Hlavní obsah

Za netradičním kostelem od Corbusiera

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad městečkem Ronchamp ve francouzské oblasti Franche-Comté je kopec, který je už stovky let významným mariánským poutním místem. Vždy tam stával nějaký kostel, ten poslední byl zbořen dělostřelectvem koncem druhé světové války.

Článek

Přes kopec tehdy se svými jednotkami vítězně táhl i plukovník Christian de Castries, muž, který se o deset let později přičinil o katastrofální porážku francouzské armády ve vietnamském Dien Bien Phu.

Leč zpět ke kostelu.  Začátkem 50. let minulého století oslovila deputace městské rady z Ronchamp tehdy již prominentního švýcarského architekta Charlese-Édouarda Jeannereta, známého jako Le Corbusier.

Když ho přivedli na kopec, poslal své průvodce pryč, vytáhl skicář a po několika hodinách byl na papíře návrh kostela, který je dnes ve všech učebnicích moderní architektury a je označován za nejkrásnější římskokatolický kostel postavený v poválečné Evropě.

Svícen a kříž

Nad bílou stavbou je jako čtyřrohý klobouk posazena mohutná tmavá střecha. Stavba je nahrubo omítnutá, nepravidelně umístěná a různě velká okna jsou vyplněna barevnými skly, což vyniká zejména v interiéru. Vnitřní výzdoba kostela je minimální. Tvoří ji mozaiky, svícen a jednoduchý kříž.

V jednom z oken - výklenků - stojí malá, ale zázraky konající soška Panny Marie s Ježíškem z počátku 17. století. Betonová kazatelna nese stopy prken, z nichž bylo uděláno hrubé bednění.

Celá stavba je plná jednoduchých a na první pohled nepříliš patrných symbolů. Člověk by řekl, že by mohla posloužit jako svatostánek téměř jakémukoliv náboženství, je v ní všechno a nic.

Při prohlídce kostela mě napadlo, že kdyby takovou stavbu navrhl ronchampským radním pan Touška, nebo já, hnali by nás bičem. Le Corbusier však byl žijícím klasikem, a tak ať by postavil cokoliv, chodila by se na kopec klanět nejen procesí poutníků, ale i procesí architektů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám