Hlavní obsah

Z Londýna do New Yorku za tři hodiny? V roce 2025 možná realita

Novinky, mšv

Let z Londýna do New Yorku v současnosti trvá kolem osmi hodin. V roce 2025 by ovšem mohla být realita jiná. Společnost Boom Technology, která se specializuje na výrobu nadzvukových letounů, by chtěla přivést na trh stroj, který by stejnou trasu zvládl za zhruba 3 hodiny a 15 minut. Bude to ještě rychleji, než za jakou dobu stejnou cestu zdolaly concordy, uvádí Independent.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Boom bude mít kapacitu 55 osob.

Článek

Ambiciózní plán odhalil zakladatel společnosti Blake Scholl během konference v Dubaji. Uvedl, že letadlo by mělo létat rychlostí přes 1687 mil za hodinu, což je kolem 2714 kilometrů v hodině. Je to o 100 kilometrů více než u slavných concordů. Koncem příštího roku by chtěla společnost otestovat o něco pomalejší letoun nazvaný Baby Boom a do roku 2025 by měl létat hlavní produkt. Kvůli specifickým vlastnostem bude ovšem pouze pro 55 osob.

„Na chvíli myslete na rodiny, které jsou oddělené kvůli dlouhým letům, na výlety, které se nikdy neuskuteční, protože se to z časových důvodů nevyplatí. Proto jsme vstoupili do hry. Jsme tým inženýrů a techniků, kteří chtějí udělat svět mnohem dostupnějším,“ uvedl Scholl na konferenci. Dodal, že lidé rozhodně nebudou muset být na seznamu nejbohatších lidí magazínu Forbes. Letenky by měly stát jako průměr v dnešní byznys třídě.

Každý bude u okénka

Ceny mají startovat na 1907 librách, v přepočtu kolem 54 000 korun, což je stále mnohonásobně dražší než mnoho letů na trase Londýn - New York, letenky navíc stále zlevňují, upozorňuje Independent. Scholl zároveň doufá, že cestující budou mít i v nadzvukovém letadle stejný pocit z cesty jako v klasickém letounu.

Místa v letadle mají být rozdělena pouze do dvou řad, takže každý pasažér bude sedět u okénka a bude mít přístup do uličky. Interiér bude podle plánů stylový a bude vypadat jako v byznys třídě.

Se společností Boom Technology spolupracují i lidé, kteří v minulosti pracovali s NASA, Boeing nebo SpaceX, která patří vizionáři Ellonu Muskovi. Letadla si údajně objednalo už pět nejmenovaných leteckých společností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám