Hlavní obsah

Ze světové mapy zmizí jedna z nejzbytečnějších staveb historie

Novinky, Jakub Kynčl

Uruguayské město Colonia del Sacramento není žádným velkým turistickým tahákem. Cestovatelé se však ve městě často na chvíli zastavují z toho důvodu, že se tam lodí z argentinského Buenos Aires dostanou zhruba za hodinu. Populární vstupní brána ale nyní přijde o stavbu, kterou většina turistů chtěla vidět. Její historie je ale tak trochu úsměvná.

Foto: Profimedia.cz

Plaza de toros v celé své zdemolované kráse.

Článek

Býčí aréna Plaza de toros Real de San Carlos by mohla být úplně obyčejnou stavbou, kterých najdete po světě mnoho. Poprvé byla pro návštěvníky otevřena 9. ledna 1910. Na slavnostní události nechybělo nejznámější toreadorské duo, španělští bratři Ricardo Torres a Manuel Torres, známí jako Bombita Grande a Bombita Chico.

Po pouhých osmi večerech býčích zápasů v období od ledna do března se však v aréně už žádné další zápasy nekonaly a budova byla nakonec uzavřena. Důvodem byl úplný zákaz býčích zápasů, který vydala uruguayská vláda. O tom, že se stavba arény kvůli osmi akcím finančně ani trochu nevyplatila, asi netřeba spekulovat.

Rychlý zánik celého komplexu

Celý komplex Real de San Carlos zahrnoval nejen býčí arénu, hotel s kasinem a vlastní přístaviště pro ty, kteří přijížděli na drastickou zábavu lodí z nedaleké argentinské metropole. Kasino fungovalo i po uzavření arény, ale roku 1917 nakonec ukončil provoz celý komplex.

Pokud byste zavítali do Colonie dnes, tak vězte, že už je býčí aréna, či spíše její trosky, zcela uzavřena. Budova, která začala být kvůli své špatné statice hrozbou pro lidi, byla oplocena. Dostat se tak přímo do arény už v současné době není možné. A pokud byste snad doufali, že se chystají nějaké opravy, aby se aréna zachránila, asi vás nepotěšíme. Podle všeho na místě během pár let vyroste obchodní komplex.

Reklama

Výběr článků

Načítám