Hlavní obsah

Za prohlídku pražské katedrály sv. Víta se opět platí, zdarma ji mají věřící

Právo, Kateřina Severová
Aktualizováno

Během uplynulého víkendu měli návštěvníci poslední šanci podívat se do katedrály sv. Víta na Pražském hradě zadarmo. Za vstup do chrámu se totiž bude po několika letech opět platit. Nemusí tak činit lidé, kteří jsou do katedrály na bohoslužbu, ani poutníci.

Článek

Už od pondělí, 2. 8., si budou muset zájemci o prohlídku jedné z dominant města připravit peněženky. Hrad tak chce sv. Víta chránit před přílišným turistickým ruchem. Chrám bude přístupný pouze s platnou vstupenkou v rámci prohlídkových okruhů. A ta levná rozhodně není. Zadarmo se návštěvníci dostanou jen do malé části katedrály u vchodu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám svatého Víta na Hradčanech

„Tímto jsme se vrátili k modelu, který platil do poloviny roku 2006. Důvodem je regulace turistického provozu v nejcennějších částech katedrály, které dosud trpěly nadměrným turistickým provozem,“ řekl Právu mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Za prohlídku velkého okruhu, který zahrnuje Starý královský palác, expozici Příběh Pražského hradu, baziliku sv. Jiří, Jiřský klášter, Prašnou věž, Rožmberský palác a Obrazárnu Pražského hradu, zaplatí lidé 350 korun. Cena pro studenty a důchodce je 175 Kč, rodinná vstupenka přijde na 700 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám svatého Víta na Hradčanech

Malý okruh, zahrnující Starý královský palác, baziliku sv. Jiří a Rožmberský palác, vyjde na 250 korun, při slevě na 125, a rodinná vstupenka stojí v tomto případě 500 korun.

Za věž dalších sto korun navíc

V rámci malého a velkého okruhu je nově zahrnuta i katedrála sv. Víta, ale nikoliv celá – pokud se chcete dostat na její věž, musíte připlatit dalších 100 korun! Zahraničním turistům, kterých se Právo na Hradě zeptalo, to nevadí. U Čechů naopak tento krok vyvolává nevoli.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám svatého Víta na Hradčanech

„Ve světě je sice běžné, že se za takovéto památky platí, ale nevadí mi to,“ řekl Právu jeden z německých návštěvníků metropole. Zaplacení vstupného do katedrály sv. Víta by neodradilo ani skupinku francouzských turistů. „My jsme si stejně koupili lístky na celou trasu Pražského hradu, takže bychom se v rámci toho dostali i do chrámu,“ uvedla jedna z Francouzek.

„V takových objektech by se platit nemělo. Jsou to duchovní místa,“ tvrdí naopak turista Martin Svoboda z Olomouce.

Platba se nedotkne věřících

Podle mluvčího Arcibiskupství pražského Aleše Pištory se platba nedotkne věřících. „Zdarma bude samozřejmě vstup na všechny bohoslužby, vstup pro poutníky, ale i farní a poutní skupiny,“ řekl Pištora. Doplnil, že zavedení vstupného je správné především z důvodu ochrany chrámu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chrám svatého Víta na Hradčanech

Kdo se však zúčastní bohoslužby, má pak šanci bezplatně si prohlédnout interiér katedrály. „Ostraha chrámu návštěvníky upozorňuje na to, že při bohoslužbě musí sedět v lavici a nesmí fotit. Po jejím skončení mají ale trochu času chrám si projít,“ vysvětlil Václav Soukup, manažer provozu sv. Víta, s tím, že si nemyslí, že by to někdo kvůli vstupnému zneužíval. Poutní skupiny s duchovními jsou podle něj většinou nahlášeny předem. Pro ně je vyčleněna speciální kaple v jižní části chrámu.

Kolik můžeme zaplatit za prohlídku
Malý okruh250 Kč
Velký okruh350 Kč
Věž100 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Temelín šlape na paty jihočeským památkám

Temelínská jaderná elektrárna se v současnosti zařadila mezi klasické turisté cíle na jihu Čech. V návštěvnosti přitom šlape na paty mnoha tradičním jihočeským...

Výběr článků

Načítám