuje až k moři, jako by do něj sestupovalo. Oblast kolem Kemeru je řazena k nejkrásnějším místům na Turecké riviéře. Pláže s křišťálově čistou vodou jsou většinou oblázkové a cesta z letiště v Antalyi trvá asi 50 minut.

Belek je poměrně nové středisko vybudované přímo u mnohakilometrové písčité pláže. V posledních letech tam vyrostly luxusní hotelové komplexy. Oblast je chráněna pohořím Taurus, v blízkosti se nalézá starověký Aspendos. Na pobřeží rostou pinie a palmy, v okolí jsou olivové a citrusové plantáže. Cesta z letiště v Antalyi trvá asi 50 minut.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Prodavač chlebových placek, preclíků a dalších pečených dobrot musí být výřečný.

Středisko Alara tvoří řada hotelů umístěných přímo u oblázkových pláží a nachází se ve vzdálenosti asi 32 kilometrů od měst Side a Alanye, kam je dobré spojení autobusem nebo sběrným taxíkem. Letiště je vzdáleno asi 90 kilometrů a transfer trvá přibližně 80 minut.

Dalším velmi oblíbeným turistickým střediskem je město Alanya ve východní části riviéry. Nad někdejším sídlem pirátů ční mohutná pevnost. Z jejích širokých bašt se otevírá pohled na překrásnou Kleopatřinu pláž. Pláže v oblasti starého města jsou písčité i oblázkové, vstup do vody přes široké, místy vodou vymleté pískovcové plošiny. Cesta z letiště v Antalyi trvá necelé dvě hodiny.

Foto: Profimedia.cz

Dalším velmi oblíbeným turistickým střediskem je město Alanya ve východní části riviéry.

Dalším rychle se rozvíjejícím turistickým střediskem je Side, které je proslulé zejména krásnými písečnými plážemi, ale i historickými památkami, z nichž nejvýznamnější je antické divadlo. Další významnou památkou je byzantská bazilika. Cesta z letiště trvá něco přes hodinu.

Co ještě

Další přímořská střediska jsou v okolí města Marmaris a na Egejské riviéře. Na tureckém území je nespočet antických památek, včetně dvou z někdejších sedmi divů starověku. Z Artemidina chrámu v Efesu ani z mauzolea v Halikarnasu skoro nic nezůstalo, ale samotný Efes, Hierapolis, středověký Bodrum, již zmíněná místa jako Perge, Side či Aspendos rozhodně stojí za vidění. Nemluvě o městech jako Istanbul či Bursa nebo „bavlněném zámku“ v Pamukkale.

Foto: Eva Merhautová, Právo

I když se o Pamukkale říká, že množství turistů kaskády tvořené minerálními usazeninami špiní, stále je na co se koukat.

Rady na cestu

Kdy cestovat

Do Turecka je pro občany zemí EU zrušena vízová povinnost. Po příletu si posuňte čas o hodinu dopředu. Nejlepší doba na cestování do této země je asi od dubna do června a pak v září a říjnu. Pro milovníky skutečného horka i v letních měsících, kdy teploty jen málokdy nepřesáhnou třicítku.

Pojištění

Je důležité uzavřít před cestou do Turecka cestovní pojištění, jehož nutnou součástí je pojištění léčebných výloh, a v případě, že hodláte provozovat některé tzv. adrenalinové aktivity, i pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu.

Doprava, ceny

Pokud si v Turecku chcete udělat vlastní program a cestovat na kratší vzdálenosti místní dopravou, využijte tzv. dolmuš – jakýsi sběrný taxík, který jezdí po pevně stanovených trasách a na zamávání vám kdekoliv zastaví.

Co ano, co ne

V tureckých přímořských letoviscích jsou místní na ledacos zvyklí, ale přesto se i tam doporučuje na veřejnosti zdrženlivost jak v chování, tak v oblékání.

Voda není pitná

V Turecku není ve vodovodní síti pitná voda, doporučuje se pít pouze balenou a z ní vařit i kávu a čaj. Na zubní hygienu lze vodu z kohoutků bez obav použít.

www stránky

www.mzv.cz – stránky českého ministerstva zahraničí, kde jsou praktické informace o cizích zemích včetně kontaktů na české zastupitelské úřady, doporučení ohledně bezpečnosti apod.

www.turecko.cz – česky psaná stránka o Turecku, jeho dějinách a současnosti.

Další podrobnosti se dozvíte v příslušné části katalogu cestovky, s níž se rozhodnete do Turecka zamířit.

Reklama

Související témata:

Související články

Po stopách Beatles ulicemi a kluby Hamburku

Náměstí Beatles (Beatles Platz) ve vyhlášené hamburské zábavní čtvrti St. Pauli pulzuje čilým životem i během sobotní noci. Zástupy míjejí jeden za druhým...

Brit šel přes dva roky povodím Amazonky

Tisíce kilometrů v nohách a 50 000 moskytích bodnutí po celém těle se staly součástí pěší túry britského dobrodruha Eda Stafforda, který za 859 dnů prošel...

Výběr článků

Načítám