Hlavní obsah

Výlet na kole rakouským Burgenlandem zavede za lahodným vínem

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášená sladká vína, Neziderské jezero, mírné klima a lehce zvlněná krajina prošpikovaná cyklostezkami – to jsou hlavní magnety rakouského Burgenlandu. Když se sem vypravíte na podzim, můžete se zastavit na mnoha slavnostech spojených s vínem a žněmi. Český turista ocení to, že cesta autem ze Znojma trvá k jezeru jen necelé dvě hodiny.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Rovina je ideální pro rekreační cyklisty a rodiny s dětmi.

Článek

Rakouská spolková země Burgenland se táhne podél hranic s Maďarskem, na severu hraničí také se Slovenskem. Bratislava je odtud, co by kamenem dohodil, a z Vídně se jede k Neziderskému jezeru půl hodinky.

Ve městečku Rust u Neziderského jezera máte pocit, jako byste byli někde v Itálii. Na hladině jezera plují plachetnice, nechybí tu ani pláž a sluneční paprsky tu podle statistik mají 300 dní v roce. Okolí lemují pečlivě udržované vinice.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Rust je známým hnízdištěm čápů.

Nad malebným náměstím se tyčí dominantní Rybářský kostel (Fischerkirche) z 11. století. Uvnitř si můžete prohlédnout unikátní středověké fresky. Veselá paní pokladní vás nechá zazvonit na malý zvonek u vstupních dveří, pokud pak zazpíváte. Od kostela máte výhled na červené střechy a komíny s hnízdy čápů, kteří sem přilétají na léto.

Ptáky plaší i letadlo

Mírnou pahorkatinu tu hravě zvládají i rodinky s dětmi. Okolo Neziderského jezera můžete jezdit po krásné rovince. Cesty mají většinou asfaltové.

Vedou i vinicemi, kde někteří vinaři na podzim balí porost do ochranných sítí proti ptactvu. Jiní zase plaší opeřence střílením do vzduchu či malým dvouplošníkem.

Kromě pozorování ptáků, za kterým sem míří stovky lidí, si tu můžete také prohlédnout koně převalského a prase mangalica, které pochází z Velké uherské nížiny, a labužníci oceňují především jeho šťavnaté maso. Podávají ho v místních restauracích jako delikatesu, stejně jako čerstvé candáty, štiky, sumce a kapry z Neziderského jezera.

Foto: Drescher Touristik

Převozy jsou na cyklisty zavedeny.

V Burgenlandu mají na 2500 kilometrů cyklostezek, z nichž je 400 kilometrů určeno pro horské cyklisty. Nejoblíbenější je stezka B10, měří 138 kilometrů, ale nemáte se čeho obávat. Po rovince to jede samo, navíc si můžete zkrátit cestu přes jezero přívozem za osm eur (200 korun). Na cyklisty jsou tu zavedeni a na palubu vám s koly ochotně pomohou. Pokud chcete první den vyzkoušet na rozjezd kratší cestu, můžete vyzkoušet B23, kterou doporučují rodinám s dětmi. Pokud nemáte kolo, půjčí vám ho v některé z místních půjčoven kol (Nextbike) a elektrokol.

Nezapomeňte se zastavit u dobrého vína. Díky dostatku slunečných dní tu víno dozrává sladší, než na které jsme zvyklí z domova. Pokud hledáte něco neobvyklého, vydejte se do Purbachu, kde vyrábí speciální víno Birgit Braunsteinová. Při zpracovávání hroznů se řídí kalendářem Marie Thunové, a tak lisuje podle fáze měsíce různé druhy. Nepoužívá chemické postřiky, tvrdí, že zdravé víno je více imunní proti plísním. Hrozny nechává uležet nejprve v hlubokých hliněných nádobách zapuštěných v zemi, teprve poté prochází dalším procesem.

Pokud zajdete do místních vináren, můžete ochutnávat zdarma, v případě, že si nějakou lahev koupíte. Pokud si žádnou nekoupíte, zaplatíte asi za pět degustačních skleniček 156 korun. A věřte, že jsme vždy odcházeli alespoň s jednou sedmičkou. Však vědí, proč přidělávají v půjčovnách na kola tak velké koše.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vesnické muzeum Mönchhof

Reklama

Související témata:

Související články

Proč trávit dovolenou na samotě

Daleko od lidí, obklopeni jen přírodou, kterou zastupují třeba stáda pasoucích se krav, v domě bez elektřiny. I tak si představuje ideálně strávenou dovolenou...

Výběr článků

Načítám