Hlavní obsah

Vysoké Tatry zasáhl výrazný odliv cizinců

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SLOVENSKO

Kvůli finanční krizi a zavedení eura klesl v lednu letošního roku počet zahraničních návštěvníků ve slovenských horách o polovinu. Méně turistů přijíždí z České republiky, Polska, Maďarska, Ukrajiny a Ruské federace.

Foto: archiv, Právo

Štrbské pleso patří v Tatrách k turistickým magnetům.

Článek

V případě Rusů a Ukrajinců se jedná o propad až osmdesátiprocentní. „Úbytek přišel po 10. lednu. Šlo se sice s některými cenami dolů, ale nepomohlo to,“ říká ředitel Sdružení pro rozvoj cestovního ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý.

Poslední dvě zimy ve Vysokých Tatrách se vyznačovaly tím, že všeobecně bylo málo sněhu. To odradilo dokonce i některé stálé návštěvníky slovenských velehor. Letos sice napadlo dost sněhu, avšak svahy zejí prázdnotou. Turisty pravděpodobně odlákala také akce rakouských aerolinek, hotelů a vleků, které nabízejí lyžování v Alpách v balíku služeb s 30procentní slevou.

Po zavedení eura se dovolená na Slovensku prodraží

„Tomu se dá těžko konkurovat. U nás se zdražuje, podnikatelé chtějí rychle vydělat, ale služby se zas o tolik nezlepšují,“ mávne rukou obyvatel Starého Smokovce.

Své vykonalo také oslabování kurzu české koruny, polského zlotého a maďarského forintu vůči euru. „Po zavedení eura na Slovensku si turisté rychle spočítali, že se jim dovolená u nás prodraží,“ konstatuje Chudý.

V případě maďarských turistů se kromě již zmíněných faktorů objevuje ještě jeden specifický problém – po loňském zhoršení slovensko-maďarských vztahů mají Maďaři strach jezdit na Slovensko. „Stává se poměrně často, že klient uvede ve svých požadavcích, že si chce objednat pobyt kdekoli, jen ne na Slovensku,“ říká Gábor Bánfi z maďarské cestovní kanceláře.

Reklama

Související témata:

Související články

Cesty k moři Čechům od března podraží

Oslabování koruny vůči euru a dolaru přiměje cestovní kanceláře ke zdražení zájezdů. Například CK Fischer již oznámila, že ceny v březnu zvýší až o pětinu....

Výběr článků

Načítám