Hlavní obsah

V Brně se lze seznámit s historií potápění

Právo, MIŠ

Technické muzeum v Brně zve návštěvníky na novou výstavu, která prostřednictvím unikátních exponátů představuje historii a vývoj potápění v Česku.

Foto: Michal Šťastný

Na výstavě technického muzea jsou k vidění například skafandry těžkého typu.

Článek

K vidění jsou dobové fotografie, autentické vzpomínky prvních průkopníků, a především historická a současná potápěčská technika. Pozornost příchozích poutají například podomácku vyrobené šnorchly, ploutve nebo různé druhy skafandrů.

Mezi nejatraktivnější kousky patří obleky těžkého typu, které se těšily oblibě v první polovině minulého století. „Těžké skafandry byly závislé na spojení s technikou na břehu a používaly se hlavně pro práci pod vodou a při stavebních pracích na přehradách a mostech. Zajímavostí je, že skafandr tohoto typu používal také známý archeolog a speleolog Karel Absolon při průzkumu jeskyní Moravského krasu,“ řekl kurátor Pavel Holman.

Muzeum přibližuje tradici nelegálního pálení slivovice na Moravě

Cestování

Podle něj výstava ukáže také netradiční sportovní disciplíny jako podvodní ragby nebo rychlostní plavání s ploutvemi. „Lidé uvidí i speciální těžké boty, které doplňovaly výstroj potápěče,“ dodal Holman. Výstava je pro návštěvníky otevřena do 29. prosince.

Reklama

Výběr článků

Načítám