Hlavní obsah

Výlet po stopách dinosaurů i do křovácké galerie

Novinky, Alex Švamberk

Podobně jako v okolí vesničky Malealea jsou kresby křováků k vidění i na jihu Lesotha poblíž patnáctitisícového Quthingu, který se nachází při hranicích s jihoafrickou provincií Eastern Cape. V oblasti dosud přežívají Sanové a kromě Basutů tam žijí i Xhosové. Ti nejsou pro Evropany nijak odlišní, jen nosí jiné klobouky. Milovníci zkamenělin tu ale narazí na stopy různých druhů primitivních dinosaurů.

BEZ KOMENTÁŘE: Quthing se stopami dinosaurůVideo: Alex Švamberk, Novinky

 
Článek

Ke kresbám křováků v Qomoqomongu trvá cesta několik hodin a nejlepší je opět offroad. Na konci města ale lze vidět i ve skalách stopy různých druhů primitivních dinosaurů, jak býložravých, tak masožravých ve vrstvách z přelomu triasu a jury starých asi 180 až 200 miliónů let. Kromě otisků tříprstých končetin různé velikosti jsou vidět i stopy ocasů.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Stopy nejstarších dinosaurů v Quthingu

V oblasti žili všežraví, až deset metrů dlouzí plateosauři rodu Euskelosaurus i jejich čtyřmetroví příbuzní Massospodnylus. Další stopy patří menším ptakopánevním, asi metrovým Heterodontosaurům a Lesothosaurům. Milovníci triasových zkamenělin mohou ale zamířit i do Leriby, Romi a Moriji.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Pohled z horního Quthingu

Quthing sice působí jako další zapadlá africká díra, ale ve skutečnosti je to správní středisko. Uprostřed jedné hlavní ulice je kromě různých koloniálů a samoobsluh dokonce také několik bankomatů a bank.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Centrum Quthingu

Najdete tam i jeden slušný hotel, který leží přímo nad hluboce zařízlou řekou Ornage. Ta zásobuje vodou JAR. Kdo by hledal levnější ubytování, může zvolit místní guesthouse.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Veřejné záchodky v Quthingu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám