Hlavní obsah

Výstava klobouků slavných osobností míří do metropole

Právo, Pavel Karban

Klobouk Tomáše Garrigua Masaryka, slamák Jana Nerudy, čepec Emy Destinnové nebo tropické přilby manželů Holubových. I tyto skvosty patřící do stálé expozice klobouků v pondělí začali opatrně balit do krabic zaměstnanci Muzea Novojičínska v Novém Jičíně. Klobouky a jiné pokrývky hlav totiž poputují na výstavu do Prahy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ve Valdštejnském paláci bude vystaven i klobouk Františka Ferdinanda d’Este a Edvarda Beneše.

Článek

Vzácná kolekce muzea nazvaná Klobouky a pokrývky hlavy významných osobností 19. a 20. století bude v květnu a červnu k vidění v prostorách Valdštejnského paláce. Vernisáž se bude konat 6. května

„Jedná se o kolekci více než čtyřiceti klobouků politiků, umělců a lidí, kteří ovlivňovali politický a společenský život ve střední Evropě. Výstavu pořádáme ve spolupráci s Národním muzeem a Vojenským historickým ústavem v Praze v rámci českého předsednictví v Evropské unii,“ vysvětlil Radek Polách, autor výstavy.

Nejstarší exponát je klobouk Františka Palackého

Novojičínské muzeum, jehož expozice klobouků čítá přes 600 kusů a v depozitářích má uloženo dalších 2500 až 3000 klobouků, oslovila s žádostí o netradiční exponáty samotná kancelář Senátu. „Šlo jim o prezentaci klobouků, které mají vazbu na Evropu, a my jsme jim doporučili tuto sbírku,“ popsal.

Nejstarší exponát, který Praha uvidí, je klobouk Františka Palackého. „Balíme ale i klobouky našich prezidentů, jako byli Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, čepici armádního generála Ludvíka Svobody nebo klobouk následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este,“ prozradil Polách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám