Hlavní obsah

Vzduch na výletních lodích je podle studie stejně znečištěný jako v Pekingu

Novinky, mšv

Vzduch na palubách výletních lodí není o nic lepší než třeba v Pekingu, tvrdí studie skupiny Stand.earth z americké Univerzity Johna Hopkinse v Baltimoru. Přestože se tedy může zdát, že pobyt na otevřeném moři cestujícím prospěje, opak může být pravdou. Některé částice ve špatném ovzduší mohou prý negativně ovlivnit srdce a plíce, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Studie se uskutečnila na palubách čtyř výletních lodí společnosti Carnival Cruise Lines během uplynulých dvou let. Výzkumníci v čele s Ryanem Davidem Kennedym zjistili, že některé částice obsažené ve vzduchu jsou srovnatelné s úrovní znečištění v takových městech, jako jsou právě Peking či Santiago. „Je to nebezpečné a pro lidi není zdravé, aby byli něčemu takovému vystaveni,“ uvedl pro CNN Kennedy.

Úroveň znečištění se pak různě na palubě liší, jiné hladiny dosahuje na přídi, středu i zádi lodi. Na zádi byl vzduch vůbec nejhorší, protože tím směrem nejčastěji uniká kouř z komínů. „Navzdory tomu, že jsou turisté i posádka na otevřené vodě s čistým vzduchem, mohou být vystaveni zvýšené hladině znečištění,“ dodal Kennedy.

Podle Kendry Ulrichové z organizace Stand.earth jsou nálezy šokující. V zadní části lodi totiž často bývá odpočinková zóna s bazény, salonky a podobně. Právě na zádi by ale měli lidé trávit kvůli znečištění méně času.

Není to tak, brání se společnost

Společnost Carnival Cruise Lines, na jejíchž plavidlech testy proběhly, se proti nálezům ohradila. Kvalita vzduchu na lodi prý podléhá přísným regulacím. „Výletní průmysl už investoval přes miliardu dolarů (22 miliard korun) do nových technologií a čistších paliv, aby značně snížil emise ve vzduchu,“ uvedla mluvčí společnosti Megan Kingová. Organizace Stand.earth prý hledá problém za každou cenu.

Podle Kingové je výletní průmysl jen špičkou ledovce, mnohem více znečištění na moři pochází z nákladních lodí.

Podle lékaře Franka S. Viranta, profesora z Washingtonské univerzity, který se na studii nijak nepodílel, jsou k jakýmkoli zdravotním rizikům plynoucím ze znečištění vzduchu více náchylní lidé, kteří už třeba trpí nějakým respiračním nebo kardiovaskulárním onemocněním. Podle lékaře Andre Nela z Kalifornské univerzity v Los Angeles chybí studii nějaký nezávislý pohled a nebral by ji jako příliš validní. Nicméně nevylučuje, že znečištění vzduchu na lodích může být potenciálním rizikem pro pasažéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám