Hlavní obsah

Vyhlášené památky snižují návštěvnost

Právo, Pavel Orholz

Jihočeské hrady a zámky navštívilo v letošním roce už přes milion lidí, což je podobné číslo jako v loňském roce. Zámek v Českém Krumlově se snaží jejich počet poměrně úspěšně snižovat, protože nápor na památky byl příliš velký. Podobně je vytížená například i Hluboká nad Vltavou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na zámek Hluboká vyrazilo v letošním roce už přes čtvrt milionu lidí.

Článek

Na jihočeskou nejnavštěvovanější památku v Českém Krumlově vyrazilo v letošním roce už přes 327 tisíc lidí, což je ale o padesát tisíc méně než v tom předchozím.

„Nápor návštěvníků byl v podstatě neúnosný, takže situaci řešíme společně s městem. To koriguje množství najíždějících autobusů. Musí se registrovat a je tam nějaký poplatek. Zámek reaguje například vyšší cenou,“ vysvětlil Právu kastelán zámku v Českém Krumlově Pavel Slavko.

Upozornil, že zvýšení ceny se týkalo například zámecké věže, kterou si za sezonu prohlédne přes dvě stě tisíc lidí a musely se tam opakovaně opravovat dřevěné konstrukce, schody, zábradlí a podobně. „Snažíme se také návštěvnost rozprostřít, když nabízíme různé druhy expozic na různých nádvořích. Snažíme se také dělat větší intervaly mezi jednotlivými prohlídkami,“ konstatoval Slavko.

Český Krumlov také otevírá i zimní prohlídky, aby se počet lidí rozprostřel do většího časového období. Slavko doplnil, že neočekává další výrazné snižování návštěvnosti.

Podobně vytížená jako Český Krumlov je i Hluboká nad Vltavou, kde se na zámek letos podívalo už přes čtvrt milionu lidí. „I my se dotýkáme limitů, na konci září to už bylo 255 tisíc lidí. Už jsme maličko za hranou zdravé návštěvnosti. Nechceme už jít do kvantity v návštěvnosti, ale spíše do kvality prohlídek,“ konstatoval kastelán zámku v Hluboké nad Vltavou Martin Slaba.

Řada míst na památce nebyla koncipována na takový příval turistů. Podle Slaby by se však nemělo ani v příštím roce zvyšovat vstupné. „Já navrhuji vstupné na zámek nechat. Zdražil bych však pouze vstup na věž, protože ta je velmi oblíbená, vytížená a trpí,“ dodal Slaba.

Naopak o větší příval příznivců historie se snaží na hradě v Rožmberku. „Zatím u nás bylo přes 44 tisíc lidí, což je mírný úbytek, který souvisí s rekonstrukcí místní komunikace. V příštím roce očekáváme více lidí, především kvůli tomu, že se po rekonstrukci otevře pro veřejnost historická věž Jakobínka,“ uvedla kastelánka Andrea Čekanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám